Puheenvuoro



Huttunen Jukka, edustaja

Otsikko:
Kirkkolain, kirkkojärjestyksen sekä kirkon vaalijärjestyksen virkamiesoikeudellisten säännösten muuttaminen (Kirkkohallituksen esitys 5/2008)

Täysistunto:
Keskiviikkona 5 päivänä marraskuuta 2008 klo 9.15

Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajatoverit. Kun ombudet Kankkonen kehui kielikuvaani häästä ja hapesta, niin muistutan edelleen, että ratsastin lainahevosella, se oli emeritus piispa Juha Pihkalan käyttämä kielikuva siitä, että miten keskustelussa argumentointi voi tuoda hapekasta ilmapiiriä ja retoriikka pelkkää häkää. Juha Pihkala, patristiikan, kirkon uskon ja opin harrastaja ja tuntija, muistaakseni tämän lakiesityksen pohjalla olleen valmistelleen työryhmän jäsen. Siis ratsastin lainahevosella.

Edelleenkin rohkenen sanoa tämän keskustelun kuultuani, että tunnustan myös ombudet Kankkonen, että minusta tuntuu, kun ajattelen näin, että häkää tässä keskustelussa on ainakin pikkusen enemmän kuin sitä happea, hiukan köhii, ainakin tuolla takarivissä. Esimerkiksi se keskustelu uskonnon harjoituksesta on ollut niin epäselvää, niin retorista puhetta, että uskon, että ne jotka ensimmäistä kertaa tätä keskustelua kuulevat eivät välttämättä ymmärrä siitä yhtään mitään. Kiitos ombudet Kankkonen, joka asiallisesti ja hyvin totesi, mistä asiassa on kysymys. Kysymys on tasa-arvolaista, joka on säädetty ennen kuin kirkon virkaratkaisu vuonna 1986 tehtiin ja sen jälkeen, kun kirkon virkaratkaisu tehtiin ei voida tasa-arvolakia samoilla perusteilla kuin ortodoksiseen kirkkoon ja katoliseen kirkkoon, meidän kirkkoomme soveltaa. Minun mielestä se hapekkaassa ympäristössä on varsin helposti ymmärrettävä, jos se halutaan ymmärtää. Häkää on minun mielestä myös se, että ainakin minä kuulen hyvin vähän sellaista keskustelua, jossa selvästi sanotaan, missä kohden tämä esitys poikkeaa kirkon tunnustuksesta, mitkä ovat ne lakiesityksen kohdat, jotka ovat selvästi meidän kirkollemme vieraita. On hyvä puhua yleisesti, on hyvä maalailla kaaria, kun ei tarvitse sanoa yksityiskohtaisesti. Jälleen kerran, ne jotka ovat paneutuneet tähän kysymykseen ensimmäistä kertaa, ne jotka eivät välttämättä tunne ehkä kaikkia yksityiskohtia, on helppo ajatella, että näinhän tämä onkin tämä asia. Toivoisin, että sanottaisiin mitkä ne kohdat on, missä kohdissa nämä asiat, mistä nyt keskustelussa on sanottu, että poiketaan jopa kirkon opista ja tunnustuksesta, mitkä ne kohdat siellä ovat?

Ombudet Perret viittasi siihen, että olisi hyvä säätää kirkkolakiin oma kohta syrjinnän estämisestä ja säilyttää itsellämme se mahdollisuus, että me voimme lisätä siihen pykälään perusteltuja syitä syrjintään. Totean muistinvaraisesti, sen voi tarkistaa pöytäkirjoista, että viime kirkolliskaudella juuri tällaisen puheenvuoron käytin, sanoin säädetään nyt lakia, tehdään se syrjintäpykälä siinä muodossa kun se silloin oli, joka ei sisältänyt yhtään perusteltua syytä poiketa siitä. Meillä on kesken prosessi kirkossa, joka päättyy toivon mukaan ensi vuonna, joka käsittelee parisuhdelain vaikutusta kirkon elämään, kirkon virkoihin. Jos se prosessi antaa aihetta lisätä sinne syrjintäpykälään perustellusti hyväksyttävän syyn syrjiä joitakin ihmisiä, ja nyt viittaan siihen edustaja Backin äsken mainitsemaan kolmen neljäsosan enemmistöön, joka kertoo yksimielisyyttä, tehdään niin. Mutta säädetään nyt se laki, ei veivata tätä asiaa koko ajan.

Edustaja Jouppi puhui lehtoriasiasta ja siihen vain lyhyesti totean, että se on kaunis ajatus ja ihan hyväksyttävä ajatus, jos lehtorin virka tämmöisenä maallikkoteologina olisi sekä miesten että naisten virka. Kirkossa on tällä hetkellä 18 lehtorin virkaa, kysyn vain miksi seurakunnat eivät ole niitä perustaneet. Tämä on hyvin käytännöllinen huomio ja kysymys.

Tämä toiseksi viimeinen kohta, jonka olen omiin muistiinpanoihini laittanut, sen myötä menee aika paljon minulta, ainakin se, että en saa enää piispallista autokyytiä loppukirkolliskokouskaudella ja maine, kunnia ja moni muukin ystävyys taitaa mennä. Täällä on nyt puhuttu niin paljon kirkon tunnustuksesta, otettu jopa eräiden tuomiokapitulien päätökset lainaukseen. Hyvät piispat, ohjatkaa, näyttäkää tietä, siunatkaa meitä, älkää istuko. Pääkirjoituksen laatiminen on tosi vaikeaa. Minunkin pitäisi kirjoittaa myöhässä se pääkirjoitus ja nyt en tiedä, että mikä on aihe. Kiitos.



Paluu