Päätös


Syysistuntokausi 2011
Keskiviikkona 9 päivänä marraskuuta 2011 klo 18.00

Asia:Kirkkoherranvaalia koskevien kirkkolain, kirkkojärjestyksen ja kirkon vaalijärjestyksen säännösten muuttaminen, lakivaliokunnan mietintö 5/2011 kirkkohallituksen esityksestä 6/2011 - Toinen käsittely

Kirkolliskokous päätti

1) päätti ehdottaa valtioneuvostolle, että se ryhtyisi toimenpiteisiin sellaisen lain säätämiseksi, jolla

kumotaan kirkkolain (1054/1993) 19 luvun 4 §:n 2 momentin 1 kohta,

muutetaan 8 luvun 1 § ja 3 §:n 1 ja 2 momentti, 19 luvun 4 §:n 2 momentin johdantokappale ja 3 momentti, 24 luvun 3 §:n 1 momentin 4 ja 6 kohta, 7 §:n 1 momentti, 11 §:n 2 momentti, 14 §:n 1 momentin 4 ja 6 kohta ja 15 §, sekä 25 luvun 10 §:n 1 momentti,

sellaisina kuin ne ovat, 8 luvun 1 § osaksi laeissa 1691/1995 ja 236/2006, 8 luvun 3 §:n 1 momentti laissa 689/2008, 8 luvun 3 §:n 2 momentti, 24 luvun 3 §:n 1 momentin 6 kohta, 7 §:n 1 momentti ja 15 § laissa 236/2006, 19 luvun 4 §:n 2 momentin johdantokappale laissa 1274/2003, 24 luvun 3 §:n 1 momentin 4 kohta ja 25 luvun 10 §:n 1 momentti kirkolliskokouksen 5.11.2009 tekemässä päätöksessä ja 24 luvun 11 §:n 2 momentti ja 14 §:n 1 momentin 4 ja 6 kohta kirkolliskokouksen 6.5.2011 tekemässä päätöksessä, sekä

lisätään 24 luvun 14 §:ään, sellaisena kuin se on osaksi kirkolliskokouksen päätöksessä 6.5.2011, uusi 4 momentti ja 25 luvun 10 §:ään, sellaisena kuin se on osaksi kirkolliskokouksen päätöksessä 5.11.2009, uusi 2 momentti, jolloin nykyinen 2 momentti siirtyy 3 momentiksi, seuraavasti:

8 luku
Kirkkoherranvaali ja seurakuntavaalit
1 §
Kirkkoherranvaali

Seurakunnan kirkkoherran valitsevat seurakunnan äänioikeutetut jäsenet (kirkkoherran välitön vaali).

Kirkkovaltuuston tai seurakuntaneuvoston pyynnöstä tuomiokapituli voi päättää, että kirkkoherra valitaan vaalilla, jonka toimittaa kirkkovaltuusto tai seurakuntaneuvosto (kirkkoherran välillinen vaali).

Tuomiokapituli voi päättää, että yhteinen kirkkoherra valitaan välillisellä vaalilla, jos joku yhteisen kirkkoherran viran seurakunnista sitä pyytää.

Päätös välillisen vaalin toimittamisesta tulee tehdä ennen viran haettavaksi julistamista.
3 §
Äänioikeus

Seurakuntavaaleissa kaikilla viimeistään ensimmäisenä vaalipäivänä 16 vuotta täyttäneillä ja kirkkoherran välittömässä vaalissa vastaavasti 18 vuotta täyttäneillä kirkon jäsenillä on yhtäläinen äänioikeus.

Äänioikeutta käytetään seurakuntavaaleissa siinä seurakunnassa, jossa äänioikeutettu on merkitty seurakunnan läsnä olevaksi jäseneksi viimeistään vaalivuoden elokuun 15 päivänä. Valituksen johdosta uudelleen toimitettavissa seurakuntavaaleissa ja 5 §:ssä tarkoitetuissa poikkeuksellisissa seurakuntavaaleissa sekä kirkkoherran välittömässä vaalissa äänioikeutta käytetään siinä seurakunnassa, jossa vastaava merkintä on tehty viimeistään 70 päivää ennen ensimmäistä vaalipäivää.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
19 luku
Tuomiokapituli
4 §
Päätösvaltaisuus

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Tuomiokapituli käsittelee asian täysilukuisena, jos se koskee:
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Kirkkoherran välittömän vaalin vaaliehdotusta tehtäessä jokaisesta sijasta äänestetään erikseen.
24 luku
Alistaminen ja muutoksenhaku
3 §
Oikaisuvaatimus

Viranomaisen päätökseen tyytymätön voi tehdä, jollei tässä laissa toisin säädetä, kirjallisen oikaisuvaatimuksen seuraavasti:
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
4) tuomiokapitulin päätöksestä, joka koskee 5 luvun 3 §:ssä tarkoitettua papin ja 6 luvun 29 §:ssä tarkoitettua lehtorin pysymistä kirkon tunnustuksessa taikka papin pappisviran velvollisuuksien vastaista toimintaa tai niiden laiminlyöntiä tai papille sopimatonta käytöstä, sekä tuomiokapitulin alaisen toimielimen ja viranhaltijan päätöksestä tuomiokapitulille;
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
6) kirkkoherran välittömässä vaalissa tai seurakuntavaalissa käytettävästä vaaliluettelosta vaalilautakunnalle.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
7 §
Oikaisuvaatimus- ja valitusoikeus vaaliluettelosta

Kirkkoherra saa tehdä oikaisuvaatimuksen ja kirkollisvalituksen kirkkoherran välittömän vaalin ja seurakuntavaalien vaaliluettelosta sillä perusteella, että joku on virheellisesti jätetty pois vaaliluettelosta taikka merkitty siihen äänioikeutta vailla olevaksi tai äänioikeutetuksi.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
11 §
Tiedoksianto

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Seurakunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja tai alistus- tai valitusviranomaisen päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
14 §
Oikaisuvaatimus- ja valitusoikeuden rajoittaminen

Muutosta ei saa hakea oikaisuvaatimuksella tai valittamalla:
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
4) tuomiokapitulin päätökseen, jonka se on tehnyt kirkkolain 6 luvun 11 §:n 2 ja 3 momentissa, 8 luvun 1 §:n 2 ja 3 momentissa, kirkkojärjestyksen 2 luvun 3 §:ssä ja 9 §:n 2 momentissa, 6 luvun 14 §:n 2 momentissa, 17 §:n 2 momentissa, 22 §:n 3 momentissa, 24 §:n 1 momentissa, 30 §:n 1 momentissa ja 38 §:ssä, 9 luvun 7 §:ssä, 19 luvun 11 §:ssä ja kirkon vaalijärjestyksen 2 luvun 30 §:n 3 momentissa, 62 §:n 1–4 momentissa ja 63 §:n 3 momentissa tarkoitetuissa asioissa, eikä päätökseen, joka koskee kirkkojärjestyksen 6 luvun 12 §:ssä tarkoitetun pastoraalitutkinnon, ylemmän pastoraalitutkinnon ja seurakuntatyön johtamisen tutkinnon suorittamista;
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
6) hallinto-oikeuden päätökseen, joka koskee kirkkoherran välittömän vaalin tai seurakuntavaalin vaaliluetteloa;
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Muutosta ei saa erikseen hakea oikaisuvaatimuksella tai valittamalla kirkkoherran välittömän vaalin vaaliehdotukseen, josta säädetään kirkkojärjestyksen 6 luvun 20 §:n 1 momentissa.
15 §
Vaalituloksen oikaiseminen

Jos luottamushenkilön tai viranhaltijan vaalissa on menetelty lainvastaisesti, vaali on kumottava. Jos virheellisyys koskee vain vaalin tuloksen laskemista, vaalin tulos on määrättävä oikaistavaksi. Jos piispanvaalissa, kirkkoherran välittömässä vaalissa, seurakuntavaalissa taikka kirkolliskokousedustajan tai hiippakuntavaltuuston jäsenen vaalissa on menetelty lainvastaisesti ja tämä on saattanut vaikuttaa vaalin tulokseen, vaali on määrättävä toimitettavaksi uudelleen, jollei valitusviranomainen voi oikaista vaalin tulosta.
25 luku
Täydentäviä säännöksiä
10 §
Tasaäänet

Äänien jakautuessa äänestyksessä tasan päätökseksi tulee mielipide, jonka puolesta puheenjohtaja on äänestänyt. Viranhaltijan virkasuhteen irtisanomista, purkamista ja raukeamista sekä papin 5 luvun 3 §:n 2−4 momentissa tarkoitettua pappisvirkaa koskevassa asiassa ja 6 luvun 29 §:ssä tarkoitettua lehtorin virkaa koskevassa asiassa ratkaisee kuitenkin se mielipide, joka on lievempi.

Jos vaaleissa äänet tai vertausluvut menevät tasan, ratkaisee arpa. Kirkkoherran välillisen vaalin sekä kappalaisen ja vakinaisen lehtorin vaalin osalta voidaan kirkkojärjestyksessä säätää, että äänten mennessä tasan tuomiokapituli nimittää jonkun eniten ääniä saaneista hakijoista virkaan.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
__________

Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 20 .

Ennen lain voimaantuloa haettavaksi julistetun viran täytössä sovelletaan lain voimaan tullessa voimassa olleita säännöksiä.

2)
muuttaa kirkkojärjestyksen (1055/1993) 6 luvun C väliotsikon, 14–18 §:n, D väliotsikon, 19–27 §:n, 33 §:n 1 momentin ja 36 §:n, sellaisina kuin ne ovat kirkolliskokouksen 5.11.2009 tekemässä päätöksessä, seuraavasti:
6 luku
Henkilöstö
C. Kirkkoherran välillinen vaali ja kappalaisen vaali
14 §

Kun kirkkoherran virka on tullut avoimeksi seurakunnassa, jossa kirkkoherra valitaan välillisellä vaalilla, tai kun kappalaisen virka on tullut avoimeksi, tuomiokapitulin on julistettava virka julkisesti haettavaksi 30 päivän hakuajalla tuomiokapitulin ilmoitustaululla. Lisäksi viran hakuilmoitus on julkaistava ainakin yhdessä valtakunnallisessa lehdessä taikka internet­palvelussa.

Tuomiokapituli voi päättää enintään yhden vuoden ajaksi kerrallaan, ettei kirkkoherran tai kappalaisen virkaa julisteta haettavaksi, jos:
1) on vireillä kysymys seurakunnan liittämisestä toiseen seurakuntaan;
2) tuomiokapituli katsoo seurakuntaa koskevien järjestelyjen voivan aiheuttaa sen, että virka tulee tarpeettomaksi;
3) siihen on muu erityinen syy.
15 §

Kirkkoherran tai kappalaisen viran hakuajan päätyttyä tuomiokapitulin tulee viivytyksettä tutkia hakijoiden kelpoisuus virkaan ja antaa hakijoista seurakunnalle lausunto, jollei se päätä menetellä kirkkolain 6 luvun 10 §:n 2 momentin mukaisesti. Lausunnossa todetaan hakijoiden kelpoisuus ja arvioidaan hakijoita heidän osoittamansa kyvyn ja taidon perusteella sekä ottaen huomioon seurakunnan tarpeet.

Kirkkoherran tai kappalaisen virkaan kelpoinen ei ole hakija:
1) joka ei täytä tämän luvun 10 §:ssä säädettyjä kelpoisuusvaatimuksia;
2) joka on pidätetty pappisviran toimittamisesta;
3) joka on hakijana välittömällä vaalilla valittavaan kirkkoherran virkaan paitsi tämän luvun 27 §:ssä tarkoitetuissa tapauksissa;
4) jolta ilmeisesti puuttuvat viran hoitoon tarvittavat edellytykset.

Tuomiokapituli määrää henkilön, jonka tehtävänä on kirkkoherran välillisen vaalin valmisteleminen seurakunnassa.
16 §

Tuomiokapituli lähettää seurakunnalle hakijoiden hakemukset ja lausuntonsa hakijoista. Tämän jälkeen kirkkovaltuusto tai seurakuntaneuvosto valitsee virkaan jonkun niistä hakijoista, jotka tuomiokapituli on todennut kelpoisiksi virkaan. Kappeliseurakunnan kappalaisen valitsee kuitenkin kappelineuvosto.

Jollei kirkkoherran välillisessä vaalissa kukaan ole saanut yli puolta annetuista äänistä, toimitetaan samassa kokouksessa uusi vaali kahden eniten ääniä saaneen välillä. Tässä vaalissa eniten ääniä saanut tulee valituksi.

Jos äänet kappalaisen vaalissa tai kirkkoherran vaalin ratkaisevassa äänestyksessä ovat menneet tasan, tuomiokapituli antaa viranhoitomääräyksen jollekin eniten ääniä saaneista hakijoista ottaen huomioon tämän luvun 15 §:ssä mainitut perusteet.
17 §

Kirkkovaltuuston tai seurakuntaneuvoston taikka kappelineuvoston pyynnöstä tuomiokapituli julistaa kirkkoherran tai kappalaisen viran uudelleen haettavaksi, jos virkaa on hakenut vain yksi kelpoinen hakija tai seurakunnan etu sitä vaatii.

Jos kirkkoherran tai kappalaisen virkaan ei uutena hakuaikana tule uutta kelpoisuusvaatimukset täyttävää hakijaa, tuomiokapituli antaa kirkkovaltuuston, seurakuntaneuvoston tai kappelineuvoston pyynnöstä ainoalle hakijalle viranhoitomääräyksen virkaan. Muussa tapauksessa tuomiokapituli voi perustellusta syystä päättää, että viran täyttämismenettely raukeaa.

Viran täyttämismenettelyn rauettua virka on julistettava haettavaksi vuoden kuluessa hakuajan päättymisestä lukien.
18 §

Kirkkoherran tai kappalaisen viran hakemusasiakirjat ja ote kirkkovaltuuston tai seurakuntaneuvoston taikka kappelineuvoston pöytäkirjasta on viipymättä toimitettava tuomiokapitulille. Pöytäkirjan otteeseen on liitettävä ilmoitus siitä, milloin päätös valitusosoituksineen on annettu tiedoksi hakijoille.

Jos virkaan valittu on saamassa viranhoitomääräyksen useampaan virkaan, hänen on viivytyksettä ilmoitettava tuomiokapitulille, minkä viran hän ottaa vastaan. Jos hän peruuttaa hakemuksensa, virka on julistettava uudelleen haettavaksi, jollei kirkkovaltuusto, seurakuntaneuvosto tai kappelineuvosto menettele kirkkolain 6 luvun 11 §:n 1 momentin 5 kohdan mukaisesti.

Tuomiokapituli antaa viranhoitomääräyksen virkaan valitulle kirkkovaltuuston tai seurakuntaneuvoston taikka kappelineuvoston päätöksen saatua lainvoiman.
D. Kirkkoherran välitön vaali
19 §

Kun kirkkoherran virka on tullut avoimeksi seurakunnassa, jossa kirkkoherra valitaan välittömällä vaalilla, tuomiokapitulin on julistettava virka haettavaksi tai päätettävä, ettei virkaa julisteta haettavaksi, siten kuin tämän luvun 14 §:ssä säädetään.
20 §

Hakuajan päätyttyä tuomiokapitulin tulee viivytyksettä tutkia hakijoiden kelpoisuus virkaan ja tehdä vaaliehdotus, jollei se päätä menetellä kirkkolain 6 luvun 10 §:n 2 momentin tai tämän luvun 17 §:n mukaisesti. Tuomiokapituli voi ennen vaaliehdotuksen tekemistä pyytää kirkko­neuvostolta tai seurakuntaneuvostolta lausunnon virkaan kelpoisista hakijoista.

Vaaliehdotuksessa tuomiokapituli asettaa vaaliehdokkaiksi kolme kelpoisuusvaatimukset täyttävää hakijaa vaalisijoille siinä järjestyksessä kuin heidät katsotaan taitaviksi ja kykeneviksi virkaan ottaen huomioon viran erityiset tarpeet.
21 §

Vaaliehdokkaan kelpoisuusvaatimuksista säädetään tämän luvun 10 §:ssä ja 15 §:n 2 momentissa.

Hakija saa peruuttaa hakemuksensa ennen kuin vaaliehdotus on tehty. Tuomiokapituli voi erityisestä syystä hyväksyä myöhemmin tehdyn peruutuksen.
22 §

Tehtyään vaaliehdotuksen tuomiokapituli määrää, milloin vaali on toimitettava, ja ryhtyy muutoinkin tarvittaviin toimiin vaalin suorittamiseksi. Jos vain yksi hakija on asetettu vaaliehdokkaaksi, tuomiokapituli antaa hänelle viranhoitomääräyksen virkaan.

Tuomiokapituli määrää vaaliehdokkaiksi asetetut peräkkäisinä sunnuntaipäivinä toimittamaan vaalinäytteenä päiväjumalanpalveluksen tuomiokapitulin määräämässä kirkossa. Kaksikielisessä seurakunnassa jumalanpalvelus toimitetaan kummallakin kielellä.

Tuomiokapituli voi erityisestä syystä vapauttaa vaaliehdokkaan jumalanpalveluksen toimittamisesta.
23 §

Tuomiokapituli lähettää kirkkoherralle kuulutuksen, jossa seurakunnalle ilmoitetaan vaali­ehdokkaat, heidän ansioituneisuutensa, päivät, joina he toimittavat vaalinäytteenä jumalan­palveluksen, sekä vaalin alkamispäivä.

Kuulutus on pantava seurakunnan ilmoitustaululle kaksi viikkoa ennen ensimmäistä vaalinäytepäivää ja pidettävä siinä vaalitoimituksen päättymiseen asti.
24 §

Jollei vaaliehdokas ole toimittanut vaalinäytteenä jumalanpalvelusta eikä hän viimeistään seuraavana tiistaina esitä tuomiokapitulille hyväksyttävää syytä tähän, hänet poistetaan vaaliehdotuksesta. Jos menettelylle on ollut hyväksyttävä syy, hän pysyy vaaliehdokkaana toimittamatta jumalanpalvelusta.

Tuomiokapitulin on keskeytettävä vaali, jos joku vaaliehdokkaista menettää vaali­kelpoisuutensa ennen kuin viranhoitomääräys virkaan on annettu. Tuomiokapitulin tulee tällöin muuttaa vaaliehdotusta, jollei äänestys ole jo tapahtunut ja joku toinen ole saamassa vaalin tuloksen mukaan viranhoitomääräystä.
25 §

Jos vaaliehdotus tulee vajaaksi ja sen ulkopuolelle on jäänyt kelpoisuusvaatimukset täyttäviä hakijoita, jotka ilmoittavat pysyvänsä hakemuksessaan, tuomiokapitulin tulee tehdä uusi vaaliehdotus.
26 §

Kun välitön vaali on saanut lainvoiman, tuomiokapitulin tulee antaa viranhoitomääräys kirkkoherran virkaan sille, joka on saanut vaalissa enimmät äänet.
27 §

Vaaliehdokkaalla, joka vaalin tuloksen mukaan on saamassa viranhoitomääräyksen kirkko­herran virkaan, on oikeus hakea toista kirkkoherran tai kappalaisen virkaa, jos viran­hoitomääräystä ei ole annettu kolmen kuukauden kuluessa vaalin toimittamisesta. Jos hän on saamassa viranhoitomääräyksen useampaan virkaan, hänen on viivytyksettä ilmoitettava tuomiokapitulille, minkä viran hän ottaa vastaan.

Muulla vaaliehdokkaalla on oikeus hakea toista kirkkoherran tai kappalaisen virkaa, kun vaali on toimitettu. Hän pysyy kuitenkin ehdolla ensiksi hakemaansa virkaan, kunnes asia on lopullisesti ratkaistu. Jos hän on saamassa viranhoitomääräyksen useampaan virkaan, asiassa menetellään siten kuin 1 momentissa säädetään.
F. Lehtorin virka
33 §

Vakinaisen lehtorin viran täyttämisestä on soveltuvin osin voimassa, mitä kappalaisen viran täyttämisestä tämän luvun 14–18 §:ssä säädetään.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
G. Seurakuntien yhteiset virat
36 §

Yhteisen kirkkoherran välitön vaali toimitetaan noudattaen soveltuvin osin välittömästä vaalista annettuja säännöksiä ja määräyksiä. Äänestys toimitetaan ja vaalinäyte annetaan kaikissa niissä seurakunnissa, joissa kirkkoherran virka on yhteisenä.
Yhteisen kirkkoherran välillinen vaali toimitetaan seurakuntien kirkkovaltuustojen ja seura­kuntaneuvostojen yhteisissä kokouksissa noudattaen soveltuvin osin mitä tämän luvun 14–18 §:ssä säädetään.
__________

Tämä päätös tulee voimaan samana päivänä kuin kirkolliskokouksen päivänä kuuta hyväksymä kirkkolain muutos, jolla muutetaan lain 8, 19, 24 ja 25 lukua.

3)
kumota kirkon vaalijärjestyksen (1056/1993) 2 luvun 25 §:n, sellaisena kuin se on osaksi kirkolliskokouksen päätöksessä 239/2006, ja 28 §:n 2 ja 3 momentin sekä

muuttaa 1 luvun 1 §:n, 2 luvun otsikon, 10 §:n 3 momentin, 13 §:n 1 momentin, 15 §:n 2 momentin johdantokappaleen ja 2 kohdan, C väliotsikon, 23 §:n, 24 §:n 1 momentin, 26 §:n, 27 §:n, 28 §:n 1 momentin ja 29 §:n 1 momentin,

sellaisina kuin niistä ovat 1 luvun 1 §, 2 luvun otsikko, 10 §:n 3 momentti, 15 §:n 2 momentin 2 kohta, C väliotsikko, 23 § ja 24 §:n 1 momentti kirkolliskokouksen päätöksessä 239/2006, seuraavasti:
1 luku
Yleisiä määräyksiä
1 §

Tämän vaalijärjestyksen määräyksiä sovelletaan kirkkolain 8 luvun 1 §:n 1 momentissa tarkoitetuissa kirkkoherran välittömässä vaalissa ja seurakuntavaaleissa, 17 b luvussa tarkoitetuissa hiippakuntavaltuuston vaaleissa, 18 luvussa tarkoitetussa piispanvaalissa, 19 luvussa tarkoitetuissa pappisasessorin ja maallikkojäsenen sekä lääninrovastin vaaleissa sekä 20 luvussa tarkoitetuissa kirkolliskokousedustajien vaaleissa.
2 luku

Kirkkoherran välitön vaali ja seurakuntavaalit

10 §

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Kirkkoherran välittömän vaalin äänestyslipusta säädetään muutoin 26 §:ssä.

13 §

Vaalitoimituksessa on pidettävä pöytäkirjaa, johon on merkittävä toimituksen kulku kussakin äänestyspaikassa ja vaalin tulos sekä liitettävä valitusosoitus. Pöytäkirjan allekirjoittavat puheenjohtaja ja sihteeri sekä kunkin äänestyspaikan osalta kaksi siellä läsnä ollutta vaalilautakunnan jäsentä. Kirkkoherran välittömän vaalin pöytäkirja kirjoitetaan kahtena kappaleena.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
B. Vaaliluettelo
15 §

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Vaaliluettelo on laadittava:
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
2) kirkkoherran välitöntä vaalia ja valituksen johdosta uudelleen toimitettavia seurakuntavaaleja sekä kirkkolain 8 luvun 5 §:ssä tarkoitettuja poikkeuksellisia seurakuntavaaleja varten 55 päivää ennen ensimmäistä vaalipäivää.

C. Kirkkoherran välitön vaali
23 §

Kirkkoherran välitön vaali aloitetaan viimeistä vaalinäytettä seuraavana toisena sunnuntaina jumalanpalveluksen jälkeen ja päätetään joko samana päivänä tai sitä seuraavana maanantaina. Vaalilautakunta määrää ennen ensimmäistä vaalinäytepäivää, minä aikoina äänestys suoritetaan. Vaali toimitetaan seurakunnan kirkossa taikka kirkkoneuvoston tai seurakuntaneuvoston määräämässä muussa paikassa.

Ennakkoäänestys kirkkoherran välittömässä vaalissa alkaa viimeistä vaalinäytettä seuraavan sunnuntain jälkeisenä maanantaina ja se jatkuu saman viikon perjantaihin. Ennakkoäänestys tapahtuu vain siinä seurakunnassa, jonka kirkkoherra vaalilla valitaan. Ennakkoäänestyksestä ja siihen liittyvästä kotiäänestyksestä on muutoin soveltuvin osin voimassa, mitä siitä 43-49 f §:ssä säädetään.
24 §

Vaalilautakunta laatii kuulutuksen kirkkoherran välittömästä vaalista ja sen alkamisesta sekä äänestyspaikoista ja -ajoista.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
26 §

Vaalilautakunnan painattamassa äänestyslipussa tulee olla omassa sarakkeessaan kunkin vaaliehdokkaan nimi, virka-asema ja arvo.
27 §

Äänestyspaikan odotustiloihin ja kuhunkin äänestyssuojaan on pantava nähtäväksi ilmoitus vaaliehdokkaista. Ilmoitus ei saa muistuttaa äänestyslippua.
28 §

Äänestäjän on tehtävä selvästi näkyvä merkintä äänestyslipun siihen sarakkeeseen, jossa hänen äänestämänsä ehdokkaan nimi on.
29 §

Kun äänestys on julistettu päättyneeksi, otetaan äänestysliput vaaliuurnasta ja lasketaan sekä äänestyslippujen että vaaliluetteloon äänestäneiksi merkittyjen lukumäärä. Sen jälkeen erotetaan 11 §:n mukaan mitättömät äänestysliput ja lasketaan kunkin ehdokkaan saamat äänet.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
__________

Tämä päätös tulee voimaan samana päivänä kuin kirkolliskokouksen päivänä kuuta hyväksymä kirkkolain muutos, jolla muutetaan lain 8, 19, 24 ja 25 lukua.


Paluu