Inlägg



Korhonen Johanna, edustaja

Rubrik:
Slopande av matrikelföring (Stiftsfullmäktigeframställning 2/2014)

Plenum:
Onsdagen den 5 november 2014 kl. 9.00

Text:
Kiitos, puheenjohtaja. Minulla on niin pitkä matka tuolta takanurkasta kipittää tänne eteen, että siksi on aina hyvä painaa nappulaa ajoissa, että ette joudu turhaan sitten odottelemaan.

Tällainen turhan byrokratian karsiminen on asia, josta aina mielellään puhutaan, mutta käytännössä ei ole aina niin kovin helppoa ratkaista, että mikä on sitä turhaa byrokratiaa sitten, mitä voitaisiin karsia. Tässä on nyt tarjolla ehdotus, joka mielestäni varsin aidosti edustaa sitä. Se edustaa systeemiä, josta aika on ajanut vähän ohi, josta luopumisesta ei aiheudu mitään merkittävää haittaa eikä vahinkoa kenellekään, ja joka päinvastoin tuottaa säästöä jonkin verran, ihan silmillä havaittavan summan. Ja ennen kaikkea se vapauttaa ihmisten työaikaa tekemään sitä, mitä heidän jotenkin viisaammin pitäisi tehdä - nimikirjan ylläpitäminen ei ole kirkon ydintoiminto.

Nimikirja on tällainen viranomaisen ylläpitämä henkilötietojärjestelmä, johon kirjataan tietoja henkilön työhistoriasta, tässä kirkon tapauksessa kylläkin vain kirkon palveluksessa tapahtuneesta työhistoriasta. Se on systeemi, joka oli hyvinkin tarpeellinen joskus aikaisempina aikoina, kun henkilöstöhallinnon muut tietojärjestelmät eivät vielä olleet sillä tasolla, millä ne ovat nyt. Nyt sitten kun muut tietojärjestelmät henkilöstöhallinnossa ovat jo pitkälle kehittyneitä, niin käytännössä on jo tapahtunut niin, että esimerkiksi Kipaan siirtyneistä seurakunnista monissa tätä nimikirjaa ei käytännössä enää edes ylläpidetä, vaan siihen siirretään tietoja sitten vasta siinä vaiheessa, kun joku sieltä haluaa jonkun nimikirjaotteen, vaikka nämä samat tiedot olisivat sitten ajettavissa ulos jo suoraan siitä ensimmäisestä tietojärjestelmästä, jossa ne ovat. Esimerkiksi Helsingin piispan toimisto ylläpitää nimikirjaa 850 papista ja lehtorista. On koetettu arvioida sitä työaikaa, mitä siihen menee, varsinkin jos halutaan, että nimikirja on ajan tasalla oikeasti, että kaikki ovat muistaneet ilmoittaa sinne kaikenlaiset täydennyskoulutuksensa ja muut asiansa. Siihen kyllä kuluu sitä aikaa, ja se aika ei ole välttämättä hyvin perusteltua, kun se sama tieto olisi yhtä hyvin hoidettavissa myös henkilöstöhallintojen olemassa olevien tietojärjestelmien nimissä kulloisenkin työnantajan palveluksessa. Tästä syystä toivon, että valiokunta ja myöhemmin tämä täysistunto suhtautuvat asiaan ja aloitteeseen iloisen innostuneesti.


Tillbaka