Puheenvuoro



Häkkinen Seppo, kirkkoneuvos

Otsikko:
Kirkon keskusrahaston talousarvio vuodelle 2009 ja toiminta- ja taloussuunnitelma vuosille 2009-2011 (Kirkkohallituksen esitys 4/2008)

Täysistunto:
Maanantaina 3 päivänä marraskuuta 2008 klo 13.00

Teksti:
Herra arkkipiispa, hyvät edustajat. Ensin yksi pieni painovirhekorjaus talousarvion sivulle 54. Kyse on Joensuun yliopiston avustuksesta, joka tulisi olla soveltavien opintojen lehtorin viran avustamiseen. Nyt tekstissä lukee tämän vuoden talousarviossa tuki "uskonnon pedagogiikan professorin viran avustamiseen", mutta tämä on virhe ja jäänyt aivan erehdyksessä talousarviokirjaan. Oikea teksti olisi siis "soveltavien opintojen lehtorin viran avustamiseen", talousarvion sivulla 54.

Toiseksi puheenvuoroni käsittelee talousarvioaloitetta 2/2008. Siinähän esitetään palkattavaksi Kirkkohallitukseen kolme nuorisotyön ammattilaista käymään keskusteluja internetissä. Ensin totean, että asia on tärkeä ja toimenpiteet verkossa läsnäolevan keskustelumahdollisuuden vahvistamiseksi nuorten kanssa ovat myönteisiä ja kannatettavia. Kirkkomme on tahtonut olla Läsnäolon kirkko. Siksi sen on mentävä sinne ja oltava läsnä siellä, missä ihmiset ovat, myös verkkoon ja verkossa. Vielä muutama vuosi sitten kirkkomme nuorisotyöntekijä sai porttikiellon Habbo Hotelli -sivustolle yksinomaan sen johdosta, että esiintyi siellä reilusti kirkon työntekijänä. Kirkko ja sen työntekijä ei ollut tervetullut kyseiseen palveluun, vaan se estettiin. Nyt sen sijaan erityisesti näiden katastrofien jälkeen peräänkuulutetaan, miksei kirkon työntekijöitä ole verkossa.

Asiantuntevan nuorisotyön työvoiman saaminen seuraamaan verkkokeskustelua ja keskustelemaan verkossa on siis tärkeää ja merkittävää. Jos kirkolliskokous pitää aloitetta hyvänä, niin kirkkohallituksessa otetaan kyllä tällainen lisäresurssi ilomielin vastaan. Jos asiassa päädytään aloitteen esittämällä tavalla varaamaan määräraha työntekijöiden palkkaamiseen Kirkkohallitukseen, on mielestäni ratkaisu silti syytä liittää Kirkkohallituksessa jo käynnissä oleviin muihin hankkeisiin. Tarkoitan tässä yhteydessä ennen kaikkea Hengellinen elämä verkossa -hanketta, josta äsken jo hiukan kuulimme. Sillä on laajaa yhteistyötä jo nyt seurakuntayhtymien kanssa ja lisäksi käynnissä on muun muassa yhteistyö City-lehden kanssa ja fleim.fi-nettitoiminta.

Lisäksi on syytä mainita hallituksen lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelmaan kuuluva lähinnä opetusministeriön suunnittelema verkkonuorisotalo. Siihen olisi tärkeää saada kytkettyä kirkon osuus ja asiantuntijuus ja siten osoittaa konkreettinen kiinnostus nuoriin ja heidän hyvinvointiinsa. Kyselenkin, että voitaisiinko tällä ehdotetulla työvoimalla panostaa myös tähän yhteistyöhön, mikäli aloite johtaa myönteiseen päätökseen.

Kuitenkin talousarvioaloite herättää mielessäni yhden ison periaatteellisen kysymyksen, joka ei liity ainoastaan tähän aloitteeseen, vaan laajemminkin tämän tapaisiin hankkeisiin. Kyse on työnjaosta seurakuntien ja kirkon keskushallinnon välillä. Mielestäni kirkkohallituksen ei tulisi ottaa hoitaakseen operatiivisia tehtäviä. Nettipappien ja verkossa toimivien diakonia- ja nuorisotyöntekijöiden oikea paikka ovat seurakuntayhtymät ja seurakunnat. Tällaisesta toimintatavasta hyvä esimerkki on Palveleva netti. Siinä kirkkohallitus huolehtii toimintaedellytyksistä ja toiminnan koordinoinnista, mutta varsinaiset työntekijät toimivat seurakunnissa. Ymmärrän hyvin sen, että internetissä seurakuntarajat menettävät täysin merkityksensä ja siksi kysellään, eikö kirkkohallitus voisi näin konkreettisesti hoitaa näitä verkkopalveluja. Toki voi, mutta sitten kirkkohallituksen resurssit pitäisi moninkertaistaa ja se ei taas mielestäni ole tarkoituksenmukaista. Siksi toivon, että tämä iso periaatekysymys otetaan huomioon, kun tätä sinänsä erittäin tarpeellista talousarvioaloitetta käsitellään.


Paluu