Inlägg
Piekkala Vuokko
,
kirkkoneuvos
Rubrik:
Frågetimme
Plenum:
Onsdagen den 7 maj 2014 kl. 14.30
Text:
Jatkan siitä, mitä Jukka Keskitalo kertoi. Minulla ei ole paljoa lisättävää, vaan Jukka kertoi suurin piirtein kaiken, mitä asiasta on kerrottavaa. Tässä kyseessä ovat neuvottelut, joita käydään työmarkkinakeskusjärjestöjen ja kirkkohallituksen kesken ja joista Jukka Keskitalo kertoi kirkkohallituksen, kirkon näkökulmasta ja minä työmarkkinanäkökulmasta. Meillä Kirkon työmarkkinalaitoksen edustajana kyseisessä ryhmässä on Timo von Boehm. Kyseessä on selvitystyö, jossa selvitetään sitä, mitä vaikutuksia syntyisi, jos loppiaisen ja helatorstain vietto siirrettäisiin yhtenäisten työviikkojen lisäämiseksi pysyvästi lauantaille. Tämän työryhmän työ perustuu työllisyys- ja kasvusopimuksen kohtaan 4.2, jonka mukaan ensin selvitetään yhteistyössä, siis työmarkkinakeskusjärjestöt selvittävät yhteistyössä kirkon edustajien kanssa mahdollisuudet järjestelyihin, joilla loppiainen ja helatorstai voitaisiin siirtää kiinteästi lauantaipäiviin ja tällä tavoin lisätä yhtenäisten työviikkojen määrää. Tämän työskentelyvaiheen on tarkoitus valmistua helatorstaihin mennessä. Toiseksi johtopäätösten tekeminen kuuluu myöhempään, työryhmän työn jälkeiseen aikaan. Se tehdään työmarkkinakeskusjärjestöjen kesken, jolloin kirkko ei ole enää mukana, mutta Kirkon työmarkkinalaitos on. Tällöin selvitetään muutosten vaikutukset työaikajärjestelyihin eri työaikamuodoissa ja arvioidaan mahdollisuudet järjestelyiden toteuttamiseen.
Tämä ensimmäinen työ, jossa kirkkokin on edustettuna Kirkon työmarkkinalaitoksen lisäksi, sisältää seuraavat osiot: arkipyhien tausta ja sisältö teologisesti ja kulttuurisesta näkökulmasta, arkipyhät säännöksissä, eli kirkkolaki ja sen muuttaminen, lait vapun ja itsenäisyyspäivän asemasta, virka- ja työehtosopimusten määräykset arkipyhien työaikaa lyhentävästä vaikutuksesta, työaika Suomessa ja eräissä vertailumaissa, arkipyhien vaikutus työaikaan Suomessa ja vertailumaissa Almanakkatoimiston mukaan, helatorstain ja loppiaisen sijoittumisen historia sekä niiden sijoittumisen taloudelliset vaikutukset. Eräitä työryhmässä esille tulleita asioita kirkkolain säätämistä juhlapyhistä ovat olleet, että kirkkolaki säätää vain kirkollisista juhlapyhistä ja niiden vaikutuksesta jumalanpalveluksen pitämiseen, kirkollisten pyhäpäivien sijainti kalenterissa määritellään kirkkolaissa, kirkkolaki ei säädä arkipyhien vaikutuksesta työaikaan. Siitä on päätetty virka- ja työehtosopimuksin ja osittain lailla vapusta ja itsenäisyyspäivästä. Arkipyhät ovat virka- ja työehtosopimuksessa pääsääntöisesti palkallisia, työaikaa lyhentäviä päiviä. Tällä hetkellä ei ole tiedossa, että työmarkkinakeskusjärjestöt ehdottaisivat kirkkolain muuttamista. Kirkkolain muuttaminen olisi silloinkin kokonaan kirkolliskokouksen käsissä, ja muutoshan edellyttäisi 3/4:n enemmistöä.
Eräitä muita työryhmässä esille tulleita asioita ovat: Taustatiedoksi on selvitetty myös muiden arkipyhien kuin loppiaisen ja helatorstain asemaa ja vaikutusta työaikaan, mutta työryhmän työtä ei ole laajennettu koskemaan muita arkipyhiä kuin loppiaista ja helatorstaita. Kansainvälisessä vertailussa Suomen arkipyhien määrä on eurooppalaista keskitasoa, kuten Jukka Keskitalo totesi, mutta selvityksestä ei ilmene, ovatko arkipyhät muissa maissa työaikaa lyhentäviä vai palkallisen vapaan sisältäviä päiviä.
Tillbaka