Inlägg
Häkkinen Seppo
,
kirkkoneuvos
Rubrik:
Kyrkostyrelsens frågetimme
Plenum:
Fredagen den 9 maj 2008 kl. 9.00
Text:
Edustaja Minnamaria Tammisalo kysyy, millaisin keinoin kello 10 alkavan jumalanpalveluksen porrastamista valmistellaan. Mitä tavoitteita työskentelyllä on?
Päiväjumalanpalveluksen alkamisajankohtaa säätelee kirkkojärjestyksen 2 luvun 3 §. Sen mukaan päiväjumalanpalvelus aloitetaan yleensä klo 10. Jos on perusteltu syy aloittaa jumalanpalvelus jatkuvasti johonkin muuhun aikaan, asiasta päättää kirkkovaltuusto tai seurakuntaneuvosto. Päätös on alistettava tuomiokapitulin ratkaistavaksi. Pykälässä esiintyvä määre "yleensä" tarkoittaa, että päiväjumalanpalvelus voidaan tilapäisesti pitää muunakin aikana ilman erillistä alistettavaa päätöstä. Täällä kirkolliskokouksessa oli vuonna 2006 käsiteltävänä edustaja-aloite, jonka mukaan kirkkojärjestyksen 2 luvun 3 §:ää muutetaan siten, että ratkaisuvalta päiväjumalanpalveluksen kellonajasta jää yksin seurakunnalle niin, että se on päätöksestä ainoastaan ilmoitusvelvollinen tuomiokapitulille. Kirkolliskokous päätti marraskuussa 2006 lähettää asian kirkkohallitukselle toimenpiteitä varten. Kirkkohallituksessa tämä asia on jumalanpalveluselämä- ja musiikkitoiminnan yksikössä valmisteltavana. Viimeksi asiasta on tehty kysely tuomiokapituleille siitä, kuinka paljon niille on alistettu näitä kyseisiä päätöksiä. Koska asia vaatii kirkkojärjestyksen muutoksen, se tulee tämän kirkolliskokouksen toimikauden aikana kirkkohallituksen esityksenä päätettäväksi.
Mutta mitä tulee saman seurakunnan useiden jumalanpalvelusten alkamisajankohtien porrastamiseen, asia ei vaadi mitään säädösmuutoksia. Seurakunta voi porrastaa jumalanpalvelukset alkamaan päättämällään tavalla, kunhan päiväjumalanpalvelus pidetään kello 10 pääkirkossa tai jossakin muussa kirkossa. Kysymyksessä kysyttiin lisäksi, mitä tavoitteita työskentelyllä on. Aloitteessa, joka kirkkohallitukselle tuli, todettiin, että kyseessä on jumalanpalvelusaktiivisuuden nostaminen tarjoamalla jumalanpalveluksia eri aikoina ja mahdollisesti eri tavalla toteutettuna. Tähän myös Meidän kirkko. Osallisuuden yhteisö -strategia viittaa.
Tillbaka