Inlägg
Reinikainen Pekka
,
edustaja
Rubrik:
Kyrkan 2020 - Framtidsredogörelse för Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, allmänna utskottets betänkande 4/2011 om kyrkostyrelsens framställning 11/2010 - Fortsatt behandling
Plenum:
Onsdagen den 9 november 2011 kl. 18.00
Text:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajat. Kirkon tulevaisuuteen vaikuttaa merkittävästi jäsenmäärän kehitys vuoteen 2020 mennessä. Läntiset teollisuusmaat, Suomi mukaan lukien, maallistuvat nopeasti ja meilläkin voi vuoteen 2020 mennessä kirkkoon kuuluvien määrä vähentyä jopa puolella miljoonalla. Tämä kehityssuunta tarkoittaisi myös noin sadan kirkkorakennuksen joutumista uusiokäyttöön. Kirkon kannalta on ensiarvoisen tärkeää selvittää ja seurata eroamisen syitä. Asiasta onkin tehty jo jonkin verran tutkimusta sekä meillä että muualla. Vaikuttaa siltä, että kirkosta erotaan, koska kirkolla ei katsota olevan vaikutusta omaan elämään. Monet kokevat ajatuksen Jumalasta vieraaksi ja ajattelevat, että Jumalaa ei ole. Viime vuosina voimistunut uusateistinen liikehdintä on vahvistanut tätä kehitystä. Tähän ilmiöön on perusteltua puuttua kirkon taholta aivan kuten valiokunta toteaakin. No mitä sitten voitaisiin tehdä? Tilanne vaatii sekä ongelman huolellista tarkastelua että luonnontieteellisiin perusteluihin tutustumista. Entisenä ateistina minua kiinnostavat uusateistien käyttämät perustelut ja myös heidän taustansa. Aikamme kenties merkittävin uusateisti Richard Dawkins on taustaltaan kirkossa toiminut nuori, joka yliopiston evoluutio-opetuksen seurauksena päätteli, että Jumalaa ei ole, koska Jumalaa ei tarvittaisi luomakunnan olemassa olon selittämiseen. Dawkins kertoo, että monet ovat kiitelleet häntä siitä, että ovat, luettuaan hänen kirjojaan, päätyneet itsekin ateisteiksi. Tilanne on kuitenkin muuttunut. Luonnontieteelliset perustelut ovat muuttuneet nopeasti viime vuosina. Tähän on vaikuttanut myös se, että eräs merkittävimpiä ateismin ikoneita Antony Flew kääntyi Jumalan uskovaksi joitakin vuosia sitten. Antony Flew tutustui uuteen luonnontieteelliseen tutkimusaineistoon, joka osoittaa muun muassa, että solua ei voi syntyä ilman, että perimän tietopankki rakennetaan, siihen valitaan ohjelmointikieli, ja se ohjelmoidaan. Pitää toisin sanoen olla tietokone ja siihen ohjelma. Flew, joka oli ollut ateisti 60 vuotta elämästään kääntyi Jumalaan uskovaksi ja totesi "I have to go where the evidence leads" eli on mentävä siihen suuntaan mihin todistusaineisto johtaa. Hänen kirjansa, joka ilmestyi muutama vuosi sitten nimeltään There is a God eli Jumala on olemassa onkin varsin mielenkiintoista luettavaa.
Uusateistit ovatkin tällä hetkellä pulassa, koska uusin luonnontieteellinen tutkimus viittaa vahvasti Jumalan olemassa oloon. Uusateistit ovat joutuneet etsimään uusia perusteluja ja samalla luopuneet vanhasta taktiikastaan, joka mukaan tiede ja uskonto olisi pidettävä erillään. Uusateistit ovat myös muuttuneet ateisteista antiteisteiksi, eli Jumalan kieltäjistä Jumalan vastustajiksi. Tätä kuvaa hyvin Richard Dawkinsin toteamus "Jumalaa ei ole, koska kampela on niin ruma kala, ettei Jumala sellaista loisi". Vastaavia väitteitä ovat muun muassa väitetty silmissä oleva suunnitteluvirhe, eli uusateistien mukaan silmän aistinsolut on laitettu väärin, koska ne osoittavat pois valosta. He väittävät, että vatsaontelossa on elinten sekamelska ja he jopa kritisoivat liian suurilta vaikuttavia ihmisen aivoja. Nämä uusateistien paraatiesimerkit on tuore luonnontieteellinen tutkimus osoittanut kestämättömiksi. Silmien erikoinen rakenne johtuu nimittäin siitä, että verkkokalvolle on asetettu eräänlaiset valokuitukaapelit, niin sanotut Müllerin solut, jotka poistavat näkemästämme kuvasta värivääristymän, eli tekevät mahdolliseksi kaikkien värien näkemisen terävästi. Aivotutkimuksessa puolestaan saavutettiin merkittävä läpimurto vajaa vuosi sitten, kun Stanfordin yliopiston professori Steven Smith työryhmineen julkaisi tuoreen tutkimuksensa ihmisaivojen rakenteesta. Smith toteaa työryhmänsä raportissa, että ihmisaivot ovat niin monimutkaiset, että "sitä on vaikea uskoa". Yhden ihmisen aivoissa on enemmän synapsin nimellä kulkevia mikroprosessoreja kuin kaikissa maailman tietokoneissa, päätelaitteissa ja tietoverkoissa yhteensä. Kuulit oikein. Sinun aivoissasi on enemmän tietotekniikkaa kuin kaikissa maailman tietokoneissa yhteensä. Pelkästään jatkuva värikuvan tekeminen tajuntaan vastaa samaa kuin että aivoissasi olisi käynnissä saman aikaisesti miljoona kannettavaa tietokonetta.
Olen näillä muutamilla esimerkeillä halunnut tarkentaa sitä, mitä valiokunta mietinnössään tarkoittaa uskon järkiperäisellä puolustamisella. Tämä edellyttää kuitenkin maltillista lähestymistapaa, vastapuolen perustelujen asiallista arviointia ja pidättäytymistä henkilöön käyvien ilmaisujen kuten fundamentalisti tai kreationisti käytöstä. Asiallisella ja maltillisella perustelulla ja hyvällä kotiläksyjen tekemisellä voidaan uskon järkiperäisyyttä myös tukea. Onhan yleisesti tunnettu ja hyväksytty tosiasia, että se oli nimen omaan uskonpuhdistus, joka avasi oven koko tieteelliseen tutkimukseen, kun havaittiin, että Jumalan luomassa maailmassa vallitsee järjestys ja luonnon lait ja luomakuntaa voidaan tämän vuoksi tutkia ja uskoa puolustaa järkiperäisesti. Toivomukseni on, että koulutuksessa huomioidaan nämä uudet tutkimustulokset ja tarvittaessa myös käytetään niitä, jotta voidaan torjua tämä uusateistien yhä agressiivisemmaksi käyvä hyökkäys Jumala-uskoa kohtaan.
Tillbaka