Inlägg



Tähtinen Tapio, edustaja

Rubrik:
Kyrkans pensionsfonds budget för 2017 och verksamhets- och ekonomiplan för 2017-2019, ekonomiutskottets betänkande 5/2016 om kyrkostyrelsens framställning 6/2016

Plenum:
torsdagen den 10 november 2016 kl. 9.00

Text:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajat. Talousvaliokunta katsoi keväällä, ettei kyseistä asiaa kenties tarvitsisi käsitellä lainkaan, mutta koska se kirkkolaissa lukee, niin olemme lainkuuliaisina tehneet asiasta mietinnön ja kirkkohallitus on valmistellut myös eläkerahastolle talousarvion sekä toiminta- ja taloussuunnitelman. Haluaisin valottaa muutamaa asiaa keskustelusta ja niistä näkemyksistä, joita talousvaliokunnalla tällä hetkellä on koskien kirkon omaa eläkerahastoa. Ihan ensimmäiseksi haluan sanoa, että jos jätämme huomiotta pari pientä seikkaa, niin kirkon eläkerahasto on ollut menestys. Siitä menestyksestä meidän täytyy antaa iso kiitos ja arvostuksen osoitus sekä kirkkoneuvos Leena Rantaselle että eläkerahaston johtokunnalle. Eläkerahastoa on hoidettu todella hyvin niin sijoitustuottojen, eettisten näkökulmien kuin hyvän hallinnonkin näkökulmasta, monella tavalla. Mutta mitkä ovat ne kaksi pikkuseikkaa? Yksi on se, ettei kirkolla pitäisi olla omaa eläkerahastoa ja omaa eläkejärjestelmää. Tämä on tietysti sellainen pikkuseikka, joka meidän on tässä valitettavasti unohdettava. Toinen on se, minkä kirkkoneuvos Rantanen totesi täällä eilen tai toissa päivänä. Se, että me aloitimme rahastoinnin aivan liian myöhään. Leenan sanojen mukaan ainakin kuusi vuotta liian myöhään.

Nyt näyttää siltä, että yhteiskunnassa yleisesti ja esimerkiksi Eläketurvakeskus arvioi jokin aika sitten lehtitietojen mukaan, että yksityisten eläkerahastojen ja -järjestelmien tuotto-odotuksia tulisi kenties pysyvästi alentaa noin puolella prosenttiyksiköllä tähän asti vallalla olleesta. Huolipuhetta oli myös siitä, että odotettavissa saattaa olla nollan prosentin sijoitustuottovuosia. Tämä on tietysti kirkon eläkerahastolle iso asia, koska merkittävin osa tästä eläkejärjestelmärahoituksesta tulee näiden sijoitustuottojen kautta. Tämä saattaa aiheuttaa vastaavan tarkasteluntarpeen myös kirkon eläkerahastolle, sen tuotoille ja käsittelemme varmasti viimeistään ensi vuonna uusia skenaarioita tähän liittyen. Mitä talousvaliokunta tarkoittaa kannanoton viimeisellä virkkeellä "Myös muut yhteiskunnan muutokset saattavat antaa aihetta siihen, että kirkon eläkejärjestelmän" - tai ehkä paremminkin eläkerahaston - "tulevaisuutta on syytä arvioida monesta näkökulmasta?" Siihen sisältyy sellainen ajatus, että tulee yhä uudelleen tutkia, onko kirkon oma eläkerahasto saatavissa jonkin toisen eläkerahaston tai -järjestelmän piiriin. Sitä on viimeksi selvitetty, jos muistan oikein Leenan puheesta, vuoden 2006 paikkeilla. Viittaan tulevaan maakunta- ja Sote-uudistukseen ja ehkä esimerkiksi Kevan muuttuvaan tilanteeseen kun sanon, että nyt voisi olla sellainen momentum, että tätä asiaa tulisi ainakin tarkastella uudestaan. Jäämme odottamaan, tuleeko tässä asiassa tulevaisuudessa tapahtumaan muutoksia vai ei. Itse esitys on varsin hyvä, eikä minulla ole siihen mitään huomautettavaa. Kiitos.



Tillbaka