Inlägg



Häkkinen Seppo, kirkkoneuvos

Rubrik:
Kyrkostyrelsens frågetimme

Plenum:
Måndagen den 5 november 2007 kl. 16.00

Text:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät kirkolliskokousedustajat, olen saanut vastattavakseni kaksi kysymystä. Ensimmäinen kysymys kuuluu seuraavasti: "Kunnioitettu kirkkoneuvos. Toiminta- ja taloussuunnitelmassa 2008-2010 sivulla 98 on kirkon perheasiain yksikön keskeisimmät toiminnalliset tavoitteen vuonna 2008. Tavoitteiden kohdassa 6 sanotaan: "avioliittokoulusuunnitelma, laaja-alainen Parisuhteen palikat -yhteistyöhanke yhdessä kristillisten järjestöjen kanssa". Kysyn: 1) Onko tässä vaiheessa mielikuvaa siitä, minkälaista avioliittokoulumuotoa tullaan suunnittelemaan? 2) Onko tarkoitus aloittaa suunnitelman toteutus vuonna 2009? 3) Voisiko kohtaan keskeiset tehtävät ja kehityshankkeet vuosina 2008-2010 lisätä vaikkapa kohdaksi 7 avioliittokouluprojektin toteutus (hiippakuntien kanssa)? Vantaalla 20.10.2007 Aulis Mölsä."

Ensinnä on syytä todeta, että työssä avioliittojen hyväksi on kyse erittäin tärkeästä toiminnasta, joka koituu yksittäisten ihmisten ja perheiden lisäksi koko yhteiskunnan parhaaksi. Tästä edustaja Mölsä on kantanut kiitettävästi huolta, samalla kun hän on hyvin aktiivisesti pitänyt esillä avioliittokouluhankkeen etenemistä. Edustaja-aloitteessa 4/2005 esitettiin, että kirkolliskokous päättäisi antaa kirkkohallituksen tehtäväksi suunnitella ja toteuttaa kaikki aikuiset ikäluokat kattava avioliittokoulutyö. Kirkolliskokous päätti lähettää toukokuussa 2005 aloitteen kirkkohallitukselle tiedoksi ja mahdollisia toimenpiteitä varten. Ensimmäisen kerran vastasin tätä koskevaan kysymykseen kirkkohallituksen kyselytunnilla syksyllä 2005. Tuolloin totesin, että yleisvaliokunnan linjaamalta pohjalta kirkon perheasiain yksikössä on viety ennalta ehkäisevää avioliittotyötä eteenpäin. Korostin, että kyse on laajasti ymmärretystä, vaikeuksia ennalta ehkäisevästä avioliittotyöstä, eikä vain suppeasti tulkituista avioliittokouluista sekä selostin tehtyjä toimenpiteitä. Seuraavan kerran vastasin avioliittokoulua koskevaan kysymykseen keväällä 2006, jolloin selostin kirkkohallituksen tehtävää ja toimivaltaa tämäntapaisissa hankkeissa sekä kuvasin tehtyjä toimenpiteitä. Sen jälkeen asia oli esillä syksyllä 2006 toiminta- ja taloussuunnitelmaa vuodelle 2007-2009 käsiteltäessä. Edelleen keväällä 2007 vastasin kysymykseen avioliittokoulun etenemisestä ja kirkkohallituksen toimenpiteistä. Tuolloin selostin aikataulua ja totesin seuraavaa: "Asia on siis muistissa ja työn alla. Ongelmaksi valmistelussa on koettu se, että edustaja Mölsän ehdottama tapa toteuttaa avioliittokoulu ei vastaa kaikkiin tarpeisiin ja toiveisiin, esimerkiksi sisältöjen ja toteuttamistapojen osalta. Korostan, että idea ja näky avio- ja parisuhdetyön tehostamisesta on hyvä ja kannatettava, mutta keinojen ja sisältöjen suhteen näkemykset eri toimijoiden välillä jo hajoavat. Lisäksi on syytä muistaa tässäkin asiassa se, että kirkkohallituksella ei ole toimivaltaa seurakuntiin tässä asiassa, toisin sanoen emme voi määrätä seurakuntia toteuttamaan avioliittokoulua." Olen kerrannut näitä edellisiä vastauksiani sen vuoksi, että niistä hahmottuisi se linja ja se tapa miten kirkkohallitus on tähän mennessä vienyt eteenpäin kirkolliskokouksen sille antamaa tehtävää.

Nyt siis ensimmäinen kysymys kuului: Onko tässä vaiheessa mielikuvaa siitä minkälaista avioliittokoulumuotoa tullaan suunnittelemaan? Vuoden 2007 aikana ovat kirkon perheasiain yksikkö ja avioparityötä tekevät järjestöt kokoontuneet kaksi kertaa. He tapaavat vielä tämän syksyn aikana kahdesti työstämään Parisuhteen palikat -hanketta. Mukana on ollut, tai vielä tulee mukaan yksitoista eri toimijaa. Suunnitelmat ovat vielä kovin keskeneräisiä. Alustavasti on kaavailtu, että aloitustapahtumana olisi kirkkonäytelmä, jota voisi toteuttaa kevyellä rekvisiitalla ja eri näyttelijöillä hyvin erilaisissa tilanteissa eri puolilla Suomea. Se kokoaisi toivon mukaan runsaasti ihmisiä, jotka voisivat jatkaa työskentelyä eri aihepiireistä parisuhteensa hyväksi. Teemat olisivat näitä palikoita, joihin kuhunkin liittyisi valmista materiaalia, yhteinen nimi ja tunnus. Paikkakunnat toimisivat kuitenkin hyvin itsenäisesti, toiminta perustuisi hyvin pitkälti vapaaehtoisten käyttöön, mitä varten luodaan yhteinen koulutus.

Toinen kysymys kuului: Onko tarkoitus aloittaa suunnitelman toteutus vuonna 2009? Vuonna 2008 järjestöjen kanssa jatketaan Parisuhteen palikat -hankkeen jatkotyöstämistä muun muassa tuottamalla materiaalia, nettisivuja, käsikirjoituksia sekä mahdollisia radio- ja televisio-ohjelmia. Lisäksi rakennetaan hankkeeseen lähtevien paikkakuntien ja seurakuntien verkosto, käynnistetään koulutus ja huolehditaan informaatio seurakunnille ja muille järjestäjätahoille sekä valmistetaan hankkeen markkinointia. Vuonna 2009 toteutetaan tapahtumasarja Parisuhteen palikat, jossa käynnistystilaisuutena olisi jo edellä mainitsemani kirkkonäytelmä, sitten seuraisivat Parisuhteen palikka -tilaisuudet, joita olisivat luennot, pienryhmät, keskustelutilaisuudet, radio- ja televisio-ohjelmat jne. Myös isoa valtakunnallista tapahtumaa suunnitellaan. Paikallinen jatkotyöskentely liittyisi seurakuntien ja järjestöjen perustyöhön, parisuhdekursseihin, avioliittoleireihin, avioliittokouluihin jne.

Kolmas kysymys kuului: Voisiko kohtaan keskeiset tehtävät ja kehityshankkeet vuosina 2008-2010 lisätä vaikkapa kohdaksi 7 avioliittokouluprojektin toteutus (hiippakuntien kanssa)? Ensinnä on hyvä todeta, että edellä kuvaamani avioparityö on jo sisällytetty kyseisen kohdan ensimmäiseen kohtaan, jossa lukee "avioliiton, vanhemmuuden ja perheen tukeminen, korjaava ja ennakoiva työ". Ajatuksena toimintasuunnitelmassa on se, että yksittäiset hankkeet konkretisoituvat kunakin vuotena, mutta kolmivuotistasolla ne ovat vielä hyvin yleisluonteisesti mainittu, kuten tässä nyt on laita. Siten erillistä mainintaa nimenomaan tästä avioliittokouluprojektista ei ole otettu tekstiin. Toiseksi on toki syytä huomata, että kirkolliskokouksella on toimivalta muuttaa tai lisätä toimintasuunnitelman tekstiä. Kirkkohallitus on esityksensä tehnyt ja siitä päättäminen on kirkolliskokouksen asia, siinä järjestyksessä kuin talousarviosta ja toiminta- ja taloussuunnitelmasta täällä päätetään.




Tillbaka