Inlägg



Jalava Markku, edustaja

Rubrik:
Ändring av lagstiftningen om kyrkans lokala strukturer (Kyrkostyrelsens framställning 3/2014) - Remissdebatten fortsätter

Plenum:
Onsdagen den 7 maj 2014 kl. 18.00

Text:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajat. Seurakuntarakenteen ja hallinnon kehittäminen on täällä nyt monien vaiheiden jälkeen. Kirkkohallituksen esitys on hyvin laadittu ja sopivan väljä kompromissi, jota mielelläni kannatan. Siinä on otettu huomioon eri vaihtoehtoja ja mahdollistettu niiden toteuttaminen paikallisesti sopimalla, ja erilaiset olosuhteet ja tarpeet huomioiden. Lähtökohtana on seurakunta toiminnallisena perusyksikkönä. Siinä on otettu huomioon myös kielelliset vaatimukset. Toki olisin toivonut rohkeampia askelia hallinnon keventämisen, kustannusten säästämisen ja jäsendemokratian kehittämisen suuntaan, tai olisin toivonut maallikkopuheenjohtajuuden ensisijaisuutta neuvostoissa. Mutta kuten totesin, tämä on hyvä kompromissi, jonka kanssa voimme mennä toteutukseen asti.

On sanottu, että uudistuksella ei ole nyt niin kiire, tai että se on täysin turha, kun puoluejohtajat sopivat sotesta, eivätkä kunnat ole joukolla nopeasti yhdistymässä. Minusta seurakuntarakenteen uudistamisen alkuperäinen juuri ja tarkoitus ei ole kuitenkaan miksikään muuttunut. Jos kuntaliitoksia ei tapahdu, paraneeko seurakuntien taloudellinen asema? Kääntyykö jäsenkehitys nousuun? Onko kirkon hallinto soten ansiosta keveämpää, ja sujuvatko tukitoiminnot joustavammin? Tapahtuu kuntakentällä tai tälle meidän uudistuksellemme mitä tahansa, seurakuntia on siitä huolimatta uudistettava, ja seurakuntien on lisättävä yhteistyötä. Katse on suunnattava nykytilannetta pidemmälle, vähintään 10-20 vuoden päähän. Tässä keskustelussa aika paljon liikutaan nykytilassa. On katsottava pidemmälle.

Alkuperäinen tavoite on ollut varmistaa riittävät resurssit seurakuntien laadukkaalle toiminnalle koko kirkossa, tilanteessa, jossa resurssit vähenevät. On myös haluttu toteuttaa yhteisvastuuta huonommassa asemassa olevien seurakuntien puolesta, tai niitä kohtaan. Tuskin voimme laskea sen varaan, että kirkon keskusrahasto jaksaa jatkuvasti ja yhä enemmän vastata tehottoman hallinnon kustannuksista. Pelätään, että työpaikat ovat vaarassa uudistuksen vuoksi. Mielestäni työpaikat ovat vaarassa, ellei mitään tehdä. Hoitamalla tukitoimet tehokkaasti voimme taata varsinaiseen toimintaan mahdollisimman suuret voimavarat. Tällä uudistuksella turvataan parhaiten myös diakonian resurssit.

Kirkolliskokous on jo pariin kertaan linjannut tämän uudistuksen keskeisen periaatteet tämän esityksen mukaisesti, esimerkiksi tämän yhtymäperiaatteen tai -linjauksen. On valittu tie, jolla nyt ollaan. On edettävä siihen suuntaan. On myöhäistä kääntyä takaisin. Ja olisi tuhlausta palata uudelleen lähtöruutuun.

Mielestäni uudistuksen tavoitteet eivät toteudu, jos on kahdenlaisia seurakuntatalouksia nykyiseen tapaan. Pienet eivät pärjää, on tehottomuutta, ja toisaalta suurseurakunnat eivät toteuta läheisyyttä ja paikallisidentiteettiä, vaikka ne ovatkin lähellä tällaista tiiviimpää yhtymää, suunniteltua yhtymää. Seurakuntalaisten kannalta on selkeätä, että on vain yhdenlaisia seurakuntia. Puitelain luonne antaa mahdollisuuden soveltaa mallia monella tavalla. Tämä uusi rakenne sopeutuu tarvittaessa myös kuntarakenteen muutoksiin.

Nyt olisi kiire saada valmisteluresurssit suunnattua seuraavaan uudistukseen - koko kirkon hallinnon kokonaisvaltaiseen tarkasteluun, josta tänäänkin on ollut puhetta. Uudistusta ja sen perusteita ja tavoitteita tunnetaan havaintojeni mukaan kentällä varsin huonosti. Minusta kannattaisi tätä uudistusta esitellä ja siitä keskustella seurakunnissa työntekijöiden, luottamushenkilöiden ja miksei seurakuntalaistenkin kanssa vielä enemmän jo tämän prosessin aikana. Epätietoisuus aiheuttaa turhaa pelkoa. Täällä on ollut kahta ilmaa: keskustelussa on ollut sitä mieltä, että tässä mennään liian pitkälle, tai toisten mielestä ei ole päästy edes alkuun kunnolla. Olen kuitenkin havainnut, että pohjavire on myönteinen tämän uudistuksen puolesta. Pidetään siitä kiinni.


Tillbaka