Puheenvuoro
Rajala Pertti
,
edustaja
Otsikko:
Kirkkohallituksen toimenpiteet kirkkoa koskevissa tulevaisuuden kysymyksissä (Kansliapäällikön ilmoitus 1/2005)
Täysistunto:
Keskiviikkona 9 päivänä marraskuuta 2005 klo 13.00
Teksti:
Puheenjohtaja, hyvät edustajat. Minusta on erinomaisen hyvä asia, että kirkkohallitus on käynnistänyt nämä toimet, mitä kansliapäällikön ilmoituksessa tuli esiin. Ne ovat oikeita, ajankohtaisia ja mitä tarpeellisimpia. Näin kirkko pystyy vastaamaan niihin haasteisiin, joita tämä aika asettaa. Mutta muutama huomio ja taustaksi siihen, mitä mielestäni tässä uudistusprosessissa kaiken kaikkiaan tulisi ottaa huomioon. Kuntarakenteen muutosten seuraaminen on varmasti tärkeää. Toivoisin, että tämä asetettu työryhmä toimisi hiukan samalla tavalla, kuin yhteiskunnan puolella on toimittu, eli että se etenisi tietyllä tavalla prosessinomaisesti. Nyt tarvitaan seurakunnissa, mutta myös hiippakunnissa keskustelua siitä, että millä seurakunnat ja hiippakunnat pystyvät näihin tulevaisuuden haasteisiin vastaamaan. En tiedä onko tarpeen tämän työryhmän tehdä malleja, niin kuin valtiovalta teki, mutta ainakin aineksia seurakunnissa ja hiippakunnissa tehtävälle päätöksenteolle työryhmän tulisi tuottaa. Toivoisin myöskin, että jonkinlainen hiippakunnallinen vaihe tässä käynnistyisi, ehkä hiukan saman tyylisesti kuin on nyt yhteiskunnan puolella oleva maakunnallinen aluevaihe. Uskon myöskin, että tällä asialla tulee olemaan jonkinlaista merkitystä myöskin hiippakuntien rakenteeseen, ehkä hiippakuntajaotukseenkin. Tietysti ei ole tässä vaiheessa syytä lähteä vielä sitä ennustamaan.
Sitten tämä hallinnon uudistaminen, jota kansliapäällikkö myöskin ansiokkaasti esitteli. Minusta ne periaatteet, jota aiemmin on nostettu esiin, pitäisi nyt saada todeksi. Näen myöskin sen, että uudistuksen johtavina periaatteina tulee olla juuri päätösvallan vieminen alaspäin niin paljon kuin se on mahdollista, lähelle sitä tasoa, missä päätökset tehdään. Hyvin mielelläni näen myöskin maallikkouden vahvistamisen. Esimerkiksi aika mielenkiintoinen pieni yksityiskohta on, että nyt asetettavia kaikkia työryhmiä johtaa joku viran puolesta. Minusta näihin työryhmiin olisi voinut luottamushenkilönkin asettaa johonkin puheenjohtajaksi ja sitä kautta laajentaa vastuuta ja sitoutumista. Ehkä myöskin samassa yhteydessä voisi olla syytä tarkastella eri tasojen aina kirkolliskokouksesta ja kirkkohallituksesta erilaisiin kirkon muihin asetettuihin luottamushenkilöelimiin. Onko aina piispa, joka johtaa, vai voisiko nähdä samalla tavalla kuin seurakunnissa, kirkkovaltuustoa johtaa maallikko, niin jossakin kirkonkin ylemmissä elimissä olisi maallikko keskeisessä "ykkösjohtavassa" asemassa. Kaiken kaikkiaan näen myöskin, että suoran demokratian vahvistaminen kaikissa kirkollisissa valinnoissa olisi erittäin tärkeää.
Ehkä pienenä yksityiskohtana tähän strategiatyöskentelyyn haluan vielä lopuksi muistuttaa siitä, että meillä on erinomainen Kirkko kaikille -ohjelma, vammaistyön ohjelma, jonka sanoma minusta pitäisi hyvin keskeisesti olla esillä myöskin kirkon tulevassa strategiatyössä.
Paluu