Inlägg



Sahi Timo, edustaja

Rubrik:
Kyrkans centralfonds och kyrkans pensionsfonds budget för 2016 och verksamhets- och ekonomiplan för 2016-2018 (Kyrkostyrelsens framställning 6/2015)

Plenum:
Tisdagen den 3 november 2015 kl. 10.15

Text:
Arvoisa arkkipiispa, rohkaistuin käyttämään tämän lyhyen puheenvuoron edustaja Pihlavan puheenvuoron perusteella. Haluan yhtyä siihen, mitä edustaja Pihlava ja myöskin edustaja Weuro sanoivat kirkkohallituksen ja sen osastojen ja yksiköiden tuloskorteista. Minulla on kyllä mahdollisuus ja velvollisuuskin ilmaista käsitykseni asiasta talousvaliokunnassa, olenhan talousvaliokunnan jäsen, mutta päätin kuitenkin lyhyesti ilmaista käsitykseni myös tässä lähetekeskustelussa. Tuloskortit ovat nyt käytössä toista vuotta. Hieman ne ovat kehittyneet, mutta edelleen tavoitteet ja erityisesti tavoitteisiin pääsemisen keinot ja tämän arvioimiseen käytettävät mittarit ovat useissa tapauksissa huonosti ilmaistuja tai jopa sellaisia, että ne eivät ole varsinaisia keinoja tai mittareita lainkaan. Ymmärrän, että tuloskorttien käyttö ei ole helppoa, koska ne eivät sovellu hallintoon ja kirkkoon yhtä helposti kuin esimerkiksi liike-elämään.

Haluan tässä ottaa esimerkiksi kansliapäällikön esille ottamat kirkkohallituksen strategiset tavoitteet siitä huolimatta, että ne eivät ole huonoimmasta päästä lainkaan, päinvastoin oikeastaan. Kirkkohallituksen tavoitteet tuntuvat hyviltä, mutta keinoja niiden saavuttamiseen pitäisi edelleen kovasti miettiä, mittareista puhumattakaan. Tavoite 1 on: Kirkon perustehtävä ja toiminta tunnetaan, ja sen merkitys ymmärretään yhteiskunnassa entistä paremmin. Ehkä vähän sivuhuomautuksena tässä voitaisiin kysyä, tunnetaanko kirkon perustehtävä ja kirkon toiminta kirkon sisällä jo niin hyvin, että siinä ei ole enää parannettavaa. Keinona on uuden mallin luominen näkyvälle viestinnälle, ja mittareina ensimmäisten hankkeiden toteutuminen vuonna 2016. Keinosta voidaan esittää kritiikkiä, sillä sitä voidaan pitää aika rajoitettuna ja oikeastaan vähän epäselvänä. Onko se riittävästi kohdistettu? Sanoisin, että huonolla tai kohdistamattomalla aseella ei kannata ampua. Mittarien kohdalla laadusta ja tavoittavuudesta ei puhuta mitään. Mittarina on vain hankkeen tai hankkeiden toteutuminen vuonna 2016. Se on aika köyhä mittari.

Hyvät tuloskortit ovat varmaankin hyvä ohjauskeino ja kannustin työntekoon, ainakin niiden pitäisi olla. Niiden laatiminen ei saisi olla pakkopullaa. Yhdyn edustaja Pihlavaan siinä, että kannattaisi vielä käyttää asiantuntijaa tuloskorttien laadinnassa ja sen kouluttamisessa, jollei jo ole käytettykin. Hiippakuntien laatimat tavoitteet ovat sanallisia, ja sellaisina antavat melko hyvän kuvan suunnitellusta toiminnasta ja tavoitteista. Tällä perusteella sanoisin, että tuloskortteihin ei liene tarvetta ainakaan lähiaikoina hiippakunnissa siirtyä.

Toinen asia, mistä ihan lyhyesti haluaisin kantaa huolta tai ottaa esiin, oli se, että talouden heikkenevä kehitys ei näy toiminta- ja taloussuunnitelmassa. Seurakunnat ovat laajasti yhä suuremmissa taloudellisissa ongelmissa, mutta kirkkohallituksen toiminnassa ja talousarviossa niukkeneva talous ei toistaiseksi näy millään tavalla. Olen varma, että kirkon keskushallinnon käytettävissä olevat rahavarat tulevat pitkällä aikavälillä vähenemään, vaikka tällä hetkellä kirkon kirstun pohjalla onkin melko hyvin rahaa. Kirkkohallituksen tuleekin tulevassa rahankäytössä olla hyvin pidättyväinen ja harkitseva sen suhteen, mihin rahaa käytetään ja paljonko käytetään.


Tillbaka