Inlägg
Kemppainen Raili
,
edustaja
Rubrik:
Kyrkan 2020 - Framtidsredogörelse för Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, allmänna utskottets betänkande 4/2011 om kyrkostyrelsens framställning 11/2010
Plenum:
Onsdagen den 9 november 2011 kl. 9.00
Text:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät kirkolliskokousedustajat. Laskin tässä valmistautuessani sen, että jos esittelen koko aineiston sillä intensiteetillä, millä yleensä mietinnöt esitellään, sen puheenvuoron pituus on 100 minuuttia. No, armahdan teitä. En aio esitellä niin perusteellisesti. Tämä Kirkko 2020, kirkkomme ensimmäinen tulevaisuusselonteko, on selvinnyt kunniallisesti varsin laajasta kierroksesta. Te, arvoisat edustajat, olette valiokunnissanne paneutuneet siihen ja keskustelleet siitä. Hiippakuntavaltuustoissa on eri muodoin käyty selontekoa läpi, ja tiedän, että joissakin seurakunnissa on selontekoa tutkailtu. Yleisvaliokunta on ylpeä siitä, että se on voinut paneutua selonteon sisältöön, mutta myös sen ja siitä saadun aineiston nostamiin kysymyksiin ja arvioihin paljon, paljon laajemminkin. Piispainkokouksen ja valiokuntien ansiokkaat lausunnot on lähetetty mietinnön liitteinä teille hyvissä ajoin niin, että olette voineet uudelleen prosessoida mielessänne kyteviä ajatuksia. Näin oletusarvolla, että olette perehtyneet perusteellisesti mietintöön (olette edes lukeneet sen läpi), jätän tästä nyt siten tarkemman selostuksen pois.
Valiokunnan mielestä kirkko voi edelleen olla mahdollisuuksien kirkko. Sen ei tarvitsisi luisua alakuloon, ei painua puolustuspoteroihin, vaan se voi rohkeasti edetä sanomansa kantamana. Mahdollisuuksien kirkkona se voi terävästi havainnoida toimintaympäristönsä muutoksia, tarkistaa suuntaa ja toteuttaa tehtäväänsä sovinnollisuuden hengessä. Latistamisen kirkko joutuu vartioimaan ja rajaamaan, sulkemaan pois ja altistumaan itsekin alistamiselle, katselemaan jatkuvasti uhkakuvia ja olemaan negatiivinen. Mahdollisuuksien kirkko sen sijaan oikaisee selkänsä, katsoo asioita levosta ja lopusta käsin ja sallii enemmän. Kirkko ei voi olla jäsenilleen uhka eivätkä kirkon jäsenet ole kirkolle uhka. Markuksen evankeliumin alku ilmaisee suorastaan kauniisti: "Ilosanoma Jeesuksesta Kristuksesta, Jumalan Pojasta, lähti liikkeelle näin." Ja sitten evankeliumi jatkuu. Kristuksen kirkko on liikkeellä, koska sen perustaja ja Vapahtaja lähetti sen liikkeelle. Mahdollisuuksien hyödyntäminen riskienkin uhalla on näin myönteisen kirkon työntövoima. Niinpä valiokunta jättää mieluusti mietintönsä kirkolliskokouksen keskusteluun ja sitä kautta edelleen levitykseen. Toki, niin kuin äsken sanoin, oletusarviomme on, että olette tutustuneet mietintöönkin yhtä ahnaasti ja perusteellisesti kuin varsinaiseen tulevaisuusselontekoon, ja se siivittänee myös puheenvuoroja.
Kun seuraavaa tulevaisuusselontekoa tehdään, se hyvin voisi keskittyä jo seuraavassa kierroksessa nimenomaan siihen toimintaympäristömuutokseen, jonka sähköisten viestinten kehittyminen on tuonut mukanaan. Niin sanotun sosiaalisen median ja samalla myös median itsensä mukanaan tuomat haasteet kaipaisivat tulevaisuuden jäsenpidon ja tavoittavan, jopa etsivän kirkollisen työskentelykulttuurin vuoksi todellista tutkimusta. Se tulevaisuusselonteko saattaisi auttaa löytämään myös ne pelisäännöt ja etenemisreitit, joille niin sanottuun keltaiseen ketjuun liittyvä media omilla valinnoillaan, rajauksillaan ja skandaalihakuisuudellaan kirkon ja yksittäiset seurakunnat haastaa. Sellainen tulevaisuusselonteko olisi pragmaattisuudessaan todella tarpeellinen ja ehdottoman kiireellinen. Suomalainen tulevaisuustutkimus on arvostettua maailmalla, siksi kirkonkin on syytä verkostoitua sen kanssa, kuten valiokunta esittää.
Mietintö liitteineen ja siitä tänäänkin käytävä keskustelu voisi olla erinomainen ärsyke myös seurakuntien käsittelyyn. Tulevaisuusselonteko on ansiokas ja monitahoinen käsikassara ja työkalu prosessien käynnistämiseen ja yleensäkin tulevaisuuden luotaamiseen. Työryhmälle on syytä antaa vieläkin kiitokset. Yleisvaliokunta 2 kiittää myös siitä, että se on voinut toimia tässä työskentelyssä esitulevaisuusvaliokuntana ja toivottaa aikanaan syntyvälle oikealle tulevaisuusvaliokunnalle rohkeutta ja viisautta. Mahdollisuuksien kirkko, siinä taikasana. Näillä saatesanoilla, arvoisa puheenjohtaja, jätämme valiokunnan mietinnön kirkolliskokoukselle.
Tillbaka