Kirkolliskokous päätti
1) esittää valtioneuvostolle, että se ryhtyisi toimenpiteisiin evankelis-luterilaisen kirkon eläketurvan rahoitusta koskevan lain säätämiseksi seuraavasti:
Laki evankelis-luterilaisen kirkon eläketurvan rahoituksesta
Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:
1 §
Vastuu kirkon eläketurvan rahoituksesta
Evankelis-luterilaisen kirkon henkilöstön eläketurvan rahoituksesta vastaa kirkon eläkerahasto, josta säädetään kirkkolaissa (1054/1993).
Kirkon eläkerahastosta maksetaan eläkkeet ja eläketoiminnan muut kulut. Eläketoiminnan kuluihin luetaan myös Finanssivalvonnan valvontamaksusta annetun lain (879/2008) mukainen valvontamaksu, työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunnasta annetun lain (677/2005) 16 §:n mukainen oikeushallintomaksu sekä Eläketurvakeskuksesta annetun lain (397/2006) 5 §:n mukaiset toimintokohtaiset palvelumaksut ja eläkelaitoksen kustannusosuus.
2 §
Eläkemaksut
Kirkon työnantajan, jolla tarkoitetaan kirkkolain 6 luvun 1 §:n 1 momentin mukaista työnantajaa, on maksettava kirkon eläkerahastolle julkisten alojen eläkelain ( / ) piiriin kuuluvien eläkkeiden ja perhe-eläkkeiden maksamista varten kirkkolain mukainen työnantajan eläkemaksu.
Kirkon työntekijän eläkemaksusta ja siihen liittyvistä kirkon työnantajan velvollisuuksista säädetään työntekijän eläkelaissa (395/2006) ja julkisten alojen eläkelaissa.
Muista maksuista kirkon eläkerahastolle säädetään kirkkolaissa.
3 §
Eläkemaksujen periminen
Keva huolehtii työnantajan ja työntekijän eläkemaksujen perimiseen liittyvistä tehtävistä.
Kirkon työnantajan on tilitettävä työnantajan ja työntekijän eläkemaksut Kevalle sen määräämällä tavalla. Keva tilittää maksut edelleen kirkon eläkerahastolle.
Kirkon eläkerahasto huolehtii 2 §:n 3 momentissa tarkoitettujen maksujen perimisestä.
4 §
Eläkemaksun viivästyskorko
Jos kirkon työnantaja on laiminlyönyt työnantajan tai työntekijän eläkemaksun maksamisen määräajassa, työnantajan on maksettava viivästyskorkoa siten kuin kirkkolaissa säädetään.
5 §
Eläkemaksun ulosottokelpoisuus
Kun Keva 3 §:n nojalla määrää kirkon työnantajalle maksettavaksi eläkemaksun viivästyskorkoineen, se saadaan ulosmitata ilman tuomiota tai päätöstä siten kuin verojen ja maksujen täytäntöönpanosta annetussa laissa (706/2007) säädetään.
6 §
Eläkemaksusaatavan vanhentuminen
Kevan on määrättävä tähän lakiin perustuva maksu viiden vuoden kuluessa saatavan syntymisestä. Saatavan katsotaan syntyvän tämän lain mukaisen lopullisen maksun eräpäivänä.
Aiheettomasti suoritetun maksun palautus vanhentuu viiden vuoden kuluttua maksun maksupäivästä, jollei vanhentumista ole sitä ennen katkaistu. Vanhentumisen katkaisemisesta alkaa kulua uusi viiden vuoden vanhentumisaika. Vanhentumisen katkaisemiseen sovelletaan velan vanhentumisesta annetun lain (728/2003) 10 ja 11 §:ää ja viiden vuoden vanhentumisajan pidentymiseen mainitun lain 11 §:n 3 momenttia.
7 §
Perustevalitus
Asianosainen saa tehdä maksuunpanoa koskevan perustevalituksen, jos hän katsoo, että Kevan kirkon työnantajalle määräämä maksuunpano on ollut lainvastainen. Perustevalitus on tehtävä kirjallisesti ja se on toimitettava työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunnalle kahden vuoden kuluessa sitä seuraavan vuoden alusta lukien, jona saaminen on määrätty tai maksuunpantu. Muutoin noudatetaan, mitä julkisten alojen eläkelaissa säädetään muutoksen hakemisesta ja lainvoimaisen päätöksen poistamisesta eläkettä koskevassa asiassa.
Jos perustevalitus tehdään ulosmittauksen takia, sovelletaan lisäksi, mitä verojen ja maksujen täytäntöönpanosta annetussa laissa (706/2007) säädetään perustevalituksesta.
8 §
Voimaantulo ja siirtymäsäännös
Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 20 .
Tätä lakia sovelletaan myös ennen sen voimaantuloa tehtyyn kumotun evankelis-luterilaisen kirkon eläkelain (261/2008) 3 §:n 2 momentissa tarkoitettuun sopimukseen. Lisäksi tällaiseen sopimukseen sovelletaan kumotun evankelis-luterilaisen kirkon eläkelain 26 §:n 2 momenttia.
2) antaa sosiaali- ja terveysministeriölle lausunnon, jonka mukaan se pitää perusteltuna yhdistää julkisen alan eläkelait samaan säädökseen, jolloin voidaan samassa yhteydessä kumota evankelis-luterilaisen kirkon eläkelaki.
|