Inlägg
Kemppainen Raili
,
edustaja
Rubrik:
Allmänna utskottets betänkande 4/2006 om ombudsinitiativ 9/2006 som gäller vår kyrka som en aktiv påverkare i samhället
Plenum:
Onsdagen den 8 november 2006 kl. 9.00
Text:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät kirkolliskokousedustajat. Tämä edustaja-aloite lähetettiin toukokuussa valiokunnallemme ja tässä aloitteessa esitetään, että kirkolliskokous antaisi kirkkohallituksen tehtäväksi laatia kirkkohallituksen strategiaan osio, jossa määritellään toimintamalli kirkkomme ryhtymiseksi yhteiskunnan aktiiviseksi vaikuttajaksi, sekä lisäksi kohtuullinen toimenpideluettelo strategian toteuttamiseksi. Aloitteessa kiinnitetään huomio kirkon näkyvyyteen yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa. Taustalla on huoli kristillisten arvojen ja siis kristillisen elämäntavan toteutumisesta yhteiskunnassa ja sen päätöksenteossa. Tämän huolen valiokunta jakaa aloitteen tekijän kanssa.
Yhteiskunnassa kirkko vaikuttaa ennen muuta jäsentensä kautta. Maallisen regimentin tehtävänä on huolehtia tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja arjen mahdollisuuksien tasapuolisesta toteutumisesta yhteiskunnassa. Paikallisseurakuntien eri työmuodoilla on samoin laaja kosketuspinta ja vaikutusmahdollisuus oman paikkakuntansa elämään. Kirkon nelivuosikertomukset ja kirkkohallituksen ja hiippakuntien toimintakertomukset vyöryttävät eteemme esimerkkejä kirkon ja yhteiskunnan vuorovaikutuksesta. Samoin hiippakunnat huolehtivat omilla alueillaan yhteydenpidosta yhteiskunnallisiin toimijoihin. Piispat osallistuvat ajankohtaisiin keskusteluihin, julkaisevat sosiaalieettisiä puheenvuoroja, osallistuvat erilaisiin akatemioihin jne. Näiden kaikkien lisäksi kirkossa on käynnistetty laaja-alainen strategiatyöskentely, esimerkiksi Kirkon strategia 2015 -työ, jossa tarkastellaan kirkon yhteiskunnallista tehtävää ja esitetään keskeiset toimintalinjaukset, kuten aloitteessa toivotaankin.
Se, että tämä kaikki työskentely on meneillään ja tapahtuu arvokkaasti sekä piilossa että julkisesti, riittänee perusteluksi sille, että yleisvaliokunta esittää, että kirkolliskokous päättää jättää aloitteen raukeamaan.
Tillbaka