Inlägg
Cantell Risto
,
kirkkoneuvos
Rubrik:
Frågetimme
Plenum:
Onsdagen den 4 november 2009 kl. 16.00
Text:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajat. Olen saanut vastattavakseni kysymyksen, jonka on esittänyt edustaja Pekka Reinikainen. Kysymys kuuluu näin: Kysymys kyselytunnille. Suomalaissyntyisen naisen aloite on Italiassa johtanut siihen, että krusifiksit poistetaan kouluista, katolinen kirkko aikoo valittaa asiasta. Kysyn kirkkohallitukselta, suhtautuuko se myönteisesti katolisen kirkon näkemykseen. Edustaja Pekka Reinikainen.
Edustaja Pekka Reinikainen viittaa kysymyksissään Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätökseen, jonka se on antanut suomalaissyntyisen Albano Termessä Italiassa asuvan Italian kansalaisen Soile Lautasin esille nostamaan kysymykseen krusifiksien sijoittamisesta luokkahuoneisiin Italian valtion omistamissa ja ylläpitämissä kouluissa. Vatikaanin lehdistöpäällikkö jesuiitta Isä Federico Lombardi on ilmaissut Vatikaanin radiolle antamassaan lausunnossa pitävänsä päätöstä valitettavana. Samoin Italian hallituksen edustaja on lausunnossaan sanonut krusifiksien Italian julkisissa kouluissa olevan kulttuurin ja historian kansallisia symboleja. Reinikainen esittää kysymyksessään, että katolinen kirkko aikoo valittaa asiasta, ja kysyy kirkkohallitukselta, suhtautuuko se myönteisesti katolisen kirkon näkemykseen.
Kirkkohallitus ei ymmärrettävistä syistä ole käsitellyt asiaa. Vastaan kirkkohallituksen ulkoasiain osaston johtajana kysymykseen seuraavasti: Ensiksi ymmärrän hyvin, että roomalaiskatolisen kirkon edustaja, Vatikaanin lehdistöpäällikkö on ilmaissut kirkkonsa kielteisen kannan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätökseen. Toiseksi totean, että mikäli päätöksestä valitetaan, se on Italian valtion asia, koska kyseisessä asiassa ihmisoikeustuomioistuimessa ovat olleet osapuolina Soile Lautasi ja Italian valtio. Kolmanneksi risti ja krusifiksi ovat kristillisen uskon keskeisiä symboleja, jotka kuuluvat olennaisesti sekä uskon yksityiseen että yhteiseen harjoittamiseen. Risti ja krusifiksi kuuluvat samalla myös olennaisesti länsimaiseen kulttuuriin, jota kristinusko on muovannut. Neljänneksi kysymys rististä ja krusifiksista Italian valtion kouluissa on Italian valtion päätösvaltaan kuuluva asia. Tietysti ihmisoikeustuomioistuimen päätös on velvoittava, joka Euroopan valtioiden tulee ottaa huomioon. Viidenneksi ihmisoikeustuomioistuimen jälkeenkin katolisen kirkon ja muiden kirkkojen omistamissa kouluissa on ymmärtääkseni mahdollista käyttää edelleen kristillisiä symboleja. Kuudenneksi vastaavanlainen kiista oli muutama vuosi sitten Saksan liittotasavallassa, Baijerin osavaltiossa. Siellä osavaltion perustuslakituomioistuin päätti, että risti ja krusifiksit valtion kouluissa eivät loukkaa oppilaiden tai opettajien uskonnonvapautta.
Tillbaka