Inlägg



Huomo Matti, edustaja

Rubrik:
Huvudprinciper för utvecklingen av församlingsstrukturerna (Kyrkostyrelsens framställning 11/2012)

Plenum:
Onsdagen den 7 november 2012 kl. 18.00

Text:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajat. Edetessämme tämän uuden kannatusta saaneen seurakuntarakenteiden hallintomallin muodostamisessa olen sitä mieltä, että hyvät ratkaisut, joita on muualla saatu aikaan, tulee olla mahdollista säilyttää ja antaa paikallista harkintavaltaa rakenteiden kehittämiseen niistä paikallisista hyvistä lähtökohdista ja tuloksista, joihin on tähän mennessä päädytty. Viittaan jo esillä olleisiin Salon, Rovaniemen, Jyväskylän seurakuntiin muun muassa. Näitä on varmaan muuallakin.

Pidän myös tärkeänä, että luodaan yhtymien hallintomallin sisällä tarkat säännökset siitä, kuinka asiat käytännössä hoidetaan, jotta vältytään siltä, että asioissa joudutaan jollakin hallinnon tasolla ristiriitoihin ja käytännössä jopa auktoriteettiongelmiin. Kun toimivaltasuhteet, esimies - alaissuhteet, hallinto, väliportaan hallinto ja niin edelleen ovat selkeästi määritellyt ja säädellyt, auktoriteettiongelmiin tai arvovaltakysymyksiin jämähtäviä, työntekoa haittaavia ja työmoraalia kovertavia pattitilanteita ei pääse syntymään. Niitä ei ylipäänsä saisi tulla eikä päästää syntymään, vaan ne pitää ennalta ehkäistä mahdollisimman kattavasti siten, että yhtymän hallintorakenne on selkeä, läpinäkyvä ja terveellä pohjalla säädöstasolla ilman aukkoja. Etteivät esimerkiksi puuttuvat säädökset toimivaltasuhteissa saa hallinnossa tai toiminnassa työskenteleviä toimimaan siten, että omavaltaisesti täytetään olemassa olevia hallinto- tai toimivaltatyhjiöitä ja siten astutaan pahimmassa tapauksessa alueelle, joka ei välttämättä omaan tehtävään virallisesti mitenkään kuulu. Toimivaltasuhteiden on tärkeää olla tarkat kullakin säädöstasolla, ettei synny näitä toimivaltatyhjiöitä jossakin portaassa, jotka sitten täyttyvät sellaisen henkilön toimesta, jolla on tällaiseen kaappaavaan toimintaan sopiva luonne mutta joka muuten ei ole oikea henkilö kysymyksessä olevaa tyhjiötä täyttämään. Se oli ensimmäinen asia.

Kohta kaksi. Vaikka muuten kannatan edustaja Ala-Kapee-Hakulisen norminpurkutalkoita, näissä yhtymän säädöksissä pitää olla sellainen logiikka ja tarkkuus, ettei synny päällekkäisyyttä eikä jää aukkoja. Tarkkuutta säädöksiin siis, joiden pitää olla järjestystä luovia, loogisia ja inhimillisiä.

Kohta kolme. Parokiaaliperiaatetta toivon voitavan muuttaa siihen suuntaan kuin mitä edustaja Kemppainen esitti.

Kohta neljä. Uusien yhtymien valtuustojen ja seurakuntaneuvostojen vaalitapaa toivon voitavan rakenneuudistuksen yhteydessä kehittää nettipohjaiseksi. Uskon, että äänestysaktiivisuus saadaan tätä kautta nousemaan. Tässä yhteydessä säädöksiä joudutaan kuitenkin muuttamaan joka tapauksessa runsaasti, miksei sitten myös tätä otettaisi työn alle? Perinteinen lippuäänestystapa voi silti siirtymäkautena olla osittain käytössä sellaisia henkilöitä varten, jotka eivät ole vielä netin kanssa sinuja.

Kohta viisi. Vuosikymmenten saatossa on kirkkoherra-titteliä kritisoitu herroittelusta. Se johtaa seurakunnan paimenen tittelin ikään kuin vääriin tai toisenlaisiin mielikuviin kuin mikä seurakunnan paimenen status teologisesti on. Tämä tittelikysymys ja sen muuttaminen on tässä hallinnonuudistuksessa myös mahdollista ottaa huomioon ja pohdittavaksi. Mieleeni tulee sitaatti: "Joka teistä tahtoo olla ensimmäinen, hän olkoon kaikkien palvelija."

Kohta kuusi. On kritisoitu sitä, että täältä puhujanpöntöstä toistetaan niin paljon samoja asioita, joita on jo sanottu. Toisaalta se kuvastaa sitä, mitkä tällä hetkellä ovat niitä tärkeiksi koettuja päivänpolttavia asioita, mistä paljon puhutaan ja pitääkin puhua.

Ja viimeinen kohta seitsemän. Aikataulusta on ollut puhetta. Siten, että se on kireä eikä ehkä riitä ja voi venyä liian pitkäksi, niin ettei rakenneratkaisua ehditä ajoissa saada eteenpäin. Kysynkin vakavasti, että olisiko tarpeen järjestää Turkuun ylimääräinen kirkolliskokous kevättalvella, yksi- tai kaksipäiväinen ehkä. Kiitos kärsivällisyydestä.


Tillbaka