Puheenvuoro
Murtoperä Martti
,
edustaja
Otsikko:
Virsikirjan julkaiseminen ilman liitteitä, jotka koskevat jumalanpalvelusta ja kirkollisten toimitusten sisältöä (Edustaja-aloite 1/2008)
Täysistunto:
Keskiviikkona 7 päivänä toukokuuta 2008 klo 14.35
Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät kirkolliskokouksen edustajat. Meillä on erinomainen virsikirja. Käsikirjavaliokunta, työryhmät, eri komiteat ja viime kädessä kirkolliskokous tehdessään päätöksen virsikirjan hyväksymisestä ansaitsee mitä parhaimmat kiitokset. Voimme sanoa hurskastelematta, että Jumala on siunannut meidän rakasta kirkkoamme meidän virsikirjamme monipuolisen sisällön kautta. Jumalanpalvelusuudistuksen ja toimitusten kirjan hyväksymisen yhteydessä kirjamme sai lisäaineistoa, tiedän kuinka mieluusti se on otettu vastaan. Jumalanpalvelus- ja toimitusten laulut ovat kirjassamme juuri tämän ääntä ja tämän ajan kielellä. Uudessa liiteosastossa on aineistoa hyvin moniin tarpeisiin ja tilanteisiin, sisältöä on kasvatettu tietoisesti seurakuntalaisten käsikirjaksi, kuten varsin hyvin kaikki näin tiedämme. Käytännön tasolla törmäämme tosin ongelmaan. Pienestä taskukokoisesta virsikirjasta tulee kohtuuttoman paksu. Aamupäivän ja vielä nyt iltapäivälläkin jatkuneessa käsittelyssä olemme kirkkohallituksen ja hiippakuntien toimintakertomusta viime vuodelta käsitellessämme todenneet monia hyviä asioita ja haluan vielä yhden nostaa sieltä esille, joka liittyy nyt tähän aloitteeseen.
Huomion arvoinen asia on virsivisa. Erinomainen työmuoto seurakuntien ja koulujen väliseen yhteistyöhö. Koulujen ovet olleet sepposen selällään tähän yhteistyöhön. Haluaisinkin hyvät edustajat teidän välityksellänne lähettää rohkaisevia terveisiä seurakuntienne alueilla toimiville kanttoreille, jos ette vielä olleet mukana tässä työssä aloitteellisina, tehkää se nyt viipymättä. Tällaiset terveiset kanttoreille. Kouluissamme on kasvamassa tulevaisuuden aktiiviseurakunta virsivisa on tänään pop. Koululaisiakin ajatellen virsikirjassamme on aineistoa, jota eivät tänään vielä tarvitse. Huomion arvoinen on myös se, että monet kirkkomme rikkaudeksikin nimitetyt herätysliikkeemme pyytävät lupaa painattaa virsikirjan ja liikkeen oman laulukirjan samojen kansien sisälle ja näin haluavat tasapuolisesti käyttää molempia kirjoja kokoontumisissaan, varsin hyvin ymmärrämme käytännön ongelman. Arvoisa puheenjohtaja. Aikaisemminkin on keskusteltu virsikirjan koosta. Minkälainen elin lienee ollut päättämässä vuoden 1701 vuoden virsikirjaa, mutta siitä todettiin, että nyt se sopii naisten sukanvarteen. Aloitteessamme toteamme, että kirkolliskokous tekisi päätöksen, joka mahdollistaa myös sellaisen virsikirjan julkaisemisen, josta edellä mainitut tekstiosat puuttuvat. Mahdollisuus voidaan myös rajata koskemaan vain sivukooltaan pieniä virsikirjoja, huom! pieniä virsikirjoja. Uskomme, että helpottamalla virsikirjan mukana kuljettamista voidaan lisätä mielenkiintoa virsikirjaa kohtaan ja elvyttää virsilaulua. Kiitos.
Paluu