Päätös


Kevätistuntokausi 2012
Perjantaina 11 päivänä toukokuuta 2012 klo 9.15

Asia:Kirkolliskokouksen toimikaudella 2012-2016 maksettavien palkkioiden ja ansionmenetyskorvausten periaatteet, kansliavaliokunnan mietintö 1/2012

Kirkolliskokous päätti

että kirkolliskokouksen työskentelystä aiheutuvat kulut korvataan toimikaudella 1.5.2012–30.4.2016 seuraavien periaatteiden mukaisesti:

1. Kirkolliskokousedustajille ja lainoppineille asiantuntijoille maksetaan istuntopäiviltä kokouspalkkiota, jonka suuruuden kirkolliskokous päättää kalenterivuosittain.

2. Kirkolliskokousedustajille ja lainoppineille asiantuntijoille maksetaan päivärahaa ja majoituskorvausta kirkon yleisen virka- ja työehtosopimuksen mukaisesti. Matkat kirkolliskokouspaikalle ja takaisin kotipaikkakunnalle korvataan laskun ja tositteiden mukaan. Korvattaviin matkakustannuksiin sisältyy matkoista yleisissä kulkuvälineissä aiheutuneet matkalippu-, paikkalippu-, makuupaikkalippu- ja kuljetuskustannukset sekä kilometrikorvaukset oman auton käytöstä kirkon yleisen virkaehtosopimuksen liitteen 9 mukaisesti. Ajoneuvon seisontapaikkamaksu korvataan tositteen mukaisesti, kuitenkin enintään kolmelta päivältä kutakin virkamatkaa kohti.

Matkat on tehtävä edustajatehtävän suorittamisen kannalta tarkoituksenmukaisimmalla tavalla.

Edellä mainitut palkkiot ja korvaukset maksetaan kirkolliskokousedustajille ja lainoppineille asiantuntijoille myös kirkolliskokouksen istuntokausien väliaikoina pidetyistä kokouksista.

3. Kirkolliskokouksen istuntokausien väliaikoina valiokunnille suoritettavasta valmistelutyöstä maksetaan kirkolliskokouksen erikseen vahvistama palkkio.

4. Kirkolliskokouksen sihteerille, notaarille, tulkille, hallintosihteerille ja kielenkääntäjille sekä valiokuntien sihteereille, silloin kun he ovat kirkon viran- tai toimenhaltijoita, maksetaan säännöllisen työajan ulkopuolella tehdystä työstä kirkon virka- ja työehtosopimuksen 65 §:ssä mainittu sihteerinpalkkio edellyttäen ettei sihteerin tehtäviä voida lukea viranhaltijan virkatehtäviin kuuluviksi. Palkkion suuruudesta päättää kirkolliskokous. Siinä tapauksessa, että edellä mainitussa tehtävässä toimiva henkilö ei ole kirkon viran- tai toimenhaltija, kirkolliskokous määrää erikseen palkkion suuruuden.

5. Toimitusvaliokunnan jäsenille maksetaan istuntokausien väliaikana pidetyistä kokouksista palkkio, jonka suuruuden kirkolliskokous päättää, sekä 2. kohdassa mainitut korvaukset.

6. Kirkolliskokouksen täysistuntojen pöytäkirjojen tarkastajille maksetaan tehdystä työstä tuntikorvaus, jonka suuruuden kirkolliskokous päättää.

7. Muiden kirkolliskokouksen istuntokausilla toimivien henkilöiden palkkioista kansliavaliokunta päättää erikseen.

8. Kirkolliskokouksen lainoppineille asiantuntijoille maksettavista muista korvauksista päättää kirkkohallitus.

9. Kirkolliskokousedustajille ja lainoppineille asiantuntijoille korvataan ansionmenetys seuraavien periaatteiden mukaisesti:

a) Kirkolliskokousedustajalle, joka ei ole kirkon eikä seurakunnan päätoimisessa palveluksessa suoritetaan korvausta edustajan tehtävän hoitamisesta aiheutuneesta ansionmenetyksestä sekä kustannuksista, jotka ovat aiheutuneet sijaisen palkkaamisesta tai vastaavasta syystä. Samoin edustajalle, joka edustajatehtävästä johtuen menettää eläke-, opintotuki- tai niihin verrattavia sosiaalisia etuisuuksia, korvataan aiheutunut menetys kohtuullisessa määrin.

b) Korvausta ansionmenetyksestä ja a-kohdassa tarkoitetuista kustannuksista maksetaan kultakin alkavalta tunnilta, ei kuitenkaan enemmältä kuin kahdeksalta tunnilta kalenterivuorokaudessa. Kirkolliskokous päättää tuntikorvauksen enimmäismäärän.

c) Saadakseen korvausta työansionmenetyksestä edustajan tulee esittää työnantajan todistus siitä. Todistuksesta on myös käytävä ilmi, että edustajan tehtävän hoitamiseen käytetty aika olisi ollut osa hänen työaikaansa ja että hänelle ei makseta siltä ajalta palkkaa tai maksetaan vain osa palkasta.

Edustajan, joka tekee ansio- tai muuta työtä olematta työsuhteessa taikka virkasuhteessa tai muussa julkisoikeudellisessa toimisuhteessa, tulee esittää kirjallisesti riittävä selvitys ansionmenetyksestään.

Saadakseen korvausta kustannuksista, joita edustajan tehtävän vuoksi aiheutuu sijaisen palkkaamisesta tai muusta vastaavasta syystä, edustajan tulee esittää kirjallisesti riittävä selvitys tällaisista kustannuksista. Myös sosiaalisten etuuksien menetyksestä on esitettävä riittävä selvitys.

d) Edellä c-kohdassa tarkoitettua todistusta ei tarvita, jos korvattava määrä tunnilta ei ylitä kirkolliskokouksen päättämää tuntikorvausta. Edustajan tulee kuitenkin tällöin antaa kirjallinen selvitys ansionmenetyksen ja c-kohdan 3 momentissa mainittujen kustannusten määrästä.

e) Ansionmenetyksen ja kustannusten korvaamista koskeva anomus on tehtävä kahden kuukauden kuluessa kirkkohallitukselle.


Paluu