Inlägg
Korolainen Katri
,
edustaja
Rubrik:
Kyrkans framtidskommittés betänkande - Remissdebatten fortsätter
Plenum:
torsdagen den 10 november 2016 kl. 18.10
Text:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajatoverit. Kiitän täysistuntoa tästä yksityiskohtaisesta ja laadukkaasta lähetekeskustelusta, jota me tulevaisuusvaliokunnan jäsenet olemme kuunnelleet herkällä korvalla. Monet ovat kysyneet käytävillä ja kokoontumisissa, kuinka tulevaisuusvaliokunta aikoo asiaa viedä eteenpäin. Sovimme valiokunnan kesken, että puheenjohtajana esittelen nyt lyhyesti päälinjat sopimastamme etenemisestä. Korostan, että tässä vaiheessa on kysymys kuitenkin alustavasta suunnitelmasta, joka saattaa muuttua.
Mikäli pian täysistuntona vahvistamme puhemiesneuvoston esityksen, mietinnön laatii tulevaisuusvaliokunta, jolle käsikirja-, peruste-, hallinto-, talous- ja yleisvaliokunta antaa lausuntonsa. Ensimmäinen periaatepäätöksemme valiokuntana on, että tuomme mietintömme täysistunnolle jo ensi keväänä. Tämä vaatii paljon töitä, mutta olemme siihen sitoutuneet. Puhemiesneuvostossa lausuvien valiokuntien puheenjohtajat lupasivat toimittaa lausuntonsa tulevaisuusvaliokunnalle 1.3. mennessä. Vetoan siis lausuviin valiokuntiin, että aikataulussa todella pysytään.
Toinen periaatepäätöksemme on, että jakaannumme valiokuntana pienryhmiin, jossa työstämme komiteamietinnön raakatekstiä aluksi komitean kannanottojen pohjalta. Käsittelemme kuitenkin kokonaisuutta luonnollisesti koko valiokunnan voimin ja erinomaisen sihteerimme johdattamana.
Kolmas periaatepäätöksemme on, että pyrimme tuomaan täysistuntoon erikseen periaatteellisen kannanoton uudistuksen tarpeellisuudesta ja vasta sen jälkeen yksityiskohtaiset ponnet toimenpiteistä. Tällä pyrimme välttämään seurakuntarakenneuudistuksen käsittelyn virheet, jossa periaatteellisesti hyvä uudistus kaatui yksittäisiin kiistakysymyksiin. Toteutetaanko tämä yhdessä vai useammassa mietinnössä, jää jatkokeskustelujen varaan.
Valiokuntamme kokoontuu istuntokausien välillä seuraavasti: ensimmäisen kerran tammikuun lopulla kuulemme asiantuntijoita ja työstämme kannanottoja pienryhmien esityön pohjalta. Huhtikuun alussa käymme läpi valiokuntien lausunnot ja teemme yhteistä lausuntopohjaa ja heti pääsiäisen jälkeen viimeistelemme mietinnön ja lähetämme sen mahdollisimman pikaisesti kirkolliskokouksen käyttöön. Tässä vaiheessa huomautan, että pääsiäisestä on kaksi viikkoa meidän kokoontumiseemme, joten aikataulu tulee olemaan tiukka. Varsinaisten kokousten lisäksi työskentelemme valiokunnan voimin sähköisesti esimerkiksi GoogleDrive-yhteiskirjoitusalustalla ja pienryhmissä sekä sähköisesti että kasvokkain.
Olemme hahmotelleet mietinnöllemme alustavasti seuraavaa rakennetta:
1. Teologinen taustavisio
2. Toimintakulttuuri ja asema toisaalta julkisoikeudellisena yhteisönä ja toisaalta kansalaistoimijana
3. Kirkon hallinnon rakenne (tämä on mietinnön varsinainen pihvi)
4. Kirkolliskokouksen lähetekeskustelussa nousseet erityiskysymykset (esim. henkilöseurakunnat, ruotsinkielinen toiminta ja johtajuuden monet olemukset)
5. Sääntelyn vähentäminen ja työsuhdeasiat
Korostan, että tämä on alustava rakenne, mutta toimintakulttuurin muuttamisen nimissä halusimme jo avoimesti tuoda tämän tietoonne.
Me valiokunnan jäsenet keskustelemme mielellämme kaikkien teidän ja muiden kiinnostuneiden kanssa sekä esiin nostetuista että vielä nostamattomista seikoista. Meitä saa lobata, koska haluamme mietinnön, joka on laajasti hyväksyttävissä oleva kokonaisuus. Toivon kuitenkin, että kun lobbaatte, muistakaa että haluamme rakentaa nimenomaan kokonaisuutta. Ensi keväänä päätämme toivoakseni siitä, mitä asioita kirkolliskokous haluaa edistää ja missä aikataulussa. Yksityiskohtainen säädösvalmistelu on vasta tästä seuraava vaihe. On meille kirkolliskokouksena hyödyksi ja koko kirkollemme eduksi, että mietintö käsitellään mahdollisimman laadukkaasti, mutta samalla riittävällä ripeydellä.
Edustajatoverit, kirkko tarvitsee tämän uudistuksen. Seurakunnat tarvitsevat tämän uudistuksen, ja meiltä odotetaan tätä uudistusta. Meidän tehtävämme on olla tämän luottamuksen arvoisia. Sille käsiteltävä komiteamietintö antaa erinomaiset lähtökohdat ja etenemisaskeleet.
Tillbaka