Inlägg



Halttunen Matti, kirkkoneuvos

Rubrik:
Ändring av kyrkolagen för införande av ett gemensamt medlemsdatasystem för kyrkan (Kyrkostyrelsens framställining 3/2006)

Plenum:
Tisdagen den 7 november 2006 klo 12.30

Text:
Herra arkkipiispa. Kysymyksessä on suuren tietohallintojärjestelmän hankkiminen, joka samalla edellyttää kirkkolain 16 luvun kokonaan kirjoittamista uudelleen. Tarkoituksena on, että seurakunnittain ja keskusrekistereittäin pidettävä atk-pohjainen jäsentietojärjestelmä korvattaisiin kirkon yhteisellä atk-pohjaisella jäsenrekisterillä. Se hankittaisiin kirkon omaan omistukseen ja otettaisiin käyttöön keskitetysti ja siihen toteutettaisiin uutena toimintona digitoitujen aineistojen hallinta. Tällä hetkellähän seurakunnat käyttävät kahden ulkopuolisen osakeyhtiöpohjaisen toimittajan ohjelmistoja ja maksavat niitten molempien ohjelmistojen kehittämis- ja ylläpitokustannukset itse. Toinen näistä ohjelmistoista alkaa olla elinkaarensa päässä pikku hiljaa. Tämä keskitetty tiedonhallinta mahdollistaisi sen, että jokaisesta seurakunnasta voidaan tarjota samantasoiset palvelut. Toiminnalliset hyödyt sekä seurakunnille että asiakkaalle tulevat siten, että rutiinit tulevat vähenemään. Hyvänä esimerkkinä voidaan mainita sukuselvitysten tekemisen nopeuttaminen. Sukuselvityksiähän tarvitaan perunkirjoituksia varten aukottomasti vainajasta, ja riippuen siitä kuinka paljon henkilö on matkustanut elämänsä aikana tai muuttanut Suomessa eri puolilla, voi olla että kymmenistäkin seurakunnista joudutaan tällainen sukuselvitys pyytämään. Sitä tarvitaan paitsi tätä perunkirjoitusta varten, myös perinnönjaon pohjalta haettaessa esimerkiksi lainhuutoa tai osakkeiden rekisteröimistä tai muita perinnönjaon toimeenpanotehtäviä varten. Kirkonkirjojen pitäjien työ seurakunnissa keskittyisi siten nykyistä enemmän asiantuntemusta vaativiin tehtäviin ja asiakaspalveluun. Järjestelmän ollessa kaikille sama, voidaan tehdä sijaisjärjestelyjä ja keskittää erikoista asiantuntemusta edellyttäviä töitä niitä osaaville henkilöille eri seurakuntiin. Täten seurakuntien yhteistyötä voitaisiin tällä sektorilla merkittävästikin parantaa. Tätähän on kuulutettu itse asiassa yleisemminkin. Seurakuntien hankintakustannukset ja nimenomaan hankintamenettely ja nykyjärjestelmän ylläpitokustannukset kevenisivät merkittävästi. Tietoturva, joka on aivan olennainen tekijä nykyisissä tietohallintojärjestelmissä, erityisesti jäsentietojärjestelmässä, voidaan järjestää yhtenäisellä ja korkeatasoisella tavalla, mikä vähentää tietosuojaan kohdistuvia riskejä. Tämä on erityisesti viranomaisten silmätikkuna oleva asia ja sähköinen arkistointi, jolla on suuri merkitys myös, voidaan hoitaa keskitetysti. Vaikka tässä pohjalla on siis itse tämä järjestelmä, niin tämä edellyttää kirkkolain muuttamista.

Laintarkastustoimikunta on esittänyt kirkkohallituksen esitykseen melko tavalla korjausehdotuksia, joista suurin osa on kuitenkin lainsäädäntöteknisiä luonteeltaan. Tällä asialla ei ole sinällään kiire, mutta tämä on haluttu tuoda tänne sen takia, että kysymyksessä on erittäin merkittävä hankintatoimi, joka vie varoja noin kolmen vuoden aikana jonkin verran alle kaksi miljoonaa euroa vuositasolla, säästöt tulevat sitten myöhempinä vuosina takaisin moninkertaisesti. Tämä hankintamenettelykin on aika pitkäaikainen, se on tosin käynnistetty, vaikka tämä asia on tällä tavalla kesken, ja toimittajien valintakin vie sen verran aikaa, että vasta keväällä päästään valitsemaan toimittajaa, joka alkaa rakentaa tätä järjestelmää. Arvio on, että tämä järjestelmä olisi käytössä 2011 alussa.


Tillbaka