Puheenvuoro
Mäkinen Kari
,
arkkipiispa
Otsikko:
Piispainkokouksen selonteko avioliittolain muutoksen johdosta (Piispainkokouksen kirje 1/2016)
Oikeudellinen selvitys avioliittolain muutoksen vaikutuksista (Kirkkohallituksen kirje 4/2016)
Keskustelumalli ja siihen liittyvä aineisto tueksi keskusteluihin avioliitosta eri tavalla ajattelevien välillä (Kirkkohallituksen kirje 5/2016)
Täysistunto:
keskiviikkona 9 päivänä marraskuuta 2016 klo 15.00
Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajat. Kirkolliskokous on 5.11.2015 pyytänyt piispainkokousta antamaan seurakuntia ja papistoa varten selonteon kirkolliskokouksen ja piispainkokouksen aikaisempiin lausuntoihin perustuvasta avioliittokäsityksestä, kaikkien ihmisten luovuttamattomasta arvosta ja papin velvollisuuksista. Pyynnön mukaisesti piispainkokous on selonteon tehnyt ja pyynnön mukaisesti selonteossa on kolme näkökulmaa.
Ensimmäinen näkökulma koskee jokaisen ihmisen luovuttamatonta arvoa. Sen pohjalta seurakunnissa ihmisen kohtelu tai ihmisen asema ei riipu ihmisen perhesuhteista, sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta. Tässä yhteydessä selonteko myöskin toteaa, että kirkko ei ole erityisesti seksuaalisuutta ja perhettä koskevissa kysymyksissä aina kyennyt toimimaan rakentavalla tavalla, vaan sanat ja teot ovat myös synnyttäneet kokemusta torjunnasta ja kunnioituksen puutteesta. Tässä tilanteessa, jossa kirkossa on erilaisia näkemyksiä samaa sukupuolta olevien parisuhteista ja kirkon jäseninä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat kohtaavat erilaista suhtautumista, tarvitaan erityistä herkkyyttä, kunnioitusta ja toisen asemaan asettumista.
Toinen näkökulma koskee avioliittokäsitystä. Selonteossa on kuvattu kirkon voimassaoleva avioliitto-opetus avioliitosta miehen ja naisen välisenä suhteena. Se on kuvattu sellaisena kuin se on esitetty kirkon viimeaikaisissa dokumenteissa ja on kuvattu myös käsityksen historiallista ja teologista taustaa. Käsitys avioliitosta jatkaa pitkää perinnettä, jossa avioliitto on miehen ja naisen välinen. Selonteko myös toteaa, että kirkkokäsikirjan avioliiton siunaamisen ja vihkimisen kaavat ilmentävät tätä käsitystä, ne on laadittu sen pohjalta.
Kolmas näkökulma koskee sitä, miten näiden voimassa olevien käsitysten pohjalta voidaan palvella uuden avioliittolain voimaan tullessa samaa sukupuolta olevia pareja. Tällöin on mahdollista soveltaa piispainkokouksen pastoraalista ohjetta rekisteröidyn parisuhteen solmineiden kanssa ja puolesta, ja siinä voidaan käyttää kirkon rukousperinteen koko aineistoa, vaikka kirkollisen avioliiton vihkimisen ja avioliiton siunaamisen toimitusta ei kirkkokäsikirjan mukaisesti voikaan toimittaa. Tästä piispa, kukin hiippakunnassaan, voi antaa tarkempia ohjeita. Selonteko myös toteaa, että kaikessa muussa seurakunnan toiminnassa periaatteena on, että samaa sukupuolta olevien avioliitto rinnastuu muihin siviilivihkimisenä toimitettuihin avioliittoihin.
Tämä on siis selonteko siitä, mikä on tällä hetkellä kirkossa vallitseva tila. Täytyy tunnistaa se missä ollaan, jotta voi keskustella siitä, mihin suuntaan halutaan mennä. On oltava pohja käytävälle keskustelulle. On hyvin tiedossa, että myös piispojen kesken on erilaisia näkemyksiä siitä, millainen olisi toivottava tulevaisuus. Tämä selonteko on kuvaus nykytilanteesta. Tämä on herättänyt keskustelua. Se on herättänyt kiitosta ja kritiikkiä ja minusta niin on hyvä. Tämän tarkoitus ei ole sulkea keskustelua, vaan avata sitä ja antaa sille pohja, jossa nyt ollaan. Selonteko on siis tehty ja teille jaettu. Piispainkokous antaa sen kirkolliskokoukselle tiedoksi.
Paluu