Inlägg
Huovinen Pentti
,
edustaja
Rubrik:
Kyrkans centralfonds budget för 2012 och verksamhets- och ekonomiplan för 2012 - 2014 (Kyrkostyrelsens framställning 11/2011)
Plenum:
Måndagen den 7 november 2011 kl. 13.00
Text:
Arvoisa puheenjohtaja, arvoisat edustajatoverit Tämä on erittäin mielenkiintoinen kirja. Jos te katsotte sitä tarkkaan, niin tässä maailmanajassa noin miinus viiden prosentin budjetilla liikkuva organisaatio on poikkeus. Täytyy kiittää kirkkohallitusta siitä, että myös kirkkohallituksen budjetti on miinus viisi prosenttia, ei pelkästään hiippakunnallisen toiminnan. Tämän me näemme sivulta 28 ja toisaalta sivulta 34. Samaan aikaan palkkamenot todennäköisesti nousevat kaksi, kolme prosenttia vuodessa. Kirkkoneuvos Rantanen varmaan osaa sanoa nämä luvut. Eli siis syömme käyttövarojamme, joiden tarpeesta edustaja Mäkeläkin äsken puhui.
Tuskin missään seurakunnassa taikka ainakaan missään kunnassa tällaisia budjetteja tehdään ilman erityistä debattia ja huomiota. Olin myös iloinen kansliapäällikkö Keskitalon puheesta. Nimittäin hänen puheensa lopussa palattiin takaisin perusteisiin. Hän mainitsi, että olisiko evankeliumin julistaminen kuitenkin se ensimmäinen asia. Myönnän, että se ei meitä tässä kauheasti auta, kun meillä on nämä rahakysymykset edessämme. Tämä tuo ilmi selvästi ongelman käyttövarojen syömisestä. Sivulla 7 on Kirkon yhteisen toiminnan käyttötalous -osassa 2012 merkitty miinus kuusi prosenttia, 2013 ei ole miinusta vaan nolla prosenttia, 2014 miinus yksi prosenttia eli varsin positiivinen ajattelutapa vuosille 2013 - 2014. Jos me ajattelemme, että meidän pitäisi evankeliumia julistaa, ja niin kuin edustaja toveri Mäkelä puhui tästä meidän rakennuskannasta kuinka se syö omalta osaltaan toimintamäärärahoja, niin me olemme pulassa tämän kansliapäällikkö Keskitalon viimeisessä virkkeessä olleen mission, evankeliumin julistamisen kanssa.
Meidän täytyy miettiä yhtä asiaa, jota ei ehkä ole täällä tuotu esille. Haluan tuoda sen nyt esille, että se ei jää epäselväksi. Herätysliikkeet ovat aina olleet kirkolle tärkeitä, ja uskon, että me kaikki myönnämme tämän asian. Mutta kun herätysliikkeilläkään ei mene kovin hyvin. Herätysliikkeittenkin budjeteissa on merkittäviä ongelmia. Herätysliikkeitten piirissä olen kuullut sellaisia lauseita, jotka toivon, että ovat hyvin harvinaisia. Jos kirkko ei ota herätysliikkeitä omaan piiriinsä, vaan jatkuvasti antaa sellaisen signaalin, että te ette kuulu tähän joukkoon, niin herätysliikkeitten jäsenet miettivät, kannattaako meidän kuulua kirkkoon vai maksaisimmeko me sen kirkollisveronkin omalle herätysliikkeelle, joka on lähempänä sitä uskoa tai tunnustusta, joka meillä sydämessä on. Toivon, että tämä ei olisi mikään yleinen käsitys, mutta haluan tuoda sen esille. Vaikka ei olisi ehkä isoista joukoista kysymys, niin se on problemaattinen asia meille tässä taloudellisessa tilanteessa.
Kuitenkin palatakseni tähän talousarvioon, eläkkeistä ei ole vielä puhuttu mitään. Meille tuodaan tänne lakiesitys siitä, että seurakunnilta perittäisiin ylimääräinen eläkemaksu. Tämän kaiken summeeratakseni olemme todella vaikeassa tilanteessa, ja sen takia olen iloinen tästä budjetista. Se on hyvin realistinen, ja olen iloinen siitä, että kirkkohallitus pitää evankeliumin julistamista kaikkein tärkeimpänä kirkon tehtävänä.
Tillbaka