Kirkolliskokous päätti
muuttaa 4 päivänä marraskuuta 2009 hyväksytyn kirkolliskokouksen työjärjestyksen 9 §:n, 12 §:n 1 momentin 5 kohdan, 20 §:n 3 momentin, 27 §:n 3 momentin, 37 §:n 1 momentin, 38 ja 39 §:n, 44 §:n 1 momentin, 45 §:n 1 momentin, 46 §:n 1 momentin, 47 §:n 2 momentin sekä 48, 50 ja 51 §:n seuraavasti:
9 §
Valitsijamiesten tehtävänä on:
1) valita valiokuntien jäsenet;
2) valita kirkolliskokoukselle asioita valmistelevien komiteoiden, toimikuntien ja työryhmien jäsenet ja varajäsenet, jos kirkolliskokous niin erikseen päättää; sekä
3) tehdä ehdotus kirkkohallituksen jäsenten, kirkkohallituksen viraston johtavan viranhaltijan, lainoppineiden asiantuntijoiden, kirkon keskusrahaston tilintarkastajien sekä muiden täysistunnossa valittavien toimielinten ja komiteoiden jäsenten ja varajäsenten valitsemisesta, komiteoiden osalta kuitenkin vain, jollei kirkolliskokous toisin päätä.
12 §
Kirkolliskokous asettaa seuraavat pysyvät valiokunnat:
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
5) talousvaliokunta, joka valmistelee kirkon keskusrahaston ja kirkon eläkerahaston talousarvioita ja toiminta- ja taloussuunnitelmia sekä toimintakertomuksia ja tilinpäätöksiä ja muita kirkon ja seurakuntien taloutta ja palvelussuhteiden ehtoja koskevat asiat;
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
20 §
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Jos kirkkolain 20 luvun 7 §:n 2 momentin 1−3 kohdassa tarkoitettua asiaa koskeva aloite ei sisällä yksityiskohtaista ehdotusta kirkollisen kirjan, periaatteellisen kannanoton, kirkkolain, kirkkojärjestyksen tai kirkon vaalijärjestyksen kohdan sisällöksi, valiokunnan on mietinnössään ehdotettava, miten asian jatkovalmistelu on suoritettava sekä mitä lausuntoja kirkolliskokoukselle valmistettavasta ehdotuksesta on hankittava, jollei se ehdota aloitteen jättämistä raukeamaan. Piispainkokous ja kirkkohallitus voivat myös ilman kirkolliskokouksen toimeksiantoa antaa ja hankkia kirkolliskokoukselle tarpeellisiksi katsomiaan lausuntoja.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
27 §
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Talousarvioaloite, jossa ehdotetaan kirkkohallituksen esitykseen sisältymättömän määrärahan ottamista kirkon keskusrahaston tai kirkon eläkerahaston seuraavan vuoden talousarvioon tai esitykseen sisältyvän määrärahan muuttamista, on toimitettava kirkkohallituksen kirjaamoon viimeistään 10 päivänä lokakuuta.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
37 §
Varapuheenjohtajan, kirkkohallituksen jäsenten ja kirkkohallituksen viraston johtavan viranhaltijan vaalit on toimitettava umpilipuin. Muut vaalit toimitetaan niin ikään umpilipuin, jollei kirkolliskokous jostakin vaalista yksimielisesti toisin päätä.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
38 §
Kirkkohallituksen viraston johtava viranhaltija valitaan valitsijamiesten tehtyä asiasta ehdotuksensa viimeistään sillä istuntokaudella, joka ensiksi alkaa kolmen kuukauden kuluttua siitä, kun tieto viran avoimeksi tulosta on annettu kirkolliskokouksen puheenjohtajalle.
Kirkkohallitukselle on varattava tilaisuus antaa lausunto virkaan hakuajan jälkeen ilmoittautuneista tai suostumuksen antaneista henkilöistä.
39 §
Kirkkohallituksen jäsenten vaalia varten on edustajille etukäteen jaettava luettelo, jossa on hiippakuntavaltuustojen pappisjäsenten ehdolle asettamien pappien nimet, ammatit ja syntymävuodet ja hiippakuntavaltuustojen maallikkojäsenten ehdolle asettamien maallikoiden nimet, ammatit ja syntymävuodet.
Valitsijamiesten tehtyä asiasta ehdotuksensa kirkkohallituksen jäsenten vaali toimitetaan siten, että edustajat kirjoittavat vaalilippuunsa kahden ehdolle asetetun papin nimet ja jokaisesta hiippakunnasta yhden ehdolle asetetun maallikon nimen.
44 §
Kirkkohallitus, kirkkohallituksen viraston johtava viranhaltija tai kirkkohallituksen osastonjohtaja voi antaa kirkolliskokoukselle täysistunnossa kirjallisen tai suullisen ilmoituksen tärkeäksi katsomastaan asiasta.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
45 §
Puhemiesneuvosto voi päättää, että täysistunnossa käydään keskustelu, jossa edustajat esittävät kysymyksiä piispainkokouksen ja kirkkohallituksen jäsenille, kirkkohallituksen viraston johtavalle viranhaltijalle, kirkkohallituksen osastonjohtajille ja kirkkohallituksen muille viranhaltijoille.— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — 46 §
Kirkkohallitus lähettää esityksen kirkon keskusrahaston ja kirkon eläkerahaston talousarvioiksi ja toiminta- ja taloussuunnitelmiksi kirkolliskokousedustajille lokakuun 1 päivään mennessä.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
47 §
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Talousvaliokunnan on kirkon keskusrahaston ja kirkon eläkerahaston talousarviota ja toiminta- ja taloussuunnitelmaa koskevassa mietinnössä käsiteltävä kaikki määräraha-asiat. Mietintö on annettava viimeistään syysistuntokauden kolmantena päivänä.
48 §
Talousarviota ja toiminta- ja taloussuunnitelmaa käsiteltäessä voidaan kirkkohallituksen esityksen lisäksi ottaa huomioon ainoastaan sellainen määräraha, joka sisältyy muuhun kirkkolain 20 luvun 9 §:ssä tarkoitettuun esitykseen tai aloitteeseen. Kirkkohallituksen esitykseen merkittyä määrärahaa voidaan muuttaa.
50 §
Jos kirkolliskokous päättää muuttaa talousvaliokunnan ehdotusta kirkon keskusrahaston tai kirkon eläkerahaston talousarvioksi ja toiminta- ja taloussuunnitelmaksi tai sen muutokseksi, asia palautetaan talousvaliokunnalle, jollei kirkolliskokous toisin päätä. Talousvaliokunta antaa kirkolliskokouksen päätökseen perustuen uuden mietinnön, jota käsiteltäessä otetaan ratkaistavaksi vain kirkolliskokouksen aiemmin päättämät muutokset ja talousvaliokunnan niiden johdosta tekemät uudet ehdotukset. Talousarvio tai sen muutos on tällöin lopullisesti hyväksyttävä.
51 §
Kirkolliskokous päättää viimeistään tilivuotta seuraavana vuonna kirkon keskusrahaston ja kirkon eläkerahaston edellisen vuoden tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä.__________
Tämä päätös tulee voimaan samana päivänä kuin kirkolliskokouksen 9 päivänä toukokuuta 2014 hyväksymä kirkkolain muutos. |