Inlägg
Ojala Sami
,
edustaja
Rubrik:
Huvudprinciper för utvecklingen av församlingsstrukturerna (Kyrkostyrelsens framställning 11/2012)
Plenum:
Onsdagen den 7 november 2012 kl. 9.00
Text:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät kirkolliskokousedustajat. Omasta puolestani toivon, että valiokunta ottaisi asiaa käsitellessään ja linjatessaan huomioon kaksi näkökulmaa
.
Kyseessä on kaksi kokonaisuuden kannalta melko yksityiskohtaista, mutta mielestäni periaatteellisesti merkittävää asiaa.
En
sinnäkin
tässä
esityksessä on punnittu seurakuntavaalien toteuttamiseksi kahta vaihtoehtoa, joissa suoralla vaalilla, kummassakin näissä vaihtoehdoissa, valitaan ensin joko seurakuntaneuvostot tai yhteinen kirkkovaltuusto. Välittömästi valittu luottamuselin valitsee tämän jälkeen toisen luottamuselimen tai osallistuu sen valintaan.
Kolmannen mahdollisuuden yhden välittömän vaalin järjestämiseksi tarjoaa menettely, jossa yhdellä ja samalla vaalilla valitaan sekä seurakuntaneuvostojen että yhteisen kirkkovaltuuston jäsenet. Tällainen vaali voitaisiin toteuttaa siten, että jokaisen ehdokkaan tulisi olla ehdolla seurakuntaneuvostoon. Ehdokas olisi automaattisesti ehdolla myös yhteiseen kirkkovaltuustoon, jollei hän nimenomaisesti etukäteen kieltäydy tästä suostumus- ja vakuutuslomakkeessa. Jos esimerkiksi seurakunnalla on 16 paikkaa seurakuntaneuvostossa ja 5 yhteisessä kirkkovaltuustossa, tulisi 16 vaalissa suurimman vertailuluvun saanutta valituksi seurakuntaneuvostoon ja 5 suurimman vertailuluvun saanutta yhteiseen kirkkovaltuustoon. Jos viiden suurimman vertailuluvun saaneen joukkoon päätynyt ehdokas on kieltäytynyt olemasta ehdolla yhteiseen kirkkovaltuustoon, tulee hänen sijaansa valtuustoon valituksi seuraavaksi eniten ääniä saanut saman listan ehdokas, joka ei ole kieltäytynyt valtuustovaalista. Tämän järjestelyn vahvuutena on, että sekä seurakuntatason että yhtymätason korkeimmat päättävät elimet saavat valtuutuksensa suoraan äänestäjiltä. Näin toimien kansanvaltaisuus seurakuntavaaleissa toteutuu maksimaalisena.
Toinen
näkökulma liittyy seurakuntaneuvoston puheenjohtajuuteen. Tämä asiahan tuli jo pari päivää sitten muutaman edustajan toimesta sanotuksi, mutta sanonpa minäkin. Niin hyvä on asia.
Nyt esitetyssä mallissa seurakuntaneuvostossa puheenjohtajana toimisi kirkkoherra tai maallikko riippuen siitä, miten seurakunnassa päätetään. Mielestäni seurakuntaneuvoston tulisi valita puheenjohtaja keskuudestaan. Ei ole millään perusteltavissa, että sama henkilö, tässä tapauksessa kirkkoherra, toimisi asioiden valmistelijana, esittelijänä, puheenjohtajan roolissa päättäjänä sekä toimeenpanijana. Nykyinen käytäntö on monin tavoin kestämätön! Kirkkoherran ei missään nimessä tule olla seurakuntaneuvoston jäsen, saati sen puheenjohtaja. Asioiden esittelijä kylläkin.
Hyvät edustajat, muilta osin pidän esitettyjä seurakuntarakenteiden kehittämisen päälinjoja erinomaisina. Kiitos.
Tillbaka