Inlägg



Junttila Risto, kansliapäällikkö

Rubrik:
Kyrkostyrelsens och stiftens verksamhetsberättelse för år 2008 samt Kyrkans centralfonds bokslut och beviljande av ansvarsfrihet
- Kyrkostyrelsens personalbokslut för år 2008 (Verksamhetsberättelse 1/2009)


Plenum:
Tisdagen den 5 maj 2009 kl. 9.15

Text:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajat. Kirkkohallituksen toimintaa kuvataan teille lähetetyssä kertomuksessa ja sen liitteenä henkilöstötilinpäätöksessä ja juuri on pöydille jaettu strategiaopas seurakunnille. Kirkkohallituksen toimintaa kuluneena vuotena on kuvannut tulevaisuuden ja muutosten kirkon problematiikka. Tulevaisuuden ja muutosten kirkossa on ollut monta osa-aluetta, jotka koskevat seurakuntahallintoa, seurakuntien yhteenliittymiä, mutta kenties merkittävimpänä kysymyksenä on ollut kirkon strategia. Tässä strategiassa todetaan, että kirkon tehtävät ja arvot muodostavat pohjan kirkon tulevaisuuden työskentelylle muuttuvassa maailmassa. Tarvitaan myös rakenteiden uudistamista, jotta kirkon toiminta kaikilla osa-alueilla olisi tarkoituksenmukaista ja tulevaisuutta rakentavaa. Tästä kirkon strategiasta muodostuu vääjäämättä jatkuva prosessi, joka uudistaa asetettuja toiminnallisia vastaamaan toimintaympäristön muutoksia. Meidän kirkko - osallisuuden yhteisö tukee seurakuntia ottamaan huomioon toimintaympäristön muutokset, vahvistaa kristillisen uskon sisältöjen tuntemusta, luomakunnan hyvinvoinnin edistämistä ja oman elämäntavan pohtimista. Tulevaisuuden painopistealueina ovat kirkon jäsenyyden vahvistaminen ja strategian linjauksiin liittyen toiminnallisina painopisteinä Pyhä. Tämän strategia-ajattelun mukaisesti kunnioitamme Pyhää Kolmiyhteistä Jumalaa, tunnustamme Jeesuksen Kristuksen ainoalaatuisuuden, näemme Jumalan kuvan ihmisessä ja ihmisen syntisyyden, tunnistamme pyhyyden kaipauksen muissa uskonnoissa.

Työskentely Kirkkohallituksessa on myöskin kuvattu niillä alkusivuilla ja on merkittävää huomata, kuinka käsiteltyjen uusien asioiden määrä on kasvamistaan kasvanut. 2000-luvun alussa käsiteltäviä asioita vuoden aikana oli 400-500, nyt käsiteltävien asioiden määrä on 1039, kun edellisenä vuotena se oli 871. Se luonnollisesti merkitsee kirkon ja kirkkohallituksen henkilökunnalle aikamoista työmäärän lisäystä ja sen kaltaista työn painopistealueiden hakemista, joihin on aina välttämätöntä vastata, joko heti tai tietyllä aikavälillä.

Tässä yhteydessä haluan kiinnittää huomiota siihen kysymykseen, joka aina silloin tällöin nousee esille, miten kirkon yhteiskuntasuhteita hoidetaan. Toimintakertomuksesta näkyy selvästi kuinka paljon eri ministeriöille kirkkohallituksesta annetaan lausuntoja erilaisissa asioissa. Tämä tietää sitä, että kaikki nämä lausunnot, kun ne tulevat, jotkut kiireellisellä aikataululla, jotkut vähän väljemmällä aikataululla, valmistellaan erityisasiantuntijoitten toimesta, kuullaan myöskin muita asiantuntijoita ennen kuin tämä lausunto on valmis. Lausuntoja antaa kirkkohallituksen täysistunto ja usein aikataulusyistä virastokollegio, että lausunnot osuisivat oikeaan aikaan oikeaan kohteeseensa. Edelleen on huomattava, että näitä yhteyksiä yhteiskuntaan on muunkin kaltaisia kuin lausuntojen antaminen. Erilaisissa toimikunnissa on eri yhteiskunnan taitajia ja tietäjiä antamassa omaa panostaan kirkon työhön. Vähäisimpänä ei pidä koskaan pitää Arvojen Akatemiaa, joka on toimintakertomuksessa selostettu. Tässä Arvojen Akatemia -prosessissa kohdataan arkkipiispan johdolla monia tämän yhteiskunnan vaikuttajia ja käydään erittäin hyviä pitkäkantoisia keskusteluja arvoista, mitkä tällä hetkellä Suomessa ovat ja mitkä ovat ne kristilliset arvot, joitten perusteella kirkko toimii.

Kun tarkastellaan niitä kysymyksiä, jotka aiheuttivat ainakin itsessäni jonkin verran huolta, ne keskittyvät henkilöstötilinpäätöksessä oleviin tietoihin, jotka kertovat, että henkilöstön keski-ikä on aika korkea, mutta kaikkein tärkein kysymys tulevaisuuden näkökulmasta on eläköityminen. Kun henkilöstökysymysten uudelleenorganisoinnin seurauksena lähdettiin tutustumaan myös henkilöstön jaksamiseen siten, että henkilöstö pysyisi työkykyisenä, sitoutuisi tehtäväänsä, työskentelisi motivoituneena, tietäisi perustehtävänsä ja työlleen asetetut odotukset, tietäisi yhteiset toiminnan pelisäännöt ja noudattaisi niitä ja saavuttaisi työlle asetetut tavoitteet. Tästä näkökulmasta toteutettiin henkilökuntakysely, jonka vastaukset olivat voittopuolisesti positiivisia ja kannustavia. Näitä henkilökuntakyselyitä on tehty aina tietyin määrävuosin ja nyt viimeisin tehty henkilökuntakysely tuotti erittäin hyvän osallistumisprosentin. Tähän mennessä henkilökuntakyselyyn oli osallistunut puolet tai hiukan yli puolet henkilökunnasta, tähän kyselyyn osallistui 81 %:a henkilökunnasta. Nämä henkilöstökyselyn tulokset on raportoitu tarkemmin henkilöstötilinpäätöksessä ja sen liiteosuudessa.

Se kysymys, joka meitä kaikkia huolettaa on keski-iästä johtuva eläköityminen. Kun tätä osiota tarkasteltiin, niin yhtenä näkökulmana otan esille toiminnallisen osaston. Toiminnallinen osasto on suurin osasto Kirkkohallituksen osastoista, noin 60 työntekijää. Vuoteen 2014 mennessä tästä työntekijäjoukosta 40 %:a jää tämän hetkisten tietojen mukaan eläkkeelle. Tästä seuraa, että rekrytointiprosessit kirkkohallituksessa ovat kasvaneet ja tulevat edelleen kasvamaan. Henkilökunnan vaihtuvuus seuraavan viiden vuoden aikana on todella merkittävää ja todella kauaskantoista. Kilpailu hyvistä hakijoista tulee olemaan todellista, nyt on jo joitain erityisasiantuntijoiden virkoja, joissa hakijoita ei ole juuri ollut, on ollut laitettava hakuilmoitukset uudelleen, että saataisiin näille aluille osaavaa, motivoitunutta, tietävää työvoimaa.

Arvoisa puheenjohtaja. Nämä kertomukset puhuvat itse puolestaan ja olen valmis vastaamaan kysymyksiin.



Tillbaka