Puheenvuoro



Väisänen Veikko, edustaja

Otsikko:
Kirkkolain, kirkkojärjestyksen ja kirkkohallituksen ohjesäännön muuttaminen kirkon henkilöstö- ja taloushallinnon kehittämiseksi, lakivaliokunnan mietintö 2/2010 kirkkohallituksen esityksestä 2/2010 - Ensimmäinen käsittely

Täysistunto:
Perjantaina 7 päivänä toukokuuta 2010 klo 9.15

Teksti:
Herra arkkipiispa. Katson, että nyt oma puheenvuoroni perustuu tavallaan siihen, että tässä hankkeessa olen jossain määrin tai jossakin muodossa ollut mukana koko ajan, silloin kun hanke käynnistettiin, ja nyt viime vaiheessa hankkeen ohjausryhmässä. Kun tätä keskustelua tässä on kuunnellut valiokuntien puheenjohtajien esitysten jälkeen, niin olen miettinyt ja vähän yllättynytkin siitä, että mistä tämä epäilyksen määrä tähän on johtunut. Omalta osaltani kyllä voin vakuuttaa sitä, että näin luottamushenkilön näkökulmasta se valmistelutyö, mikä tämän asian tiimoilta on vuosien varrella tehty, onko se nyt neljän vuoden ajan, pyritty kyllä kaikki käytettävissä oleva ammattitaito ja osaaminen ottamaan mukaan. Hankeprojektivastaavana on ollut pitkän seurakuntakokemuksen omaava henkilö, ja mitä on konsulttia käytetty, niin myös niissä on pyritty saamaan sellaiset voimat esiin, joilla on kokemusta tämäntyyppisten tehtävien selvittämisessä. Nyt viime kädessä, kun itse tulin tähän ohjausryhmään mukaan, halusin nimenomaan tätä seurakuntakenttää käydä läpi, ja me valittiin selvitettäväksi 14 seurakuntaa eri puolilta maata, erikokoisia, erityyppisiä seurakuntia ja pyrittiin aidosti käymään se nykyinen tila läpi, miten asiat hoidetaan ja myös sitten se suunnitelma, mitä meillä HeTa-hankkeessa on, HeTa-hankkeen osalta ja tekemään vertailut niin hyvin kuin se paikan päällä tehtynä on ollut mahdollista. Jokainen seurakunta on paikan päällä käyty katsomassa ja tehty selvitykset ja ne yhteenvedot on meillä täällä olleet nähtävissä ja käytössä. Tämähän osoitti yksiselitteisesti sen, että kustannussäästö on kaikentyyppisissä seurakunnissa ihan selvä. Teknisen toteutuksen osalla tämä uusi järjestelmä tulisi halvemmaksi. Ongelma on ollut juuri se, että miten pienten seurakuntien osalla henkilöstöltä säästyvä työaika hyödynnetään, miten sen käyttäminen ja suunniteltu pystytään tekemään ja siihenhän tämä tukipaketti, minkä täysistunto on hyväksynyt, tähtää. Kyllä minä ainakin uskoisin sen, että nyt kun tämä hanke, jos me nyt saadaan tämä eteenpäin, myös pienissä seurakunnissa tätä näkökulmaa vahvasti mietitään ja voidaan työpanosta uudelleenkin suunnata ja antaahan tämä naapuriapuun huomattavasti paremmat mahdollisuudet kun meillä on kaikilla samat järjestelmät ja sillä tavalla pystytään naapuria auttamaan tarvittaessa.

Sekin pitää huomioida, että meidän nykyiset järjestelmät; eivät ne ilmaisia ole. Niitä on täällä käyty läpi eikä niihin sen enempää, mutta nekin maksavat ja työmäärä niissä ei ole aivan vähäinen. Jos vielä lähdetään siitä, että tämä hanke ei lähde menemään eteen päin, eikä tällaista kokonaiskirkkoa palvelevaa järjestelmää saada aikaan, mikä sen seuraus sitten on. Nykyiset järjestelmät tietysti pääosiltaan toimivat ihan kohtuullisesti, mutta aika menee eteenpäin ja uusia tarpeita tulee koko ajan, ja muistaakseni Vastamäkikö täällä toi esille sitten tämän muun toiminnan, niin tässähän on jossain vaiheessa todettu myös sekin, että tälle palkkalaskennan ja kirjanpidon keskittämisellä rakennetaan yhteistyömalli, jolle voidaan rakentaa muutakin tukitoimintaa yhteistyössä. Tähän voidaan jatkossa kytkeä aika moinen määrä muuta, se on sitten tietysti haaste, kun ruvetaan tätä rakentamaan, mutta mitään uutta järjestelmäähän tässä ei välttämättä ihan kokonaan lähdetä alusta tekemään. Meillä maassa on hyvin paljon kirjanpito- ja palkkaohjelmia, joita voidaan hyödyntää ja sillä tavalla päästään eteenpäin.

Sitten vielä näistä kustannuksista, mitkä tähän tulevat, vielä korostan sitä, että kaikki ne laskelmat, mitkä on tehty, niin ne on huolella tehtyjä ja tämän kummempaan ja tämän yksilöidympään ei nyt ole mahdollista esittää. Aina kun uutta lähdetään rakentamaan, niin mitäänhän ei täysin voida suunnitella. Jotakin yllättävää tulee, ja ne täytyy hoitaa, mutta kuitenkin nyt tämän rakentaminen on sillä tavalla suunniteltu ja tehty, että siihen meidän pitäisi kyllä nyt luottaa. Meidän kirkkohallituksen Katajanokan virkamiesjoukkue on ymmärtääkseni tehnyt täysin uskottavaa ja hyvää työtä, ja luotan täysin niihin esityksiin, mitä tämän asian tiimoilta on tehty.

Sitten vielä, mikä tässä salissa tulee aikanaan, mikäli tämä hanke hyväksytään, palvelumaksujen määrääminen, joka on vielä avoinna. Näillä palvelumaksujen kohdentamisella voidaan myös näitä seurakuntakokoja ja toimintoja huomioida ja myös kustannusjakoa viedä eteenpäin. Nyt meillä on seurakuntien tukemiseksi avustusjärjestelmä, ollut jo aika monta vuotta nykyisellään, ja se on kohtuullisesti toiminut, mutta tietysti, kun asiat menevät omalla tavallaan eteenpäin ja taloudelliset eriarvoisuudet ja taloudelliset tilanteet muuttuvat, niin totta kai tämä koko meidän seurakuntien avustusjärjestelmä on aina uusittavissa vuosittain. Eli jos on tarvetta meidän avustusjärjestelmää kehittää eteenpäin, niin sitähän tullaan tekemään. Ihan noin kokemusperäisesti näitä seurakuntien järjestelmiä, mitkä nyt itse jollakin tavalla tunnen, on tietysti nämä Rovaniemen, Oulun ja Kalajoki-laaksonkin alueet, ne ovat ihan kohtuullisesti toimivia, mutta nyt tällaisessa kokonaiskirkon järjestelmässä, kuitenkin lähtisin siitä, että meidän täytyy omiin kykyihinkin luottaa. Nyt me ollaan aika paljon tällaisten monien eri tavoin koottujen toimintajärjestelmien alla, ja jos me onnistutaan tällainen oma kokonaiskirkkoa palveleva järjestelmä luomaan, niin uskon, että onnistutaan, niin kyllä se parhaalla mahdollisella tavalla palvelee ja meidän täytyy siihen luottaa. Sitä vartenhan ollaan tässäkin salissa, että täällä tehdään kokonaiskirkkoa koskevia päätöksiä ja niillä viedään yhteistä seurakuntakenttää eteenpäin, niin myös tässä asiassa.

Itse olin mukana, kun Kainuun osalta siirryttiin maakuntamalliin ja siinä suurin piirtein näillä periaatteilla järjestettiin palkkalaskenta ja kirjanpito, mukana koko kuntakenttä kuntayhtymä mukaan lukien. Tuntuu, että kun näitä palkanlaskijoita ja kirjanpitäjiä nyt jututtaa, kun puolenkymmentä vuotta on mennyt, niin kukaan ei enää haikaile entisen perään, vaan kaikki ovat todenneet, että nykyisellä tietojensiirtojärjestelmillä ja käsittelyjärjestelmillä tehtävien hoito on toiminut hyvin ja sillä on saavutettu myös sitten säästöjä. Jotenkin vielä, niin kuin täällä on kirkkoherroja ja talouspäälliköitä, seurakunnan työntekijöitä, uskoisin, että tämä yhteisen ohjelman rakentaminen tuo teidän jokaisen arkipäivän työhön aikamoisen hyödyn siitä, että tietoja saadaan paremmin ja luotettavimmin ja jos rakennetaan, niin myös tällaisten vertailutietojen saaminen muualta on huomattavasti parempaa kuin nyt. Itse olen ilman muuta kaikilta osin mukana tuossa kirkkohallituksen esityksessä ja lakivaliokunnan puheenjohtaja ja talousvaliokunnan puheenjohtaja toivat erinomaisella tavalla myös ne näkökohdat esille, millä tähän on päädytty. Toivon, että hanke tulisi hyväksytyksi.


Paluu