Inlägg



Häkkinen Seppo, kirkkoneuvos

Rubrik:
Allmänna utskottets betänkande 3/2008 om ombudsinitiativ 5/2008 som gäller utökning och breddande av undervisningen om parrelationer och familj i konfirmandarbetet

Plenum:
Fredagen den 7 november 2008 kl. 9:15

Text:
Herra arkkipiispa, hyvät edustajat. Yleisvaliokunnan mietintö arvioi edustaja-aloitetta monesta näkökulmasta, kuten pitääkin. Jostain syystä valiokunta ei ole kuitenkaan pitänyt tarpeellisena kuulla asiantuntijoita ja siksi mietinnöstä ei käy ilmi niitä toimenpiteitä, joita kirkkohallituksessa on seurakuntien rippikoulutyön hyväksi tehty juuri tässä aloitteessa mainitulla alueella. Edellinen kasvatuksen painopiste koko kirkossamme oli Koti-kasvun paikka. Kotien tukeminen sekä yleisinhimillisen että kristillisen kasvatuksen näkökulmasta oli monin tavoin esillä koko kasvatuksen kentässä, myös rippikoulun yhteydessä. Tätä painopistettä varten laadittu aineisto on edelleen käytössä ja erittäin käyttökelpoista. Rippikouluopetusta varten laaditussa materiaalissa tiedostetaan perheiden ja perhetilanteiden erilaisuus ja monimuotoisuus. Luonnollisesti kristillinen käsitys avioliitosta on vahvasti esillä. Keskusteluissa nuorten kanssa annetaan tilaa heidän kokemuksilleen ja toiveilleen. Opetuksen pääpaino suhteessa avioliittojen purkautumiseen on ennalta ehkäisevä näkökulma. Ihmissuhteiden pelisääntöjen perusteiden opiskelu luo pohjaa kaikille tuleville ihmissuhteille.

Kirkkohallituksen toiminnallisessa osastossa oli rippikouluprojekti vuosina 2000-2006 ja sen yhtenä osaprojektina oli Perhe, suku, kummit, vanhemmat. Tämä projekti tuotti muun muassa Herran kansan ensirippi -kotiväen rippikoulukirjasen, joka on tullut hyvin suosituksi. Siitä on tähän mennessä otettu 60 000 kappaleen painos. Projektin työryhmän tarkoitus on ollut tukea seurakunnan työntekijöitä ja tuottaa heille materiaalia heidän tehdessään työtä rippikoululaisten vanhempien, isovanhempien ja kummien kanssa. Heidän päämääränsä tässä työssä on tukea vanhempia niin, että heille tulee kokemus Jumalan läsnäolosta arjessa, luottamus perheen selviytymisestä vahvistuu keskinäisten kohtaamisten kautta ja seurakunta kaikessa rikkaudessaan tulee heille tutuksi.

Nykymuotoisessa rippikoulussa otetaan huomioon aiempaa paljon enemmän vanhemmat. Pääsääntöisesti kaikissa rippikouluissa järjestetään vanhempien ilta tai muu vastaava tapaaminen. Useimmiten rippikouluun liittyy myös vanhempien vierailupäivä, jos on leirimuotoisesta rippikoulusta tai leirijaksosta kyse. Yhteistyö vanhempien ja perheiden kanssa on 2000-luvulla selvästi lisääntynyt. Vanhempien kohtaamisissa on esillä aiheita, jotka liittyvät vanhempien elämään, esimerkiksi parisuhteen kysymyksiin, murrosikäisen kasvattamiseen jne. Näitä vanhempain tapaamisia varten kirkkohallituksessa on koostettu DVD nimeltään Kotiväkikorppu, eväitä rippikoulutyöhön. Yhä useamman rippikoulun yhteydessä työntekijä vierailee kodeissa rippikoulun alkujakson aikana. Tämä mahdollistaa henkilökohtaisen keskustelun ja perheen todellisuuden kohtaamisen.

Valiokunnan ponsiesityksen mukaan aloite ja mietintö lähetettäisiin tuomiokapituleille tiedoksi ja kirkkohallituksen tehtäväksi annettaisiin selvittää miten parisuhteisiin ja perhe-elämään liittyvää rippikouluaineistoa voitaisiin monipuolistaa ja laatia tarvittaessa aineistoa. Tämän vuoksi on mielestäni tarpeen tietää tuo edellä sanomani, mitä kaikkea kirkkohallituksessa on jo tehty.


Tillbaka