Tässä on kaksi kysymystä joista toinen pyytää arvioimaan Kansanlähetyksen piirissä julkaistua tekstiä ja toinen Kansanlähetyksen palveluksessa olevan papin toimintaa. Kirkolliskokouksen informaatioksi tarkoitetussa tilaisuudessa ei ole kuitenkaan tarpeen ryhtyä arvioimaan minkään kustantajan tai järjestön, ei edes kirkollisen lähetysjärjestön, julkaisemien linjanvetojen suhdetta piispainkokouksen ohjeisiin tai kirkon linjauksiin. Järjestöjen linjojen arviointi tapahtuu sitä varten kehitetyissä menettelytavoissa. Tällaisessa tapauksessa silloin, kun kirkon ulkoasiain-osasto käy ohjauskeskusteluja lähetysjärjestöjen kanssa. Mitä tulee papin toimintaan jonkin seurakunnan jumalanpalveluksessa, ei tutkintapyyntöä tule osoittaa kirkolliskokouksen kyselytunnille vaan asianomaiselle tuomiokapitulille. Liikkeiden kannattajat puolestaan arvioivat, miten niiden linjaukset vastaavat sitä, mikä heidän mielestään on totta ja oikein.
Vastaukseksi Korhosen kysymykseen on kuitenkin syytä kertoa millaisia ohjeita piispainkokous ja piispat ovat antaneet. Ensinnäkin vuosina 2004 - 2006 piispainkokous käsitteli erilaisista virkanäkemyksistä johtuvia työyhteisöjen ongelmia ja laati niitä koskevan selonteon Espoon piispan Mikko Heikan johtamassa työryhmässä. Selonteon mukaan seurakunnissa ei tule hyväksyä välitöntä eikä välillistä syrjintää papin sukupuolen tai vakaumuksen perusteella. Selonteossa todetaan yleisesti seuraavaa: "Naispappeutta vastustava virkakäsitys ei ole harhaoppia. Kirkko on katsonut, että miehillä ja naisilla on yhtäläinen oikeus olla pappina. Naispappeuteen torjuvasti suhtautuvalla on edelleen oikeus tulla vihityksi papiksi, mutta häneltä edellytetään valmiutta toimia yhteistyössä naispappien kanssa." Piispainkokouksen selontekoon sisältyneet ohjeet koskivat seurakuntia työyhteisöinä. Niissä ei käsitellä tilanteita joissa seurakunnassa vierailee työyhteisön ulkopuolisia pappeja.
Piispainkokouksen ohjeissa ainut maininta joka koskee seurakunnissa mahdollisesti vierailevan järjestön työntekijän toimintaa, koskee työnantajan velvollisuutta huolehtia työsuojelusta mikäli seurakunnan työntekijä "joutuu työtovereidensa, kirkollisten järjestöjen edustajien, luottamushenkilöiden tai seurakuntalaisten taholta fyysisen tai psyykkisen painostuksen kohteeksi". Koska seurakunnille annettu piispainkokouksen ohje oli niukka, tarvittiin lähempiä ohjeita, jotka koskevat yhteistyötä järjestöjen kanssa. Mutta sellaisia eivät antaneetkaan piispat yksin, vaan yhdessä herätysliikejärjestöjen kanssa. Piispat ja herätysliikejärjestöjen edustajat julkistivat 4.3.2009 yhteisen tahdonilmaisunsa seurakuntien ja herätysliikejärjestöjen yhteyksistä ja yhteistyöstä. Ohjeiden laatijoiden joukossa oli muun muassa Kansanlähetyksen toiminnanjohtaja.
Piispat ja järjestöjen johtajat toteavat tässä tahdonilmauksessa seuraavaa, ensinnäkin: Haluamme edistää sitä, että herätysliikkeet ja niiden muodostavat yhteisöt ovat entistä selvemmin osa kirkon ja seurakuntien toimintaa. Siten ne tuovat oman panoksensa seurakuntaelämän uudistamiseen. Toiseksi, tunnustamme sen, että kirkossamme on jäseniä, jotka eivät vakaumuksensa vuoksi pidä oikeana kirkon hyväksymää päätöstä avata pappisvirka naisille ja toivomme, että hekin voivat edelleen kokea kirkon omakseen. Kolmanneksi, haluamme yhdessä toimia sen puolesta, ettei ketään kirkossa syrjitä hänen sukupuolensa, vakaumuksena tai virkanäkemyksensä tähden. Neljänneksi, pidämme tärkeänä, että herätysliikejärjestöjen toiminta muodostaa paikallisseurakuntien sisällä sellaista yhteisöllisyyttä, joka vahvistaa kaikkien seurakuntalaisten sitoutumista Kristukseen ja kirkkoon. Viidenneksi, kun herätysliikejärjestöt ovat yhteistyössä paikallisseurakuntien kanssa, ne toimivat kirkkomme vuonna 1986 tekemän virkaratkaisun ja paikallisseurakuntien käytäntöjen mukaisesti. Kuudenneksi, seurakunta voi tehdä yhteistyötä herätysliikkeen kanssa ja antaa tiloja herätysliikkeen kirkkopyhiä ja muita tilaisuuksia varten. Seitsemänneksi, vetoamme kaikkiin seurakuntalaisiin, että erilaisista näkemyksistä huolimatta pysymme ja toimimme yhdessä ja samassa kirkossa."
Paluu