Inlägg
Heikka Mikko
,
piispa
Rubrik:
Förvaltningsutskottets betänkande 3/2009 om stiftsfullmäktiges framställning 5/2009 som gäller kravet på kunskaper i finska för kyrkoherdar och andra anställda i församlingar på Åland
Plenum:
Fredagen den 6 november 2009 kl. 9.15
Text:
Herra arkkipiispa, hyvät kirkolliskokousedustajat. Porvoon hiippakuntavaltuuston esityksessä ehdotetaan kirkkojärjestyksen kielitaitosäännöksiin tehtäväksi lisäys, jonka nojalla Porvoon hiippakunnan tuomiokapituli päättäisi kirkkoherrojen suomen kieltä koskevista kelpoisuusvaatimuksista Ahvenanmaan seurakunnissa. Aloitetta perustellaan sillä, että Ahvenanmaa on yksikielisesti ruotsinkielinen maakunta kansainvälisten sopimusten nojalla. Jokainen säädös, joka pyrkii määrittelemään Ahvenanmaalle kaksi kansalliskieltä, on suorastaan ristiriidassa Ahvenanmaan kansallisesti ja kansainvälisesti taatun kielellisen erikoisaseman kanssa. Edelleen voimassa oleva kielitaitovaatimus aiheuttaa huomattavia rekrytointiongelmia. Hallintovaliokunta kävi tutustumassa ja kuulemassa Ahvenanmaan kirkollisen elämän edustajia ja tämä tuli erittäin voimakkaasti esille. Nykyisin voimassa oleva kielitaitovaatimus aiheuttaa siis Ahvenanmaalla huomattavia rekrytointiongelmia.
Hallintovaliokunta toteaa, että kirkon henkilöstön kielitaitovaatimusten lainsäädännöllinen asema perustuu perustuslakiin, kirkkolakiin ja Ahvenanmaan itsehallintoa koskevaan lainsäädäntöön. Ahvenanmaan itsehallintolain 36 pykälän mukaan evankelis-luterilaisen kirkon hallinnossa käytettävästä kielestä noudatetaan sitä, mitä valtionhallinnossa käytettävästä kielestä on säädetty, jollei kirkkolaissa ole toisin säädetty. Siten Ahvenanmaan itsehallintolaki säätää kirkolle toimivallan antaa säännökset seurakuntien hallinnossa noudatettavasta kielestä. Jollei kirkkolaissa olisi asiasta säädetty, noudatettaisiin siis kirkon henkilöstöön sitä, mitä valtion henkilöstön kielitaidosta Ahvenanmaalla on säädetty. Kielitaitovaatimuksista on kirkkolain 6 luvun 1 pykälän perusteella mahdollista poiketa erityisistä syistä. Erivapauden myöntää seurakunnan ja seurakuntayhtymän papin, lehtorin ja kanttorin viran osalta tuomiokapituli ja muun viran osalta se viranomainen, jonka toimivaltaan viran perustaminen kuuluu. Erivapaus voidaan tuomiokapitulin päätöksellä myöntää myös kirkkoherralle.
Porvoon esityksen tarkoituksena on muuttaa erivapauden myöntäminen Ahvenanmaan seurakuntien kirkkoherran virkoja varten siten, että yleisenä lähtökohtana ei ole kirkkojärjestyksen 6 luvun 8 pykälän mukainen vaatimus suomen kielen tyydyttävästä ymmärtämisestä, vaan että tuomiokapituli päättäisi kielitaitovaatimuksesta Ahvenanmaan kirkkoherrojen virkoihin. Hallintovaliokunta toteaa kuitenkin, että kirkkoherran virkaa hakevan papin on tullut toimia ennen viran hakua muussa papin tehtävässä vähintään kaksi vuotta sekä suorittaa pastoraalitutkinto ja seurakuntatyön johtamisen tutkinto. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kirkkoherran virkaa hakeva pappi on työskennellyt ennen kirkkoherran viran hakua kappalaisena tai seurakuntapastorin tehtävissä joko Ahvenanmaalla tai muualla Suomessa. Näissä tehtävissä vaaditaan toisen kielen tyydyttävä ymmärtämisen taito. Tämän vuoksi, vaikka esityksen mukainen säännösmuutos kirkkoherran virkaa koskien tehtäisiin, se ei toteutettaisi esityksen tavoitetta, koska jokaisen kirkkoherran virkaa hakevan on tullut jo aiemmin viranhoidon yhteydessä osoittaa tyydyttävä ymmärtämisen taito suomen kielessä. Siten hallintovaliokunnan mielestä esityksen asianmukainen toteuttaminen edellyttäisi, että Ahvenanmaalla olevissa seurakunnissa sekä kirkkoherran virkaa että myös muuta papin virkaa koskevasta kielitaitovaatimuksesta säädettäisiin samalla tavalla, eli kielitaitovaatimus annettaisiin tuomiokapitulin tehtäväksi. Hallintovaliokunta pitää siis Ahvenanmaan osalta tarkoituksenmukaisena, että siellä työskentelevän papin kielitaitovaatimuksesta päättäisi tuomiokapituli. Asiasta voitaisiin säätää kirkkojärjestyksessä esimerkiksi samassa yhteydessä kuin saamelaisten kotiseutualueella noudatettavasta kielitaidon vahvistamisesta. Mikäli tuomiokapituli päättäisi Ahvenanmaan papiston kielitaitovaatimuksista, tuomiokapituli joutuisi samalla huolehtimaan papin virkoja täyttäessä siitä, että Ahvenanmaan maakunnassa on riittävästi suomenkielentaitoisia pappeja. Näin Porvoon tuomiokapitulille tulisi myös vastuu siitä, että Ahvenanmaalla asuvien suomenkielisten kirkolliset palvelut voitaisiin hoitaa riittävällä tasolla.
Edellä olevan perusteella hallintovaliokunta esittää, että kirkolliskokous päättäisi lähettää esityksen kirkkohallituksen tutkittavaksi ja toimenpiteitä varten.
Tillbaka