Inlägg



Eskola Seikko, edustaja

Rubrik:
Allmänna utskottets betänkande 1/2005 om kyrkans fyraårsberättelse för Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland åren 2000 - 2003

Plenum:
Tisdagen den 10 maj 2005 kl. 13.00

Text:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajat. Yleisvaliokunta pyysi mietintöönsä lausunnot hallinto- ja talousvaliokunnilta, mutta mielestäni se ei ole käyttänyt näitä valiokunnan mietintöjä lainkaan, vaan tähän on tullut kolme mietintöä. Pyysin puheenvuoron sen vuoksi, että kiinnitettäisiin huomiota siihen mitä hallintovaliokunta on sanonut. Onneksi kirkkoneuvos Häkkinen jo äsken kiinnitti tähän huomiota. Tosin yleisvaliokunta sentään toteaa, että hallintovaliokunnan lausuntoon sisältyviin kehitysehdotuksiin tulee suhtautua vakavasti. Se vielä puuttuisi, että olisi sanottu ettei niitä tarvitse ottaa vakavasti. Hiukan minua ihmetyttää tämä lause mietinnön sivulla 3 viimeisessä kappaleessa: "Kirkolle ei ole ollut eduksi, ettei se kykene ratkaisemaan itse omia kiistojaan. Rauhasta ja suvaitsevaisuudesta puhuvan kirkon oma esimerkki ei vahvista sanoman kuuluvuutta". Sehän on itsestään selvää, mutta olisin nyt toivonut, että olisi sitten vähän käsitelty sitä, mitkä ne asiat ovat mistä näin voimakkaasti sanotaan. Tämä yleisvaliokunnan mietintö jää muutenkin aivan liian yleiselle tasolle. Siinä olisi saanut olla konkreettisia kohtia, joihin me sitten täällä ottaisimme kantaa.

Kiinnitän huomiota hallintovaliokunnan mietinnön sivulle 3. Siinä ylhäällä olevassa ponnessa todetaan jo, että "yhä useammat säännökset näyttävät perustuslain mukaan edellyttävän laintasoista säätämistä. Tämä johtanee lähitulevaisuudessa kirkkolain ja muiden kirkollisten säännösten sekä kirkollisten määräysten systemaattiseen kokonaisvaltaiseen kriittiseen läpikäyntiin". Tähän asiaan viittasivat sekä hallintojohtaja Mattlin että arkkipiispa äskeisessä puheessa. Sitten sivulla 9 hallintovaliokunta on esittänyt hyvin selkeän ehdotuksen. Se toteaa siinä, että "hallintovaliokunnan mielestä hiippakuntavaltuustojen vasta-alkaneesta toiminnasta tulee kerätä kokemuksia ja luoda työskentelykulttuuria, jolla valtuustoille osoitetaan mielekkäitä tehtäviä". Ja sitten tärkeä asia: "hallintovaliokunnan mielestä Kirkkohallituksen tulee selvittää ja tehdä ehdotus, että hiippakuntajaotus perustuisi maakuntajaotukseen". Hallintovaliokunta nimenomaan toteaa, että aika on nyt kypsä tämän uudistuksen toteuttamiseksi. Siinä otetaan selkeä konkreettinen kanta ja olisi olettanut, että tämä asia olisi herättänyt yleisvaliokunnan huomiota. Tässä se sivutetaan kokonaan. Sitten saman sivun lopulla Kirkon keskushallinnosta todetaan, että hallintovaliokunnan mielestä kirkon keskushallinnossa kirkkohallituksen ja kirkolliskokouksen vuorovaikutus vaatii kehittämistä. Mielestäni tämä on myöskin hyvin tärkeä asia, johon olisi pitänyt kiinnittää huomiota.


Tillbaka