Kyrkomötet beslutade framställa hos statsrådet att det vidtar åtgärder för att stifta en lag genom vilken
upphävs i kyrkolagen (1054/1993) 19 kap. 7 §, sådan den lyder i lagar 1274/2003 och 1008/2012,
ändras 16 kap. 2 § 3 mom., 5–7 §, 8 § 1 mom., 24 kap. 3 § 4 mom. och 13 § 1 mom. samt 25 kap. 14 och 15 §, sådana de lyder i 16 kap. 2 § 3 mom. i lag 797/2013, 5–7 § och 8 § 1 mom. sådana de lyder i lag 787/2010, 24 kap. 3 § 4 mom. och 13 § 1 mom. sådana de lyder i lag 1274/2003, 25 kap. 14 § sådan den lyder delvis ändrad i lag 771/1996 och 15 § sådan den lyder delvis ändrad i lag 1274/2003, samt
fogas till 16 kap. en ny 6 a och 6 b § och till kapitlets 14 §, sådan den lyder i lag 787/2010, ett nytt 2 mom., till 24 kap. 3 § 1 mom., sådant det lyder i lagar 1274/2003, 1325/2011 och 797/2013, en ny 3 a punkt och till 25 kap. en ny 15 a § enligt följande:
16 kap.
Kyrkböckerna och församlingens arkiv
2 §
Kyrkböckernas användningsändamål
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Kyrkostyrelsen får använda uppgifterna i medlemsregistret vid skötseln av uppgifter som regleras i denna lag eller med stöd av den samt vid statistikföring och genomföring av undersökningar som anknyter till kyrkans verksamhet. Domkapitlet får använda uppgifterna i medlemsregistret vid skötseln av uppgifter som regleras i denna lag eller med stöd av den.
5 §
Församlingar och centralregister som registeransvariga
Registeransvariga är församlingarna och centralregistren. Den registeransvariga får inte överlåta registerföringen till någon annan aktör.
I församlingen kyrkoherden och vid centralregistret direktören:
1) beslutar om ärenden i anslutning till förande av kyrkböcker,
2) beslutar om behandlingen av uppgifter om en medlem,
3) ansvarar för att registeruppgifterna är felfria,
4) beslutar om utlämnande av enstaka uppgifter som gäller kyrkans medlemmar och som införts i kyrkboken och ges i form av bevis, utdrag eller avskrifter.
6 §
Registrering av uppgifter i medlemsregistret
Uppgifter om kyrklig vigsel, välsignelse av äktenskap, skriftskolgång och konfirmation får införas i medlemsregistret även av en annan församling eller ett annat centralregister än den församling eller det centralregister vars medlem uppgiften gäller.
6 a §
Kyrkostyrelsens uppgifter i anslutning till medlemsregistret
I fråga om medlemsregistret ansvarar kyrkostyrelsen för
1) den allmänna funktionen,
2) enhetligheten i registerfunktionerna,
3) informationsförvaltningen,
4) datasäkerheten,
5) den elektroniska arkiveringen av uppgifter.
Kyrkostyrelsen beslutar om utlämnande av uppgifter som sker via en teknisk anslutning och om annat utlämnande än utlämnande av enstaka uppgifter om kyrkans medlemmar. I beslutet ska ges tillräckliga föreskrifter om användningen och skyddet av uppgifterna.
6 b §
Ansvar för medlemsregistret
Ansvaret för medlemsregistret fördelar sig mellan församlingarna, centralregistren och kyrkostyrelsen så som föreskrivs i denna lag eller någon annan lag.
7 §
Uppföljning och övervakning av behandlingen av uppgifterna i medlemsregistret
Uppgifter som har lämnats ut ur medlemsregistret och som avses i 6 a § 2 mom. får endast användas för det användningsändamål för vilket de har utlämnats. Uppgifter får utlämnas vidare eller i övrigt lämnas ut till en utomstående endast om det föreskrivs om detta i lag eller om kyrkostyrelsen har samtyckt till detta.
För uppföljning och övervakning av användningen av uppgifterna har kyrkostyrelsen trots sekretessbestämmelserna rätt att få nödvändig information av den som använder i 6 a § 2 mom. avsedda uppgifter som lämnats ut ur medlemsregistret.
En inspektör som förordnats av kyrkostyrelsen har rätt att utföra inspektioner för att övervaka användningen och skyddet av i 6 a § 2 mom. avsedda uppgifter som lämnats ut ur medlemsregistret. Trots sekretessbestämmelserna har inspektören rätt att undersöka den maskinvara och programvara som använts vid behandlingen av de uppgifter som lämnats ut ur medlemsregistret och att i detta sammanhang få tillträde till sådana lokaler som den som använder uppgifterna förfogar över och som är nödvändiga med tanke på utförandet av inspektionen. Inspektionen ska utföras så att den inte medför onödiga olägenheter eller kostnader för den som inspekteras.
8 §
Användarrätt till medlemsregistret samt användarrätts- och loggregister
Kyrkostyrelsen beslutar om beviljande av användarrätt för behandling av uppgifter i medlemsregistret. Församlingens kyrkoherde kan besluta om beviljande av användarrätt för behandling av uppgifter om församlingens medlemmar. Direktören för ett centralregister eller en tjänsteinnehavare som utsetts av direktören kan besluta om beviljande av användarrätt för behandling av uppgifter om medlemmar i församlingar som hör till centralregistret.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
14 §
Förhållande till annan lagstiftning
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
På kyrkostyrelsens rätt att använda och lämna ut uppgifter i användarrättsregistret och loggregistret tillämpas vad som föreskrivs om Befolkningsregistercentralens rätt att använda och lämna ut uppgifter i användarregistret och loggregistret i 54 § 1 mom. samt 55, 57 och 58 § i lagen om befolkningsdatasystemet och Befolkningsregistercentralens certifikattjänster.
24 kap.
Underställning och ändringssökande
3 §
Rättelseyrkande
Den som är missnöjd med ett beslut av en myndighet kan framställa ett skriftligt rättelseyrkande enligt följande, om inte något annat bestäms i denna lag:
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
3 a) hos kyrkorådet eller det gemensamma kyrkorådet i fråga om sådana beslut av en direktör för ett centralregister som gäller ett ärende enligt 16 kap. 5 § 2 mom., om inte något annat följer av 4 mom.,
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
På rättelse av befolkningsuppgifter i kyrkböckerna tillämpas vad som bestäms i lagen om befolkningsdatasystemet och Befolkningsregistercentralens certifikattjänster. På rättelse av andra uppgifter än befolkningsuppgifter i församlingarnas medlemsregister tillämpas vad som bestäms i personuppgiftslagen.
13 §
Fullföljd
Förvaltningsdomstolens beslut får överklagas genom besvär endast om högsta förvaltningsdomstolen beviljar besvärstillstånd. Om beslutet gäller besvär över ett beslut av en församlings eller en kyrklig samfällighets myndighet skall det utan dröjsmål tillkännages genom anslag på församlingens eller den kyrkliga samfällighetens anslagstavla.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
25 kap.
Kompletterande bestämmelser
14 §
Undantagsförhållanden
Om det genom statsrådets förordning föreskrivs att befogenheter i enlighet med beredskapslagen (1552/2011) ska börja tillämpas under undantagsförhållanden, kan kyrkostyrelsen sammankalla kyrkomötet att sammankomma på en plats som den bestämmer.
Om kyrkomötet inte kan sammankomma medan undantagsförhållanden råder, har kyrkostyrelsen rätt att på kyrkomötets vägnar göra framställningar och avge utlåtanden till statsrådet. Dessutom har kyrkostyrelsen rätt att för högst ett år utfärda en interimistisk bestämmelse om
1) budgeten för kyrkans centralfond, ändringar i budgeten eller tillämpning av ett budgetförslag, tills kyrkomötet fattat beslut i ärendet,
2) kyrkostyrelsens förvaltning och verksamhet,
3) församlingarnas och de kyrkliga samfälligheternas förvaltning, skyddet av deras egendom och om övriga åtgärder som undantagsförhållandena kräver,
4) framskjutande av församlingsval,
5) överföring av kyrkofullmäktiges eller det gemensamma kyrkofullmäktiges beslutanderätt till kyrkorådet eller det gemensamma kyrkorådet eller överföring av kyrkorådets eller församlingsrådets beslutanderätt till kyrkoherden.
Kyrkostyrelsens med stöd av 2 mom. givna interimistiska bestämmelse ska föreläggas kyrkomötet för handläggning, så snart detta kan sammankomma. Kyrkomötet kan låta bestämmelsen förbli i kraft, ändra bestämmelsen eller upphäva den.
15 §
Beslutförheten under undantagsförhållanden
Domkapitlet kan under de undantagsförhållanden som avses i 14 § 1 mom. fatta nödvändiga och brådskande beslut som hör till domkapitlets och stiftsfullmäktiges behörighet, om tre medlemmar av domkapitlet är närvarande.
Kyrkostyrelsen kan fatta de i 14 § 1 och 2 mom. avsedda besluten och övriga nödvändiga och brådskande beslut, då fem av kyrkostyrelsens medlemmar är närvarande.
15 a §
Förberedelser inför undantagsförhållanden och krissituationer samt ledning av förberedelser
Församlingen, den kyrkliga samfälligheten, stiftet och kyrkostyrelsen ska genom beredskapsplanering och förberedelser för verksamhet under undantagsförhållanden samt genom andra åtgärder säkerställa att deras uppgifter kan skötas så väl som möjligt under undantagsförhållanden.
Församlingen ska förbereda sig på att erbjuda psykosocialt stöd i krissituationer.
Domkapitlet leder och övervakar förberedelserna i stiftets församlingar och kyrkliga samfälligheter. Kyrkostyrelsen leder förberedelserna inom kyrkans centralförvaltning.
_____________
Denna lag träder i kraft den 20 .
På sökande av ändring i ett förvaltningsbeslut som meddelats före denna lags ikraftträdande tillämpas de bestämmelser som gällde vid ikraftträdandet. |