Inlägg
Palmunen Lauri
,
edustaja
Rubrik:
Kyrkans framtidskommittés betänkande - Remissdebatten fortsätter
Plenum:
torsdagen den 10 november 2016 kl. 9.00
Text:
Arvoisa puheenjohtaja. Pyysin tämän puheenvuoron tiistaina. Nyt torstaiaamuna ne ajatukset, joista ajattelin puhua, tuntuvat jo jokseenkin vähäpätöisiltä. Kahdessa päivässä maailma on muuttunut. Eilisen avioliitosta käydyn keskustelun jälkeen myös minun käsitykseni kirkosta on muuttunut.
Mitä tähän maailman muuttumiseen tulee, niin eipä siitä ehkä sen enempää - voidaan vain todeta, että pohdinta kirkon tulevaisuudesta tässä murroksen maailmassa on entistä tärkeämpää. Tulkoon tässä todetuksi myöskin se, että kun me seuraavan kerran keväällä, toukokuun alussa kokoonnumme tänne Turkuun, käydään silloin Ranskan presidentinvaalien toista kierrosta. Joku sanoikin kahvipöydässä, että mistä nuo suurvallat tietävät aina ajoittaa presidentinvaalit kirkolliskokouksen aikaan.
Lyhyesti vielä eilisestä avioliittokeskustelusta. Koen sen hieman toisin kuin edustaja Turtiainen, joka äskeisessä puheenvuorossaan näki sen jossain määrin repivänä keskusteluna. Minulle itselleni se antoi kyllä uskoa kirkon tulevaisuuteen. Puheenvuoroja kuullessani vakuutuin siitä, että ei meidän kirkkomme tähän kysymykseen hajoa. Me pystymme ja kykenemme kuuntelemaan toisiamme. Aivan erityisesti arvostan sitä, mitä piispa Irja Askola sanoi. Hän tässä asiassa on kovimman paineen alla ja hakee hienolla tavalla sopua. Sopua, jos jotakin, tässä asiassa nyt tarvitaan.
Se siitä, ja nyt asiaan eli tähän tulevaisuusvaliokunnan mietintöön. Tiistaina mietintö sai kovasti kiitosta, ja eilisessäkin keskustelussa perusvire oli positiivinen ja kiittävä, vaikka monista yksityiskohdista tuli esille erilaisia mielipiteitä. Nyt me päätämme lähettää tämän komiteamietinnön käsiteltäväksi valiokuntiin. On erittäin hyvä asia, että tämä mietintö on käsiteltävänä monessa valiokunnassa. Tällä tavoin mietintö tulee meille tutuksi ja se on jo osaltaan mietinnössä esitettyjen periaatteiden eteenpäin viemistä.
Mietinnössä on monia sellaisia linjauksia, joita voidaan edistää kirkossa jo nykyisten säädösten ollessa voimassa ilman, että tarvittaisiin pykälien muuttamista. Se, että tämä mietintö on tunnettu, vie itsessään jo mietinnön ajatuksia eteenpäin.
Toisaalta tässä mietinnössä on iso liuta muutoksia, jotka edellyttävät kirkkolain, kirkon vaalijärjestyksen ja muiden säädösten muuttamista. Näitä me nyt alamme mietinnön pohjalta pohtimaan. Pohdimme, löytyykö yksittäisille muutoksille riittävää yksimielisyyttä. On hyvä, että kirkolliskokous pohtii asioita osana kokonaisuutta, eikä yksittäisten aloitteiden pohjalta, niin kuin täällä tuntuu olleen menneinä vuosina tapana.
On vielä erikseen mainittava miten tulevaisuuskomitean eräät näkökannat, ennen muuta sääntelyn vähentäminen, otetaan huomioon kirkkolain kodifioinnissa, joka on tekeillä tässä rinnalla. Varmaan muistamme, mitä opetusministeri Grahn-Laasonen kahvitilaisuuspuheenvuorossaan totesi. Hän otti myönteisen kannan siihen, että kirkkolakia tulee keventää. Johtaako tämä tulevaisuuskomiteassa otettu mielipide siihen, että kirkkolain kodifioinnissa kevennetään lakia. Tätäkin on syytä pohtia.
Tillbaka