Inlägg



Westerlund Åsa, ombudet

Rubrik:
Församlingarna ges frihet att själva bestämma tidpunkten för inledandet av huvudgudstjänsterna (Ombudsinitiativ 8/2006)

Plenum:
Onsdagen den 10 maj 2006 kl. 9.00

Text:
Bästa ordförande och ombud. Jag hör till det morgonsömniga släkte vars förfäder tyvärr låg och sov då vårt samhälles grundrytm bestämdes, så jag tycker att det nu ska vara dags att jag också kan vara med och lite korrigera de här stora svårigheterna som vårt släkte har.

Pieniä välähdyksiä arjestani maalla asuvana pienten lasten äitinä. Meillä kun on yksi kirkko ja kaksi seurakuntaa, niin joka toinen vuosi meidän seurakuntamme viettää jumalanpalvelusta kello 10 ja joka toinen vuosi kello 12. Elikkä minulla on nyt yhteensä kymmenen vuoden kokemus näistä jumalanpalvelusaikojen muuttamisista puolin ja toisin. Jos minun pitäisi päättää, että kumpi on parempi, niin en oikein osaisi sanoa. Niinä vuosina kun aloitamme jumalanpalveluksen kello 10, niin nautin siitä, että sunnuntaina jää vielä aikaa tehdä muita asioita päivällä ja iltapäivällä. Kirkkokahvit voi sitten rauhassa nauttia perheen kanssa ja ruokailu ei jää liian myöhäiseksi siitä huolimatta. Toisaalta silloin kun kirkkokuoron kuuluu laulaa jumalanpalveluksessa ja aloittaa harjoitukset kello 9 ja lapset pitää vetää sängyistään ja pukea, niin silloin aina haikailen seuraavaa vuotta, varsinkin pääsiäisenä kun olisi sitten muutakin puuhattava silloin pääsiäisaamuna. Sitten toisaalta niinä vuosina, kun jumalanpalvelus on kello 12, silloin nautin niistä rauhallisista aamuista, silloin juodaan kirkkokahvit etukäteen, mikä on myös hyvin mukavaa. Silloin jää myös aikaa pohtia, että jos en ollut suunnitellut jumalanpalvelukseen lähtemistä, niin siinä on vielä kolme, neljä tuntia aikaa niin kuin spontaaniudelle varaa. Yleensä se spontaanius herää minulla siinä, kun kello kymmenen jumalanpalvelus on jo alkanut, että niinä vuosina ei jää mitään varaa sille asialle. Toisaalta jos jumalanpalvelus on kello 12, niin lounas jää kovin myöhäiseksi ja siitä syystä lapset elävät jäätelöllä. Tämä asia ei ole mitenkään helppo kuitenkin ja ymmärrän, että kirkon täytyy myöskin ajatella tätä jumalanpalveluselämän säännöllisyyttä. Kuitenkaan en katso, että kymmenen on nyky-yhteiskunnassa neutraali ajankohta ja siksi toivon, että valiokunta ottaa harkintamyssyn alle tämän asian.

Kerron vielä kuvan Saksasta, kun kävimme interrailillä nuoruudessa siellä. Kun tulimme saksalaiseen kylään, niin siellä taajamakyltin kohdalla oli myös erikoinen kyltti. Joissakin kylissä oli vain kaksi kirkon kuvaa, joissakin oli kolmekin kirkon kuvaa. Ne kirkon kuvat olivat erivärisiä ja eihän me nyt ulkomaalaisina tiedetty, että mikäköhän kirkkokunta oli minkä värinen, mutta siinä oli se kirkko ja sitten oli joku kellonaika ja silloin tiesimme, että tässä kylässä jonkun värinen kirkko viettää jumalanpalvelusta kello 12 tai kello 14 tai kello 10. Tiedottamisen ongelman he olivat ratkaisseet tällä tavalla. Kiitos.


Tillbaka