Inlägg
Kinnunen Kari Pekka
,
edustaja
Rubrik:
Partnerskapslagens följder för kyrkan; biskopsmötets utredning för kyrkomötet (Biskopmötets framställning 2/2010)
Plenum:
Måndagen den 3 maj 2010 kl. 12.45
Text:
Arkkipiispa Paarma, hyvät kirkolliskokousedustajat. Valitan, että ääneni on vähän tällainen, se ei johdu liikutuksesta, vaan flunssasta. Seitsemän vuotta Raakelin tähden. Marraskuussa siitä on seitsemän vuotta, kun tätä asiaa alettiin käsitellä. Toivotaan, että tämä kirkolliskokous ei ole Laban, joka antaa vielä seitsemän jatkovuotta tehtäväksi, vaan tulemme pääsemään tässä nyt ratkaisuun. Runsaat kaksi vuotta sitten kirjoitin Kotimaa-lehteen artikkelin, jossa puolustin rekisteröityjen parisuhteiden siunausta. Tämä on ollut kantani siitä lähtien, kun parisuhteiden rekisteröinti tuli mahdolliseksi. Sain luonnollisesti kirjoituksestani hyvin paljon palautetta, sekä myönteistä että myös jyrkän kielteistä. Jos sanon itseäni eniten koskettaneen viestin, niin se oli tällainen, että muuan mies pitkäaikaisessa, rekisteröimättömässä parisuhteessa elävä, pyysi minua siunaamaan, ei parisuhdettaan, vaan siunaamaan hänet sitten joskus haudan lepoon, kun hän kuolisi. Hän ei uskonut saavansa omalta paikkakunnaltaan omasta seurakunnastaan arvokasta ja hänen valintojaan kunnioittavaa hautausta.
Muutama sana siitä kriittisestä palautteesta. Ensinnäkin keskeinen viesti minulle oli se, että eikö pastori tiedä, että Raamattu tuomitsee homoseksuaaliset suhteet. Siihen tietenkin saatoin soittajalle vastata, että ilman muutahan se niin on. Jos Raamattua luetaan niiden muutamien yksittäisten kohtien valossa ilman aikahistoriallista perspektiiviä ja ilman, että niitä tarkastellaan Raamatun kokonaisuuden valossa, sen kokonaissanoman valossa, niin eihän voi todellakaan sanoa, että Raamattu olisi jotenkin homoseksuaalimyönteisesti suhtautuva kirja. Mutta kyllä minä sitten ajattelin ja jatkoin usein, että mielestäni ei ole oikein, että Raamattua valikoiden käyttävät, lakihenkisesti kuin lain pykäliä sieltä etsivät ja voimakasta hengellistä valtaa käyttävät, omivat itselleen nimityksen "Me raamatulliset". Itse asiassa ajattelen niin, että tuollainen Raamatun tulkinta ei ole kirkkomme Raamattu-käsityksen eikä opetuksen mukaista. He, jotka lukevat yksittäiset kohdat Raamatun kokonaisuuden osina, aikahistoriallisesti ja kristillisen elämän ja etiikan tärkeinä tulkintoina ja oppaina vielä tänäkin päivänä, sen kokonaisuuden puitteissa, uskaltaisin sanoa, että he ovat enemmänkin raamatullisia.
Toisen asian, josta minulle kirjoitettiin ja soitettiin, voisi tiivistää tällaiseen väittämään: "Jumala ei ole luonut homoseksuaaleja. He eivät kuulu Jumalan moninaiseen luomistyöhön. Homoseksuaalisuus on siten syntiä kaikissa variaatioissaan". Tähän vastasin eräässä lehtikirjoituksessa seuraavasti: Kaksi oravaa istuu kuusessa käpyjä nakertaen. Sitten he näkevät yhtäkkiä oravan, joka kummallisella tavalla liitelee, ihan niin kuin se olisi lentänyt. Nuo kaksi oravaa sanovat toisilleen: "oravan kuuluu hypellä puissa ja kiipeillä niissä, mutta tuollainen liitäminen on syntiä. Jumala ei ole varmasti oravaa tuollaiseksi luonut". Uskon siis ja ajattelen, että homoseksuaalisuus voi kuulua Jumalan luomistyöhön. Jumala on luonut myös homoseksuaalit.
Kolmas kritiikin aihe oli kaikkein kauhein ja siitä uskon ja tiedän, että täällä salissakin kaikki ovat varmaankin valmiit siitä irtisanoutumaan. Se oli tämä porttiteoria. "Jos tässä asiassa nyt annetaan periksi, niin kohta ollaan valmiit siunaamaan pedofiilitkin". Näin minulle ihan oikeasti viestitettiin. Lisäksi sanottiin tietenkin, että minun kantani on maailman ihmisten mielistelemistä, yleisen mielipiteen mukana menemistä. No se nyt on varmasti selvää, että kirkko ei koskaan tule hyväksymään pedofiliaa. Se on synti nyt ja aina ja iankaikkisesti, tuollainen toisen hyväksikäyttäminen. En tiedä uskotteko, mutta en ajattele, että oma uskoni nousee ihmisen mielistelystä, vaan on vahva, eettinen ja uskonnollinen vakaumukseni. En myöskään jaksa ymmärtää, mitä pelottavaa on kahden ihmisen rakkaussuhteessa, vaikka he ovat samaa sukupuolta, sellaisessa, jossa he haluavat sitoutua toisiinsa toivonsa mukaan eliniäkseen. Ketä tuo tuollainen uhkaa ja keneltä se on jotain pois. Nykynuoriso, nuoret aikuiset ja jo kansamme enemmistö eivät voi ymmärtää näkemystä, jonka mukaan rekisteröidyt parisuhteet olisivat tuomittavia. Kun olen puhunut asiasta aikuisten lasteni kanssa, he sanovat, että eihän muulla tavalla voi ajatella, kuin että on ihmisoikeus olla seksuaalisesti oma itsensä. Tästä kysymyksestä, parisuhteesta on tullut valtava symboli monelle asialle. Sen pohjalta nyt nähdään ja koetaan, että onko kirkko perinteistä aviokäsitystään kunnioittaen valmis myös tukemaan erilaisuuden, toisenlaisuuden ihmisoikeuksia ja mahdollisuuksia tasa-arvoiseen elämään. Yhteiskuntamme on tässä asiassa ollut kirkkoamme rohkeampi, armollisempi ja arvollisempi. Ihmiset haluavat nyt kuulla armollisen ja moninaisuutta luovan Jumalan äänen myös kirkossaan.
Minä en usko, että minun puheenvuoroni vakuuttaa hänet, joka on asennoitunut vastustamaan parisuhteen rukoushetkeä, kuten en luultavasti minäkään kantaani muuttaisi, jos toista mieltä oleva yrittäisi minuun vaikuttaa. Uskon, että useimpien kannat on jo muodostettu vuosien saatossa. Nyt on kysymys siitä, että pystymmekö päätökseen. Piispainkokouksen parisuhdelakityöryhmän tulokset, joita piispa Peura äsken ansiokkaasti esitteli, on tehnyt valtavan selvitystyön kaikkine kirjoineen. Asia on todella saanut perusteellisen valmistelun. Nyt on aika Raakelin tai niiden seitsemän vuoden työn lopettamiseksi pystyä tekemään päätös. Ne johtopäätökset, kompromissit, joihin piispainkokous on päätynyt, ovat meille rekisteröidyn parisuhteen hyväksyjien mielestä tietty minimitaso, vähin, mihin nyt tulee päästä. Ne ovat pitkäaikaisen prosessin yksi viisas vaihe, johon toivon hyväksymistä myös kaikilta heiltä, jotka suhtautuvat arasti, varoen, kriittisestikin parisuhteiden siunaamiseen. Toivon siis, että pystymme tekemään päätöksen, jotta piispat voivat antaa papistolle ja seurakunnille asiassa johtopäätöstensä mukaiset pastoraaliset ohjeet.
Tillbaka