Kyrkomötet beslöt att
1) framställa hos statsrådet att det vidtar åtgärder för att stifta en lag genom vilken
upphävs i kyrkolagen (1054/1993) 19 kap. 4 § 2 mom. 1 punkten,
ändras 8 kap.1 § och 3 § 1 och 2 mom., 19 kap. 4 § inledningsstycket till 2 mom. och 3 mom, 24 kap. 3 § 1 mom. 4 och 6 punkten, 7 § 1 mom., 11 § 2 mom., 14 § 1 mom. 4 och 6 punkten och 15 § samt 25 kap. 10 § 1 mom.,
sådana de lyder, 8 kap. 1 § delvis i lag 1691/1995 och 236/2006, 8 kap. 3 § 1 mom. i lag 689/2008, 8 kap. 3 § 2 mom., 24 kap. 3 § 1 mom. 6 punkten, 7 § 1 mom. och 15 § i lag 236/2006, 19 kap. 4 § inledningsstycket till 2 mom. i lag 1274/2003, 24 kap. 3 § 1 mom. 4 punkten och 25 kap. 10 § 1 i kyrkomötets beslut 5.11.2011 och 24 kap. 11 § 2 mom. och 14 § 1 mom. 4 och 6 punkten i kyrkomötets beslut 6.5.2011, samt
fogas till 24 kap. 14 §, sådan den lyder delvis i kyrkomötets beslut 6.5.011 ett nytt 4 mom. och till 25 kap. 10 §, sådan den lyder delvis i kyrkomötets beslut 5.11.2009, ett nytt 2 mom., varvid det nuvarande 2 mom. blir 3 mom. som följer:
8 kap. Kyrkoherdeval och församlingsval 1 §
Kyrkoherdeval
Församlingens kyrkoherde väljs av församlingens röstberättigade medlemmar (direkt kyrkoherdeval).
På begäran av kyrkofullmäktige eller församlingsrådet kan domkapitlet besluta att kyrkoherden väljs genom ett val som förrättas av kyrkofullmäktige eller församlingsrådet (indirekt kyrkoherdeval).
Domkapitlet kan besluta att en gemensam kyrkoherde utses genom indirekt val om någon av de församlingar som delar på den gemensamma kyrkoherdetjänsten begär det.
Beslut om förrättande av indirekt val skall fattas innan tjänsten ledigförklaras.
3 §
Rösträtt
Vid församlingsval har alla de medlemmar av kyrkan som senast den första valdagen har fyllt 16 år och vid direkt kyrkoherdeval de medlemmar som senast den första valdagen har fyllt 18 år lika rösträtt.
Vid församlingsval utövas rösträtten i den församling i vilken den röstberättigade har antecknats som närvarande medlem av församlingen senast den 15 augusti valåret. Vid församlingsval som förrättas på nytt på grund av besvär och vid sådana undantagsval i församlingen som avses i 5 § samt vid direkt kyrkoherdeval utövas rösträtten i den församling i vilken motsvarande anteckning har gjorts senast 70 dagar före den första valdagen.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
19 kap. A. Domkapitlet 4 §
Beslutförhet
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Fulltaligt domkapitel skall behandla ett ärende som gäller.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
När ett valförslag för ett direkt kyrkoherdeval görs upp skall omröstning förrättas separat för varje förslagsrum.
24 kap. Underställning och ändringssökande 3 §
Rättelseyrkande
Den som är missnöjd med ett beslut av en myndighet kan framställa ett skriftligt rättelseyrkande enligt följande, om inte något annat bestäms i denna lag:
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
4) hos domkapitlet i fråga om sådana beslut av domkapitlet som gäller huruvida en präst håller fast vid kyrkans bekännelse enligt 5 kap. 3 § och en lektor enligt 6 kap. 29 §, huruvida en präst handlat i strid med de skyldigheter som är förenade med prästämbetet eller försummat att fullgöra dem eller uppträtt olämpligt samt i fråga om beslut av ett organ eller en tjänsteinnehavare som är underställd domkapitlet,
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
6) hos valnämnden i fråga om den vallängd som används vid direkt kyrkoherdeval eller församlingsval.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
7 §
Rätt att framställa rättelseyrkande och besvärsrätt i fråga om vallängd
Kyrkoherden får yrka rättelse i och anföra kyrkobesvär över vallängden för direkt kyrkoherdeval och församlingsval på den grund att någon utan skäl har utelämnats ur vallängden eller i den felaktigt antecknats sakna eller inneha rösträtt.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
11 §
Delgivning
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
En församlingsmedlem anses ha fått del av beslutet när protokollet eller underställnings- eller besvärsmyndighetens beslut har lagts fram offentligt.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
14 §
Begränsning av rätten att yrka rättelse och att anföra besvär
Ändring får inte sökas genom rättelseyrkande eller besvär i:
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
4) beslut av domkapitlet i ärenden som avses i 6 kap. 11 § 2 och 3 mom. och 8 kap. 1 § 2 och 3 mom. i kyrkolagen, 2 kap. 3 § och 9 § 2 mom., 6 kap. 14 § 2 mom., 17 § 2 mom., 22 § 3 mom., 24 § 1 mom., 30 § 1 mom. och 38 §, 9 kap. 7 §, 19 kap. 11 § i kyrkoordningen och 2 kap. 30 § 3 mom., 62 § 1–4 mom. och 63 § 3 mom. i valordningen för kyrkan och inte heller i beslut som gäller avläggande av en sådan pastoralexamen, högre pastoralexamen och examen i ledning av församlingsarbete som avses i 6 kap. 12 § i kyrkoordningen.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
6) förvaltningsdomstolens beslut som gäller vallängden vid direkt kyrkoherdeval eller församlingsval.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Ändring får inte sökas särskilt genom rättelseyrkande eller besvär i fråga om valförslag för direkt kyrkoherdeval, om vilket bestäms i 6 kap. 20 § 1 mom. i kyrkoordningen.
15 §
Rättelse av valresultat
Om förfarandet vid val av förtroendevalda eller tjänsteinnehavare har varit lagstridigt skall valet upphävas. När felaktigheten avser endast hur valresultatet räknats ut skall det bestämmas att valresultatet skall rättas. Om förfarandet är lagstridigt vid biskopsval, direkt kyrkoherdeval, församlingsval eller vid val av ombud till kyrkomötet eller av medlem av stiftsfullmäktige och denna omständighet har kunnat påverka valresultatet skall det bestämmas att valet skall förrättas på nytt, om inte besvärsmyndigheten kan rätta valresultatet.
25 kap. Kompletterande bestämmelser 10 §
Lika röstetal
Faller rösterna vid omröstning lika, gäller som beslut den åsikt för vilken ordföranden gett sin röst. I ett ärende som gäller uppsägning eller hävning av en tjänsteinnehavares tjänsteförhållande eller konstaterande av att tjänsteförhållandet förfallit samt i ett ärende som gäller en prästs prästämbete enligt 5 kap. 3 § 2–4 mom. och en lektorstjänst enligt 6 kap. 29 § avgör dock den åsikt som är lindrigare.
När antalet röster eller jämförelsetalen är lika stora avgör lotten. I fråga om indirekt kyrkoherdeval samt val av kaplan eller ordinarie lektor kan dock i kyrkoordningen bestämmas att domkapitlet, om rösterna vid valet faller lika, till tjänsten skall utnämna någon av de sökande som erhållit de flesta rösterna.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — __________
Denna lag träder i kraft den 20 .
Vid tillsättandet av en tjänst som ledigförklarats före lagens ikraftträdande tillämpas de bestämmelser som var i kraft vid lagens ikraftträdande.
2)
ändra i kyrkoordningen (1055/1993) 6 kap. mellanrubrik C, 14–18 §, mellanrubrik D, 19–27 §, 33 § 1 mom. och 36 §, sådana de lyder i kyrkomötets beslut 5.11.2009, som följer:
6 kap. Personal C. Indirekt kyrkoherdeval och kaplansval 14 §
När en kyrkoherdetjänst blivit ledig i en församling där kyrkoherden väljs genom indirekt val eller när en kaplanstjänst blivit ledig skall domkapitlet på sin anslagstavla offentligt förklara tjänsten ledig med en ansökningstid om 30 dagar. Dessutom skall platsannonsen publiceras i åtminstone en riksomfattande tidning eller i en webbtjänst.
Domkapitlet kan för högst ett år i sänder besluta att kyrkoherde- eller kaplanstjänsten inte förklaras ledig om
1) behandlingen av frågan om anslutning av en församling till en annan församling har inletts,
2) domkapitlet anser att en omorganisering av församlingen kan leda till att tjänsten blir onödig,
3) det finns en annan särskild orsak för detta.
15 §
När ansökningstiden för en kyrkoherde- eller kaplanstjänst löpt ut skall domkapitlet utan dröjsmål granska de sökandes behörighet för tjänsten och ge ett utlåtande om dem till församlingen, om domkapitlet inte beslutar att förfara i enlighet med 6 kap. 10 § 2 mom. i kyrkolagen. I utlåtandet skall de sökandes behörighet konstateras och de skall bedömas utifrån den förmåga och skicklighet som de visat samt med beaktande av församlingens behov.
Behörig för en kyrkoherde- eller kaplanstjänst är inte en sökande som
1) inte uppfyller de behörighetsvillkor som anges i 10 § i detta kapitel,
2) har avstängts från utövandet av prästämbetet,
3) söker någon annan kyrkoherdetjänst som tillsätts genom direkt val, förutom i de fall som avses i 27 § i detta kapitel,
4) uppenbart saknar förutsättningar att sköta tjänsten.
Domkapitlet skall utse en person med uppgift att bereda det indirekta kyrkoherdevalet i församlingen.
16 §
Domkapitlet sänder till församlingen de sökandes ansökningar och sina utlåtanden om de sökande. Därefter utser kyrkofullmäktige eller församlingsrådet till tjänsten någon av de sökande som domkapitlet konstaterat vara behöriga för tjänsten. Kapellrådet utser dock kaplanen i en kapellförsamling.
Om ingen vid ett indirekt kyrkoherdeval fått mer än hälften av de avgivna rösterna förrättas vid samma sammanträde ett nytt val mellan de två kandidater som fått flest röster. Den som erhållit de flesta rösterna i detta val blir vald.
Är antalet röster lika vid kaplansvalet eller den avgörande röstningen vid kyrkoherdevalet, skall domkapitlet utfärda tjänsteförordnande för någon av de sökande som erhållit de flesta rösterna med beaktande av grunderna i 15 § i detta kapitel.
17 §
Om tjänsten har sökts av endast en behörig sökande eller om det ligger i församlingens intresse skall domkapitlet på begäran av kyrkofullmäktige eller församlingsrådet eller kapellrådet på nytt förklara kyrkoherde- eller kaplanstjänsten ledig.
Om nya sökande till kyrkoherde- eller kaplanstjänsten som uppfyller behörighetsvillkoren inte anmäler sig under den nya ansökningstiden, skall domkapitlet på begäran av kyrkofullmäktige, församlingsrådet eller kapellrådet utfärda tjänsteförordnande för den enda sökande. I annat fall kan domkapitlet av grundad anledning besluta att tjänsten inte skall tillsättas.
Efter beslutet om att tjänsten inte skall tillsättas skall tjänsten förklaras ledig inom ett år från det att ansökningstiden löpt ut.
18 §
Ansökningshandlingarna för tjänsten som kyrkoherde eller kaplan och ett utdrag ur kyrkofullmäktiges eller församlingsrådets eller kapellrådets protokoll skall utan dröjsmål sändas till domkapitlet. Till utdraget ur protokollet skall fogas ett meddelande om när beslutet jämte besvärsanvisning har delgivits de sökande.
Om den som utsetts till en tjänst får tjänsteförordnande till flera tjänster skall han eller hon utan dröjsmål meddela domkapitlet vilken tjänst han eller hon tar emot. Om han eller hon återtar sin ansökan skall tjänsten på nytt förklaras ledig om inte kyrkofullmäktige, församlingsrådet eller kapellrådet handlar i enlighet med 6 kap. 11 § 1 mom. 5 punkten i kyrkolagen.
Efter att kyrkofullmäktiges eller församlingsrådets eller kapellrådets beslut fått laga kraft skall domkapitlet utfärda tjänsteförordnande för den som utsetts till tjänsten.
D. Direkt kyrkoherdeval 19 §
När en kyrkoherdetjänst blivit ledig i en församling där kyrkoherden väljs genom indirekt val skall domkapitlet på sin anslagstavla offentligt förklara tjänsten ledig eller besluta att tjänsten inte förklaras ledig, på det sätt som föreskrivs i 14 § i detta kapitel.
20 §
När ansökningstiden löpt ut skall domkapitlet utan dröjsmål granska de sökandes behörighet för tjänsten och göra upp ett valförslag, om domkapitlet inte beslutar att förfara i enlighet med 6 kap. 10 § 2 mom. i kyrkolagen eller 17 § i detta kapitel. Innan valförslaget görs upp kan domkapitlet av kyrkorådet eller församlingsrådet begära ett utlåtande om de sökande som är behöriga för tjänsten.
I valförslaget skall domkapitlet placera tre av de sökande som uppfyller behörighetsvillkoren i förslagsrum i den ordning som de anses ha skicklighet och förmåga för tjänsten med beaktande av de särskilda behoven i tjänsten.
21 §
Bestämmelser om behörighetsvillkor för valkandidater finns i 10 § och 15 § 2 mom. i detta kapitel.
En sökande får återta sin ansökan innan valförslaget upprättats. Domkapitlet kan av särskilda skäl godkänna att ansökan återtas senare.
22 §
När valförslaget har gjorts upp bestämmer domkapitlet när valet skall förrättas och börjar också i övrigt vidta nödvändiga åtgärder för att förrätta valet. Om endast en valkandidat uppförts på valförslag skall domkapitlet utfärda tjänsteförordnande för honom eller henne.
Domkapitlet bestämmer att valkandidaterna under på varandra följande söndagar som valprov skall förrätta högmässogudstjänsten i en kyrka som domkapitlet bestämmer. I en tvåspråkig församling skall gudstjänsten förrättas på vartdera språket.
Domkapitlet kan av särskilda skäl befria en valkandidat från att förrätta gudstjänsten.
23 §
Domkapitlet skall tillställa kyrkoherden en kungörelse, i vilken församlingen meddelas valkandidaterna, deras meriter, dagen då de skall förrätta gudstjänst som valprov samt dagen då valet börjar.
Kungörelsen skall anslås på församlingens anslagstavla två veckor före det första valprovet och finnas där tills valförrättningen avslutats.
24 §
Om en valkandidat inte förrättat den gudstjänst som utgör valprov och inte senast därpå följande tisdag för domkapitlet lägger fram en godtagbar orsak för detta skall valkandidaten strykas i valförslaget. Har det funnits en godtagbar orsak för förfarandet skall kandidaten utan att förrätta gudstjänst alltjämt kvarstå som valkandidat.
Domkapitlet skall avbryta valet om någon av valkandidaterna förlorar sin valbarhet innan tjänsteförordnande har utfärdats. Domkapitlet skall då ändra valförslaget om inte röstning redan har förrättats och någon annan skall få tjänsteförordnande enligt valresultatet.
25 §
Om valförslaget blir ofullständigt och sådana sökande som uppfyller behörighetsvillkoren har ställts utanför valförslaget och dessa meddelar att de håller fast vid sina ansökningar skall domkapitlet upprätta ett nytt valförslag.
26 §
När ett direkt val fått laga kraft skall domkapitlet utfärda tjänsteförordnande till kyrkoherdetjänsten för den som vid valet har fått de flesta rösterna.
27 §
En valkandidat som enligt valets utgång skall få tjänsteförordnande till kyrkoherdetjänsten har rätt att söka en annan kyrkoherde- eller kaplanstjänst, om tjänsteförordnandet inte har utfärdats inom tre månader efter att valet förrättades. Om den som utsetts till en tjänst skall få tjänsteförordnande till flera tjänster skall han eller hon utan dröjsmål meddela domkapitlet vilken tjänst han eller hon tar emot.
Övriga valkandidater har rätt att söka andra kyrkoherde- eller kaplanstjänster efter att valet har förrättats. Kandidaten kvarstår dock på förslag till den tjänst han eller hon först sökt till dess ärendet är slutligt avgjort. Om sökanden skall få tjänsteförordnande till flera tjänster skall i ärendet förfaras enligt 1 mom.
F. Lektorstjänster 33 §
Vid tillsättandet av en ordinarie lektorstjänst tillämpas vad som i 14–18 § i detta kapitel föreskrivs om tillsättandet av en kaplanstjänst.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
G. Gemensamma tjänster i församlingarna 36 §
Direkt val av gemensam kyrkoherde förrättas med iakttagande i tillämpliga delar av bestämmelserna om direkt val. Röstningen förrättas och valprov ges i alla de församlingar där kyrkoherdetjänsten är gemensam.
Indirekt val av gemensam kyrkoherde förrättas vid församlingarnas kyrkofullmäktiges och församlingsråds gemensamma sammanträden, med iakttagande i tillämpliga delar av vad som föreskrivs i 14–18 § i detta kapitel.__________
Detta beslut träder i kraft samma dag som den ändring av kyrkolagen som kyrkomötet godkänt den 20 , varigenom ändras 8, 19, 24 och 25 kap. i kyrkolagen.
3)
upphäva i valordningen för kyrkan (1056/1993) 2 kap. 25 §, sådan den lyder delvis i kyrkomötets beslut 239/2006, och 28 § 2 och 3 mom., samt
ändra 1 kap. 1 §, rubriken till 2 kap., 10 § 3 § mom., 13 § 1 mom., 15 § inledningsstycket till 2 mom. och 2 punkten, mellanrubrik C, 23 §, 24 § 1 mom., 26 §, 27 §, 28 § 1 mom. och 29 § 1 mom.,
av dem 1 kap. 1 §, rubriken till 2 kap., 10 § 3 mom., 15 § 2 mom. 2 punkten, mellanrubrik C, 23 § och 24 § 1 mom. sådana de lyder i kyrkomötets beslut 239/2006, som följer:
1 kap.
Allmänna bestämmelser 1 §
Bestämmelserna i denna valordning skall iakttas vid direkt kyrkoherdeval och församlingsval enligt 8 kap. 1 § 1 mom. i kyrkolagen, vid val av stiftsfullmäktige enligt 17 b kap., vid biskopsval enligt 18 kap., vid val av prästassessor och lekmannamedlem av domkapitlet samt kontraktsprost enligt 19 kap. samt vid val av ombud till kyrkomötet enligt 20 kap. i kyrkolagen.
2 kap.
Direkt kyrkoherdeval och församlingsval
10 §
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Övriga bestämmelser om röstsedlar för direkt kyrkoherdeval finns i 26 §.
13 §
Vid valförrättningen skall föras protokoll, i vilket skall antecknas förrättningens förlopp på varje röstningsställe och valets utgång samt till vilket skall fogas besvärsanvisning. Protokollet skall undertecknas av ordföranden och sekreteraren samt särskilt för varje röstningsställe av två närvarande medlemmar av valnämnden. Protokollet över direkt kyrkoherdeval skall upprättas i två exemplar.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
B. Vallängd 15 §
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Vallängden skall upprättas;
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
2) för direkt kyrkoherdeval och för församlingsval som förrättas på nytt till följd av besvär samt för undantagsval i församlingen enligt 8 kap. 5 § i kyrkolagen 55 dagar före den första valdagen.
C. Direkt kyrkoherdeval 23 §
Direkt kyrkoherdeval skall påbörjas efter avslutad gudstjänst den andra söndagen efter det sista valprovet och avslutas antingen samma dag eller därpå följande måndag. Valnämnden bestämmer före dagen för det första valprovet när röstningen skall verkställas. Valet skall förrättas i församlingens kyrka eller på någon annan plats som kyrkorådet eller församlingsrådet bestämmer.
Förhandsröstningen vid direkt kyrkoherdeval börjar den måndag som följer på den söndag som följer efter det sista valprovet och röstningen fortgår till och med fredagen samma vecka. Förhandsröstning äger rum endast i den församling vars kyrkoherde väljs vid valet. Om förhandsröstning och därtill ansluten hemmaröstning gäller för övrigt i tillämpliga delar vad som föreskrivs om detta i 43-49 f §.
24 §
Valnämnden skall sätta upp en kungörelse om det direkta kyrkoherdevalet och när det påbörjas samt om platsen och tiden för röstningen.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
26 §
På röstsedeln som valnämnden låter trycka skall i separata kolumner finnas alla valkandidaters namn, tjänsteställning och titel.
27 §
I vänterummen på röstningsstället och i varje valbås skall finnas synlig information om valkandidaterna. Informationen får inte påminna om en röstsedel.
28 §
En röstande skall göra en tydlig och synlig anteckning i den kolumn på röstsedeln där namnet på den kandidat finns som han eller hon röstar på.
29 §
När röstningen förklarats avslutad tas röstsedlarna ut ur valurnan och både antalet röstsedlar och antalet röstande som antecknats i förteckningen över röstberättigade räknas. Därefter skall de röstsedlar avskiljas som är ogiltiga enligt 11 § och det antal röster som envar kandidat har erhållit räknas.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — __________
Detta beslut träder i kraft samma dag som den ändring av kyrkolagen som kyrkomötet godkänt den 20 , varigenom ändras 8, 19, 24 och 25 kap. i kyrkolagen.
|