Puheenvuoro



Perttula Marjaana, edustaja

Otsikko:
Kirkkolain, kirkkojärjestyksen sekä kirkon vaalijärjestyksen virkamiesoikeudellisten säännösten muuttaminen (Kirkkohallituksen esitys 5/2008)

Täysistunto:
Keskiviikkona 5 päivänä marraskuuta 2008 klo 9.15

Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja. Kirkkohallituksen jäsenenä minun oli pakko tulla kertomaan mitä Kirkkohallituksessa on minun aikanani käsitelty. Tätä asiaahan on käsitelty jo tammikuussa, jolloin en ollut Kirkkohallituksessa vaan olen ollut vasta kesästä alkaen. Silloin kun tämä esitys tuli meille käsiteltäväksi, siitä ei juurikaan käyty mitään teologista pohdiskelua. Ja syrjintäpykälä jätettiin kokonaan pois nimenomaan sen takia, että siinä oli niin paljon lisäkysymyksiä. Esimerkiksi uskonnon harjoittamisen näkökulmaa ei käsitelty ainakaan minun aikanani lainkaan. Ja olen ollut jokaisessa Kirkkohallituksen kokouksessa kesästä alkaen. Parisuhdeasiasta - josta todettiin että sen pitäisi olla mukana syrjintäpykälässä - todettiin, että siitä pitäisi kuulla ensin piispainkokouksen kanta. Silloin Kirkkohallituksen kokouksessa esitinkin, että perusteluihin kirjattaisiin se, että päätettiin jättää syrjintäpykälä lepäämään ja odottamaan niin että palaamme syrjintäpykäläkokonaisuuteen sen jälkeen, kun meillä on piispainkokouksen lausuntokin käytettävänä. Eli en halua, että tätä keskustelua ainakaan minun osaltani tulkitaan niin, että Kirkkohallitus on nyt esillä olevan lakipykälistön ja pelkän yhteiskunnallisen lainsäädännön kannalla, vaan olen ehdottomasti sitä mieltä, että kirkon pitää käyttää sitä omaa autonomista oikeuttaan. Tämä ihan selvennyksen vuoksi.

Mutta toinen asia on sitten lehtorin virka. Siitä käytiin keskustelua kahdessakin kokouksessa kirkkohallituksessa. Mielestäni meidän muotoilussamme on hyvää se, mitä sanotaan sivulla 19, jota joku jo täällä siteerasikin. Ehdotuksen mukaan lehtorin viran kaltaisia, molemmille sukupuolille avoimia vastaavia kasvatuksen, opetuksen ja sielunhoidon virkoja, joihin edellytetään ylempää korkeakoulututkintoa, voitaisiin perustaa samalla tavalla kuin muita tarpeellisia seurakunnan hengellisen työn ja kasvatuksen virkoja. Eli tässä lehtori-nimike ja tietysti virka sitä kautta lakkautettiin, mutta samalla avautuu mahdollisuuksia oikeastaan laajemminkin. Seurakunnalle on edelleen mahdollista perustaa teologin virka, jossa ei välttämättä tarvita pappisvihkimystä.


Paluu