Puheenvuoro
Myllys Riikka
,
edustaja
Otsikko:
Seurakuntavaalien äänioikeusikärajan laskeminen 16 ikävuoteen (Edustaja-aloite 7/2006)
Täysistunto:
Keskiviikkona 10 päivänä toukokuuta 2006 klo 9.00
Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät kuulijat. Ensiksikin kommentoin edustaja Riikosen puheenvuoroa. Hän luetteli pitkän litanian tylsiä, täällä tällä viikolla käsiteltäviä asioita. En minäkään ehkä kuvitelmissani ajatellut sellaisia puheita täällä kuuntelevani. Kuitenkin tässä aloitteessa esitetään, että 16-vuotiaat saisivat äänioikeuden seurakunnallisissa vaaleissa, siis paikallistasolla, he eivät äänestäisi kirkolliskokousedustajia eivätkä he tulisi tänne puheita kuuntelemaan elleivät vapaaehtoisesti takalehterille sitä halua tulla tekemään. Peruste tälle on se, että ajattelemme, että nuoret kykenevät ja pystyvät vaikuttamaan omalla paikallistasolla, siellä missä heidän elinpiirinsä muutenkin on. Vastaavaa keskustelua käydään yhteiskunnassa siitä, pitäisikö nuorten 16-vuotiaiden voida äänestää kunnallisissa vaaleissa. Valtakunnallisista vaaleista ei kuitenkaan puhuta mitään.
Sitten itse asiaan eli tuon teille terveisiä viime viikonloppuna Raumalla Kirkon nuorisopäivien yhteydessä järjestetystä Kirkko 2015 -seminaarista. Se on nuorten tulevaisuusseminaari, jonne kutsuttiin 16-18-vuotiaita nuoria. Heitä paikalle saapui noin 90 ympäri Suomen Siionia. Nuoret keskustelivat seminaarissa hyvin arkisista ja konkreettisista asioista, siitä minkälaisia nuorten iltoja he järjestäisivät, minkälaisiin jumalanpalveluksiin he osallistuisivat ja miten he viestisivät seurakunnan tilaisuuksista. Seminaarissa keskusteltiin lopussa myös siitä, että kun kirkolliskokoukselle on aloite jätetty, mitä mieltä nuoret asiasta ovat. Seminaarin jälkeen näille osallistujille lähetettiin myös sähköpostikysely asiasta ja nyt siteeraan teille joitain nuorilta tulleita kommentteja. Näitä kommentteja löydätte myös Nuorten Keskuksen nettisivuilta, niitä on koottu sinne, eilisiltana jo olisi pitänyt tulla. Tässä kuitenkin joitain näin pöntöstä käsin. Eräs nuori sanoo näin: "Jos nuorten halutaan olevan mukana vaikuttamassa eikä aina vain valittamassa, olisi nuorille annettava myös vaikuttamisen avaimet käteen. Ja kun nykyään valitetaan huonosta äänestysaktiivisuudesta niin miksi aktiivisten ja asioista kiinnostuneiden nuorten ei anneta antaa ääntään. Nuoria kuitenkin on mukana esim. isoiskoulutuksessa yhä enemmän ja enemmän, ja jos heitä ei opeteta äänestämään silloin kun he ovat toiminnassa mukana, niin harva palaa takaisin seurakuntavaaleihin äänestämään, kun he ovat täysi-ikäisiä ja usein jo toiminnasta irrottautuneita". Samaa asiaa kommentoi toinen nuori: "Niistä henkilöistä, jotka nyt ovat 16- tai 17-vuotiaita, suurin osa on neljän vuoden päästä muuttanut toiselle paikkakunnalle ja samalla erkaantunut seurakunnista. Meille nuorille on annettava mahdollisuus vaikuttaa nyt, kun asia on tärkeä meille ja olemme siitä kiinnostuneita".
Siis mahdollisuus, että he voisivat äänestää jo 16-vuotiaina, sitouttaisi heitä seurakunnan päätöksentekoon silloin, kun he ovat tosiasiassa asiasta kiinnostuneita ja oletettavasti myös tietävät oman paikallisseurakuntansa asioista huomattavasti enemmän kun silloin kun ovat esim. muuttaneet opiskelupaikkakunnalle ja tulleet uuden seurakunnan jäseneksi. Nuoret ovat toisaalta myös hyvin realisteja ja aika konkreettisia. He toteavat, että nuorilla on myös hyviä ideoita seurakuntansa kehittämisessä ja näin he saisivat mahdollisuuden vaikuttaa, huomio, samalla, kun oppivat vanhemmilta valtuuston jäseniltä toimintatapoja. Toinen nuori toteaa: "Nuoret ovat kyllä sen verran viisaita, että tajuavat, ettei kirkko ole vain heitä varten". "Sitä paitsi", erään nuoren mukaan, "monet 18-vuotiaat ja monet vanhemmatkaan eivät usein tiedä sen enempää kuin nuoremmatkaan". Lopuksi lainaan arkkipiispaa meille jaetusta kirkon vuosikatsauksesta, hän toteaa alkutekstissään tai kysyy alkutekstissä: "Kuka kelpaa äänestäjäksi? Tähän voi vastata toisella kysymyksellä, kuka kelpaa seurakunnan jäseneksi?" Ja hän itse vastaa: "Seurakunnan ja kirkon jäseneksi kelpaa jokainen, joka on kastettu tai kastetaan." Itse toivon, että tämä koskee myös 16-vuotiaita.
Paluu