Inlägg
Heikka Mikko
,
piispa
Rubrik:
Totalreform av strukturerna för församlingarnas distriktsarbete och de benämningar som används i distriktsarbetet, förvaltningsutskottets betänkande 4/2010 om ombudsinitiativ 1/2010
Plenum:
Onsdagen den 10 november 2010 kl. 18.00
Text:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät kirkolliskokousedustajat. Edustaja-aloite 1/2010 esittää Kirkkohallitukselle tehtäväksi tehdä selvitys seurakunnassa toteutettavan aluetyön nykyisten rakenteiden ja aluetyössä käytettävien nimitysten toimivuudesta ja tehdä selvityksen perusteella kirkolliskokoukselle tarvittavat kirkkolain ja kirkkojärjestyksen muutosesitykset siten, että seurakunnan aluetyön rakenteet ja nimitykset vastaavat kirkkomme nykyisiä ja tulevia tarpeita.
Aluetyön työkalupakissa on tällä hetkellä kaksi työkalua, nimittäin seurakuntapiiri ja kappeliseurakunta. Lähivuosina todennäköisesti kuntia tullaan yhdistämään, mikä merkitsee seurakuntakentässä jatkoa suurenevien seurakuntayksiköiden muodostamiselle. Tällöin on odotettavissa kasvavaa tarvetta erilaisen aluetyön järjestämiseen paikallisten tarpeiden pohjalta. Aluetyötä koskevia järjestelyjä saatetaan tehdä myös seurakuntaliitoksista riippumatta. Hallintovaliokunta on samaa mieltä piispa Voitto Huotarin johdolla työskennelleen seurakuntarakennetyöryhmän kanssa, että rakennevaihtoehtojen työkalupakissa tulee olla riittävästi välineitä, jotka mahdollistavat paikalliset ratkaisut.
Nykyiset aluetyöstä käytetyt nimet vaihtelevat seurakunnissa. Niiden valintaa on toisaalta ohjannut kirkkojärjestyksen 12 luku, siis kappeliseurakunta ja seurakuntapiiri, toisaalta paikalliset mieltymykset ja perinteet. Nimien taakse kätkeytyviä aluetyön toiminnallisia ja hallinnollisia muotoja on vielä todennäköisesti enemmän käytössä kuin pelkästään seurakuntapiiri ja kappeli. Hallintovaliokunnan mielestä seurakuntarakenteita selkeyttäisi jos samanlaisista aluetyön malleista käytettäisiin kirkossa yhdenmukaisia nimiä. Saman aluetyötä koskevan nimen erilainen sisältö eri seurakunnissa aiheuttaa hämmennystä seurakunnan jäsenissä sekä luottamushenkilöissä. Aluetyön toteuttaminen voi toimia välineenä seurakunnan jäsenille tutun nimen säilyttämiseen seurakuntatyössä ja myös alueellisen seurakuntatyön turvaamiseen jäykistämättä uuden seurakunnan hallinnollista rakennetta tai henkilöstön joustavaa käyttöä koko seurakunnan alueella.
Edustaja-aloitteessa 1/2010 ehdotetaan laaja-alaisen selvityksen tekemistä aluetyön rakenteista, jonka jälkeen voitaisiin tehdä tarvittavat johtopäätökset muutostarpeesta. Koko kirkkoa koskevan laajan selvityksen tekeminen edellyttäisi kuitenkin kaikkia seurakuntia tai edustavaa otosta seurakunnista koskevan tutkimuksen tekemistä. Hallintovaliokunnan mielestä tällaisen selvityksen tekeminen ei ole tässä vaiheessa tarpeellista. Piispa Huotarin puheenjohdolla toimineen seurakuntarakennetyöryhmän jälkeen on Kirkkohallituksessa asetettu seurakuntien rakennemuutoksen ohjausryhmä. Sen tehtävänä on koota muutosprosessin kehityslinjat ja tehdä niistä johtopäätökset, tukea muutosprosessia kirkon eri tasoilla sekä suunnitella ja ohjeistaa muutosprosessia koskevaa viestintää. Seurakuntien rakennemuutoksen ohjausryhmän tekemistä selvityksistä voidaan saada laajasti materiaalia myös aluetyön rakenteiden ja nimien yhtenäistämistarpeita koskevaan valmisteluun. Hallintovaliokunnan käsityksen mukaan Kirkkohallitus voi tehdä selvityksen ja johtopäätökset aluetyötä koskevista muutostarpeista.
Hallintovaliokunnan mielestä selvitys ja johtopäätökset aluetyötä koskevista uudistamistarpeista tulee tehdä siten, että mahdolliset säännösmuutokset ja/tai ohjeistus saadaan seurakuntien käyttöön pikaisesti. Tämä siitä syystä, että kuntarakenteen uudistamisen toinen aalto on tulossa ja sen heijastusvaikutukset seurakuntaan ovat pian nähtävissä. Joten tällaisen muutoksen pikainen hahmottaminen on välttämätöntä. Hallintovaliokunnan kaksi pontta on nähtävissä sivulla 5. Arvoisa puheenjohtaja, kiitos.
Tillbaka