Inlägg
Kujala Erkki
,
edustaja
Rubrik:
Allmänna utskottets betänkande 9/2005 om kyrkostyrelsens och stiftens verksamhetsberättelser (s. 1 - 17, 22 - 29, 34 - 102 och 116 - 162) och personalbokslut för år 2004
Plenum:
Onsdagen den 9 november 2005 kl. 9.50
Text:
Arvoisa rouva puheenjohtaja, hyvät edustajat. Minä kyllä ymmärrän tämän ajankäyttöongelman, mikä meillä tässä on, että tämä valiokunnan mietintö tuli nyt tänä aamuna pöydälle ja nyt sitä jo käsitellään. Tässä on kyllä mielestäni tyyppiesimerkki siitä, mistä jo vähän puhuttiin tuossa työjärjestyksen uudistamiskeskustelussa. On aivan kohtuutonta, että meidän pitäisi nyt pystyä ottamaan kantaa tähän näinkin laajaan kysymykseen. Tämä mietintö on aika pitkä, viisi sivua, ja kun se tulee kokoukseen, jossa on muita asioita, niin ei ole ehditty lukea tätä. Ei tähän oikeastaan pysty ottamaan kantaa ja tämä on kumminkin hyvin keskeinen asia koko meidän kirkon toiminnassa. Näin ei saisi kyllä minusta tapahtua. Mutta se ilmeisesti tässä kokouksessa on vain otettava välttämättömänä tilanteena, että tämä menee nyt vähän niin kuin läpihuutojuttuna. Uskoisin, että jos me olisimme saaneet lukea tämän rauhassa itse kukin ja syventyä tähän, niin tästä olisi keskusteltavaa ja kantaa otettavaa. Ja nimenomaan sen vuoksi viittaan tuohon edellisessä täysistunnossa käytyyn keskusteluun ja kirkkoneuvos Häkkisen puheenvuoroon, kun hän sanoi, että meidän kirkko on säilyttävä kirkko ja selkeää tulevaisuuden näkyä ei ole eikä sitä pohdita. Niin tässä olisi yksi kohta, missä tästä voisimme keskustella. Kuitenkin tuommoisella pikasilmäyksellä, minkä tähän ehdin tehdä, siitä heräsi mielenkiinto siihen, että tässä olisi paljon keskusteltavaa.
Muutamaan asiaan puuttuisin, esimerkiksi juuri tuohon mistä Seppälä puhui, Kirkon tiedotuskeskuksesta ja toisaalta tutkimuskeskuksesta, niiden toiminnan kehittämisestä olisi hyödyllistä käydä keskustelua, että miten ne parhaiten palvelisivat koko kirkon asiaa. Ja tämä valiokunnan puheenjohtajan esille ottama asia, hänhän viittasi siinä, että voisiko varovaisesti esittää kysymyksen, että olisiko varaa tutkimuskeskusta kehittää? Niin minusta sen kyllä pystyy ihan reippaasti esittämään eli kysymyksen, että siinä olisi varaa uudelleen ajattelulle. Ja sitten tämä, mikä minua, minähän edustan tässä nyt niin sanottua syvää maaseutua eli laajoja haja-asutusalueita, niin se eriarvoisuus ja epätasaisuus, mihin puheenjohtajakin viittasi, on asia, jota ei ehkä nähdä riittävän hyvin. Tuntuu siltä tuolla paikallisseurakunnassa, että Kirkkohallituksessa asioita katsotaan aika paljon eteläsuomalaisittain ja jopa Helsinki-keskeisesti. En tarkoita tätä nyt kritiikiksi, mutta se on olemassa oleva tilanne. Ja ne 37 yleiskirjettä, jotka Kirkkohallituksesta on seurakunnille lähetetty. Niin, kun siellä on vähän työntekijöitä ja paljon työtä, niin he joskus sanovat, että he ovat aivan "tupella", niin kuin siellä sanotaan näiden kirjeiden ja uusien haasteiden ja kaikkien tällaisten edessä. Meillä on niin suuri eriarvoisuus tässä ja näissä seurakuntien tilanteessa. Että siinä olisi pohtimista, että miten voitaisiin sellaista täsmäpalvelua ja sen seikan, että tilanteet ovat niin erilaisia, niin miten se pystyttäisiin ottamaan paremmin tässä palvelussa huomioon.
Sitten edelleenkin, minä tiedän, että se aiheuttaa vähän kiusaantumista Kirkkohallituksessa tämä kritiikki siitä suuresta henkilömäärästä ja kun täällä sanotaan, että henkilöstö vaihtuu ja on paljon sairauspoissaoloja ja uupumusta Kirkkohallituksen väessä. Mutta tämä mihin täällä on valiokuntakin kiinnittänyt huomiota, tähän työntekijämäärän suureen lisääntymiseen viimeisen viiden vuoden aikana, niin minä vielä esitän sen kysymyksen, että onko se kaikki työ mitä tehdään, tarpeellista ja voisiko sitä toisin organisoida, jos siihen ihmiset väsyvät? Koska nyt tuolla kentällä on jouduttu supistamaan toimintaa koko ajan, tuolla paikallisseurakunnissa, suuressa osassa maata, niin kyllä sen saman pitäisi heijastua myöskin tänne keskushallintoon. Nämä ovat nyt vain tämmöisiä pikapoimintoja vain tästä ja vähän hajanaisia mietteitä, mutta johtuu tästä aikataulusta, ettei ole pystynyt asiaan keskittymään.
Tillbaka