Inlägg



Aaltonen Heli, edustaja

Rubrik:
Sänkning av rösträttsåldern i församlingsval till 16 år (Ombudsinitiativ 7/2006)

Plenum:
Onsdagen den 10 maj 2006 kl. 9.00

Text:
Arvoisa puheenjohtaja, arvoisat kirkolliskokousedustajat. Viime viikonloppuna vietettiin Raumalla kirkon nuorisopäiviä. Ohjelmassa yksi minua sykähdyttävimpiä tilanteita oli Eurajoen pienen seurakunnan nuorten Rap- ja breake dance-ryhmä. He veivät evankeliumin sanomaa eteenpäin selkeästi ja raikkaasti ja suoraan nuorilta nuorille. Tapa oli erilainen kuin mihin minä keski-ikäinen, entinen nuorisopastori olen tottunut, mutta toimi erinomaisesti. Toinen kohokohta oli El Salvadorin luterilaisen kirkon nuorten tanssiryhmän esitykset ja haastattelut. Latinalaisessa Amerikassa tanssi on veressä, kuten he sanovat ja niinpä kirkon nuorten toimintaan siellä kuuluu myös tanssi, joka pitää heidät poissa kaduilta, joissa he ovat vaarassa joutua rikollisten nuorisojengien, marajengien yhteyteen. Nuorten ilo ja välittömyys tarttuivat niin Rauman torilla kuin urheiluhallissakin suomalaisiin nuoriin ja vanhempiinkin. Ja kipinä kansainvälisestä vastuusta ja maailmanlaajan kirkon yhteyden tärkeydestä vahvistui monen nuoren elämässä. Tapa oli jälleen erilainen kuin mitä me keski-ikäiset tai vähän vanhemmat kirkon ihmiset olisimme keksineet. Tämä nuorten tapa nuorille ja nuorten kanssa toimi erinomaisesti. Sanoikohan se Paavali jotenkin, että olen ollut juutalaisille juutalainen ja kreikkalaisille kreikkalainen voittaakseni Kristuksen omaksi edes muutamia.

Edustaja-aloitteessa 7/2006 esitetään seurakuntavaalien äänioikeusikärajan laskemista 16-ikävuoteen. Edustaja Siukonen mainitsi korkeasta rippikoulukäyntiluvusta, 88 % 15-vuotiaista käy rippikoulun. Isoistoiminta seurakunnissa on kasvanut. Viime vuonna isosina, ryhmänjohtajina rippikouluissa, rippikoululeireillä ja varhaisnuorten leireillä, oli 17 000 nuorta, siis 17 000 nuorta maallikkoa. Näistä isosista hyvin suuri osa on 16-vuotiaita, joukossa vähän vanhempiakin, 18-20-vuotiaita, potentiaalisia kirkollisvaaliehdokkaita. Rippikoulussa nuorille opetetaan, että rippikoulun ja konfirmaation myötä heistä tulee seurakunnan täysivaltaisia jäseniä. Sen jälkeen tulee iso mutta, mutta pitää odottaa vielä muutama vuosi ennen kuin se on totta ja voi esim. äänestää kirkollisissa vaaleissa. Jos nuoret pääsevät entistä enemmän vaikuttamaan seurakunnan elämään ja toimintaan, siitä tulee varmasti vähän erilaista kuin keski-ikäisten ja sitä vanhempien suunnittelema ja toteuttama toiminta, mutta tavoittaa paremmin nuoria.

Meidän on hyvä muistaa, että eräs luterilaisuuden pääperiaatteita on aina uudistuva kirkko. Työyhteisöille on eduksi, jos on eri-ikäisiä työntekijöitä, nuoria uusine ideoineen ja intoineen ja vanhempia kokemuksineen ja tiedon kera. Näin tulisi olla myös seurakuntien luottamuselimissä. Itse olin kaksikymmenvuotias, kun seurakuntani nuorisotyönohjaaja kysyi voisinko suostua ehdokkaaksi seurakuntaneuvostoon, silloisiin kirkollisvaaleihin. Suostuin ja tulin valituksi. Siitä kokemuksesta seurakuntaneuvostossa on ollut minulle paljon hyötyä myöhemmin ja uskon, että vähän neuvostollekin. El Salvadorin nuorilta olemme kysyneet, mikä on heidän viestinsä Suomen nuorille heidän vierailunsa aikana täällä, ja minkä viestin he haluaisivat sanoa suomalaisten nuorten vanhemmille. Nuorille he ovat viestineet: käyttäkää energianne positiiviseen, myönteiseen toimintaan, ei pahaan. Vanhemmille ja opettajille kouluissa he ovat sanoneet: rohkaiskaa ja kannustakaa nuoria, luottakaa heihin. Ehkäpä meidän olisi aika näyttää se, että oikeasti arvostamme kirkkomme nuoria jäseniä ja annamme heille mahdollisuuksia vaikuttaa heitä koskeviin päätöksiin. Niinpä kannatan lämpimästi aloitetta seurakuntavaalien äänioikeusikärajan laskemisesta 16 ikävuoteen.


Tillbaka