Inlägg



Korolainen Katri, edustaja

Rubrik:
Kyrkans centralfonds budget för 2014 och verksamhets- och ekonomiplan för 2014-2016 (Kyrkostyrelsens framställning 3/2013)

Plenum:
Måndagen den 4 november 2013 kl. 13.00

Text:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajatoverit. Kiitos kansliapäällikkö Keskitalolle ja kirkkoneuvos Rantaselle perusteellisista alustuksista. Haluaisin esittää muutaman tarkentavan kysymyksen kirkkohallituksen toiminnasta Toiminta- ja taloussuunnitelmassa. Ensinnäkin kiinnittäisin huomioita sivulla 16 esiteltyihin strategisiin hankkeisiin. Taulukoissa esitellyt hankkeet ovat meille edustajille jo hyvin tuttuja mm. Hengellinen elämä verkossa -hanke nousee suoraan voimassa olevasta kirkon strategiasta Meidän kirkko 2015, josta tänään on myös puhuttu paljon. Uuden strategian luomiseen on tässä sivulla 16 esitetyssä taulukossa varattu tälle vuodelle 120 000 euroa, tulevalle vuodelle 80 000 ja vuodelle 2015 40 000 euroa. Verrattuna esimerkiksi Hengellinen elämä verkossa -hankkeeseen, joka on ollut vuositasolla miltei miljoonan hanke, summat ovat mielestäni aika pieniä. Kysyisinkin, onko meillä varauduttu siihen, että keväällä hyväksyttävä uusi strategia saattaa nostaa esiin myös uusia suuria hankkeita kirkon piirissä ja mistä nämä kustannettaisiin? Lisäksi haluaisin kysyä, mistä edellisen strategian linjauksesta nousee reformaation juhlavuositeema? Millä tavalla tämä hanke palvelee strategisten tavoitteidemme toteutumista?

Kuulimme äsken alustuksissa myös kirkkoneuvos Rantasen esityksestä, että noin neljännes kirkkohallituksen budjetista menee edunvalvontaan ja vaikuttamiseen, mikä mielestäni on erinomaista. Yritin löytää tälle toiminnalle suunnitelmasta koostettuna tavoitteita ja mittareita sen työn onnistumiseen. Jos neljännes kirkkohallituksen budjetista menee vaikuttamistyöhön, miksi tällä ei ole vaikuttamistyön kohteita tai tavoitteita ei ole kirjoitettu selkeästi auki? Ainakaan minä en niitä sieltä pystynyt löytämään. Kun mietin, että mistä tämä löytyisi niin selkein kohta oli mielestäni kirkkohallituksen Jumalanpalvelus ja yhteiskunta -osasto ja liiteosan sivulla 19 ehdin jo hieman innostua, kun tekstissä mainittiin osaston työstä seuraavaa: tehtävä toteutuu yksikön eri työaloilla yhteiskunnallisen vaikuttamisen avulla ja tehtävän kannalta tarkoituksenmukaisen verkostoitumisen kautta. Lisäksi kouluttamalla, tiedottamalle ja näin edespäin. Kuitenkin sivun alla näkyvistä osaston kehityshankkeista ja toiminnallisista tavoitteista en pystynyt löytämään maallikkona kauheasti näitä vaikuttamistyön elementtejä vaan nimenomaan jumalanpalveluselämän kehittämistyötä ja saavutettavuuden edistämistä. Nämä ovat mielestäni äärimmäisen keskeisiä mutta kysyisin, että eikö tässä osassa pitäisi näkyä myös sen muun yhteiskunnallisen työn merkitys? Osastolla tehdään muunmuassa kovin arvokasta työtä työpaikka- ja korkeakoulupappien verkoston koordinoinnilla ja työn kehittämisellä, miksi nämä eivät näy esimerkiksi näissä kehityshankkeissa ollenkaan. Kirkossamme eletään murroksen aikaa, kun yhä harvempi jäsen kokee seurakuntatyön merkittäväksi. Kokisinkin, että juuri tässä vaiheessa meidän kannattaisi panostaa nimenomaan työhön, joka ei keskity pelkästään kirkkosalien sisälle vaan työpaikoille, oppilaitoksiin, ABC:n kahviloihin ja kauppakeskuksiin. Sinne missä ne meidän jäsenetkin ovat.


Tillbaka