Inlägg
Jolkkonen Jari
,
piispa
Rubrik:
Ändring av självrättelse av röstlängden för församlingsval, allmänna utskottets betänkande 4/2015 om stiftsfullmäktigeframställning 4/2015
Plenum:
Fredagen den 6 november 2015 kl. 9.15
Text:
Arvoisa arkkipiispa, hyvät kirkolliskokousedustajat. Tässä Helsingin hiippakunnan hiippakuntavaltuusto esittää seurakuntavaalien äänioikeutettujen luettelon itseoikaisusäännösten muuttamista siten, että seurakunnasta toiseen muuttaminen voidaan siinä ottaa huomioon. Seurakuntavaaleissa on äänioikeutettujen luettelo, johon otetaan viimeistään vaalipäivänä 16 vuotta täyttäneet seurakunnan jäsenet. Jokainen ymmärtää, että vaalien luotettavuuden ja käytännön kannalta on välttämätöntä, että luettelon laatimiselle on ehdoton takaraja, deadline. Vaaliluettelo laaditaan niin, että henkilö on äänioikeutettu siinä seurakunnassa, jossa hän on jäsenenä 15. päivä elokuuta, se on siis se deadline säännösten mukaan. Luettelo laaditaan noin kahden viikon kuluessa tästä ja luettelo on julkisesti nähtävillä, ja jos siinä on virheitä, luetteloon voi hakea oikaisua. Vaalilautakunta voi tehdä luetteloon korjauksia myös itseoikaisuna, eli oma-aloitteisesti. Tämmöinen oikaisumahdollisuus on lisätty, oikaisu on tehtävä 16 päivää ennen vaaleja. Oikaisussa saadaan kuitenkin ottaa huomioon vain tarkasti määrätyt asiat, eli äänioikeutettujen luetteloon voidaan lisätä henkilöitä tai ottaa sieltä pois. Perusteena on se, että henkilön merkintä on virheellinen, että hänen on oikeudettomasti merkitty sinne, jolloin hänet voidaan poistaa, tai on oikeudettomasti jätetty pois, jolloin hänen voidaan lisätä. On siis tapahtunut merkintävirhe, joka korjataan. Muutos voi perustua myös siihen, että henkilö on liittynyt kirkon jäseneksi tai eronnut kirkon jäsenyydestä 15. elokuuta jälkeen oman seurakunnan alueella.
Hiippakuntavaltuuston esityksessä ehdotetaan, että luetteloa voisi oikaista myös sillä perusteella, että henkilön seurakunta on muuttamisen vuoksi vaihtunut 15. elokuuta jälkeen. Tällainen muutos on ymmärrettävää. Siinä tavoitellaan, että seurakuntaan muuttanut voisi äänestää uudessa seurakunnassa. Muutoksesta seuraisi kuitenkin yllättäviä vaikeuksia ja riskejä. Äänioikeutettujen luettelo on valtaosin lukittava hyvissä ajoin, ja tämä johtuu siitä, että valitsijayhdistyksiä perustettaessa on tiedettävä, ketkä ovat äänioikeutettuja. Vain äänioikeutetut voivat olla perustamassa valitsijayhdistyksiä ja olla ehdokkaana. Mikäli äänioikeutettujen luettelo ei olisikaan sitova, vaan voisi muuttua tällaisen henkilöstä riippuvan syyn vuoksi, saataisi se johtaa epävarmuuteen, joka vaikuttaa ehdokasasetteluun. Pahimmillaan valitsijayhdistyksen perustajajäsenien määrä hupenisi ennen vaalia. Vaalijärjestelmä on rakennettu ja mietitty niin, että äänioikeutettujen luettelo on sitova ja se voi muuttua vain näillä tarkkarajaisilla perusteilla. Jos tilanne olisi toinen, pitäisi koko järjestelmä miettiä uudelleen.
Toiseksi muutoksesta voisi syntyä tilanteita tai se lisäisi tällaisten tilanteiden riskiä, että henkilön äänioikeutta ei kohdella kahdessa seurakunnassa samalla tavalla. Eli voi käydä niin, että henkilö otetaan uudessa seurakunnassa vaaliluetteloon, mutta ei poisteta vanhassa tai, että poistetaan vanhassa, mutta ei lisätä uuteen. Äänioikeuden täsmääminen seurakuntien välillä vaatisi vanhaa tietojen vaihtoa. Kirkon jäsentietojärjestelmä ei kuitenkaan ole täysin ajantasainen, eikä seurakunta saa nykyään erillisiä muuttoilmoituksia. Tiedot liikkuvat viiveellä.
Itseoikaisua on käytetty ensimmäisen kerran seurakuntavaaleissa 2014. Kun säännöstä laadittiin, niin harkitusti tiedettiin, että sitä voi käyttää vain tarkkarajaisissa tilanteissa. Ehdotus ei sinänsä ole sisällöltään uusi, vaan se on jo tässä aikaisemman lain valmistelussa otettu huomioon. Se on jätetty pois näistä edellä mainituista syistä. Itseoikaisu on vastaavanlainen kuin vaalilaissa, joka säätää kuntavaalien toimittamisesta. Kuntalaissakaan itseoikaisua ei voi tehdä sillä perusteella, että henkilön kunta muuttuu sen jälkeen, kun äänioikeutettujen luettelo on tehty. Näin on siitä huolimatta, että ehdokasasettelun perusteena on puoluejärjestelmä. Kirkossa ehdokasasettelun suojaaminen tekee vielä tärkeämmän. Näillä perusteilla valiokunta esittää, että aloite jätetään raukeamaan.
Tillbaka