Inlägg



Jalava Markku, edustaja

Rubrik:
Utökning av röstningssätten i kyrkliga val (Stiftsfullmäktigeframställning 1/2013)

Plenum:
Tisdagen den 5 november 2013 kl. 12.30

Text:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvä kirkolliskokous. Vaalien tavoitteena on toteuttaa demokratiaa. Äänioikeutetut osallistuvat siten välilliseen päätöksentekoon valitsemalla edustajansa ja ottamalla väljästi myös kantaa asioihin. Vaalit myös rakentavat yhteisöä ja ovat mittari yhteisön toimivuudesta ja kiinteydestä. Päättäjät ovat niidenkin kautta tietoisia siitä, mitä he ajattelevat, joiden mandaateilla toimivat ja tekevät päätöksiä. Kirkon jäsenvaalissa äänestysaktiivisuus on varsin alhainen. Mittari näyttää siis heikkoa lukemaa. Alhainen äänestysaktiivisuus kertoo vähäisestä kiinnostuksesta, mutta myös äänestämisen vaikeudesta. Alhainen äänestysaktiivisuus aiheuttaa vääristymiä, jäsenten ääni ei kuulu. On tärkeää saada äänestysaktiivisuus nousemaan, jolloin voisimme puhua demokratiastakin vahvemmalla äänellä. Äänestäjän on haluttava ja kyettävä äänestämään. Äänestämisen tulisi käydä mahdollisimman helposti. Se on varsinkin nykyaikana tullut yhä tärkeämmäksi. Ei haluta nähdä vaivaa tällaisen asian takia, ja tulokset on saatava nopeasti. Nämä nyt vain ovat tämän ajan vaatimuksia.

Aloitteessa esitetään netti- ja postiäänestyksen tutkimista. Kyse ei ole sähköisestä äänestämisestä, jossa ääni annetaan vaalipaikalla, vaan kotona äänestämisestä. Kannatan tämän tutkimista ja lähtökohtaisesti myös sen toteuttamista ennakkoäänestyksessä. Sen lisäksi on edelleen säilytettävä mahdollisuus äänestää vaalipaikalla vaalipäivänä. Samalla on tietysti säilytettävä vaalien salaisuus ja yhtäläisyys ja muut tällaiset seikat, jotka meille suomalaisille ovat itsestään selviä. Mutta en usko, että netissä vaikkapa pankkitunnuksilla vaalisalaisuuden olevan vähemmän vaarassa kuin vaikkapa nykyisillä ennakkoäänestyspaikoilla. Äänestyspaikalle mennessäkin saattavat perheenjäsenet vaihtaa jonkin ajatuksen, sekin pitäisi sitten eliminoida. Meidän tulisi ottaa rohkeampia askeleita. Pelkkä yksityiskohtien hiominen ei tuo mitään uutta.

Tietysti myös vaalien julkisuuskampanjat ovat tärkeitä. Ne kertovat, että meillä on vaalit, ja kampanjat nostavat esiin ajankohtaisia asioita. Halu äänestää edellyttää kuitenkin vielä enemmän. On koettava yhteisön asiat ja niistä päättäminen omaksi. Päätöksenteon tulisi olla avointa ja äänestäjän, siis jäsenen, on koettava, että äänestämällä voi vaikuttaa hänelle tärkeisiin asioihin. Kirkko alensi rohkeasti äänestysikää. Nyt voisimme olla rohkeita myös äänestämisen kehittämisessä. Netissä voidaan jo tehdä monia oikeustoimia, miksei siis äänestää? Jäsendemokratiaa tulisi laajentaa myös tämän toimielimen valinnassa ja valita maallikkoedustajat suoralla vaalilla, kuten papit jo valitaan.


Tillbaka