Puheenvuoro



Back Jorma, edustaja

Otsikko:
Kirkkolain, kirkkojärjestyksen ja kirkkohallituksen ohjesäännön muuttaminen kirkon henkilöstö- ja taloushallinnon kehittämiseksi, lakivaliokunnan mietintö 2/2010 kirkkohallituksen esityksestä 2/2010 - Ensimmäinen käsittely

Täysistunto:
Perjantaina 7 päivänä toukokuuta 2010 klo 9.15

Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajat. Tässä lakivaliokunnan puheenjohtajan esittelyssä jo kävi ilmi, että tämä pykäläviidakko on hyvin pieni, jolla tämä HeTa-järjestelmä on tarkoitus saada pystyyn. Itse asiassa ihmettelimmekin hiukan, että itse kirkkolakiin tulee vain hyvin pieni lisäys, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että kirkkohallituksen tehtäviin lisätään yksi pieni momentti, jolla sille annetaan tehtäväksi hoitaa seurakuntien, seurakuntayhtymien, hiippakuntien ja kirkon keskusrahaston kirjanpito ja palkanlaskenta sekä niihin liittyvä maksuliikenne. Tämä on se pykälä, tai tämä on lain muutos ja se edellyttää niin kuin puheenjohtaja totesi, siinä ensimmäisen ponnen yhteydessä sitä 3/4 määräenemmistöä. Mutta ei siitä sen enempää. Muutama sana kahdesta yksityiskohdasta. Henkilöstön asema lakivaliokunnan mietinnössä, kohdassa 3.3 on asia, joka puhutti lakivaliokuntaa ja on puhuttanut muutoinkin. Tässä sanotaan, että tarkoitus on, että palvelukeskukseen rekrytoidaan seurakuntien henkilöstöä, ja näin varmasti tapahtuu. Siinä yhteydessä on keskusteltu siitä, että siirtyvätkö he niin sanotusti vanhoina työntekijöinä vai mikä se menettely on. Tässä lakivaliokunnan mietinnössä todetaan sivun viisi alareunassa, että henkilöstön asema palvelukeskusjärjestelmään siirtymisestä johtuvien muutosten yhteydessä määräytyy voimassa olevien säännösten ja sopimusten mukaan. Sellaiset ovat olemassa, ja ne määrittävät, mitä tapahtuu. Tämä HeTa-palvelukeskus on itsenäinen työnantaja, joka itse rekrytoi oman henkilöstönsä. Seurakuntien henkilöstö halutessaan voi hakeutua niihin tai sitten olla hakeutumatta. Lakivaliokunta lausuu tässä mietinnössään, että se pitää tärkeänä, että kirkkohallitus seuraa henkilöstötilannetta muutosprosessin aikana ja tarvittaessa ryhtyy tarpeellisiin toimenpiteisiin. Kun kuulimme lakivaliokunnassa kirkkoneuvos Risto Voipiota, niin kävi ilmi, että asiasta on pääsopijajärjestön ja työmarkkinalaitoksen välillä alustavasti keskusteltukin, koska se nähdään sillä tavoin vaikeaksi asiaksi. Lakivaliokunnassa keskusteltiin myös siitä, mahtaako liikkeen luovutusta koskeva säännöstö tulla sovellettavaksi tähän. Sitä ei ole käsitelty asian valmistelun aikana ilmeisesti siitä syystä, että se aivan ilmeisesti on säännöstö, jota tähän tilanteeseen ei voida soveltaa.

Toinen kysymys, johon mielelläni muutaman sanan sanon, on talousvaliokunnan lausunnossa oleva, eriävä mielipide, jossa nimenomaan viitataan siihen, sen viimeisessä kappaleessa: HeTa-palvelukeskus on tehokkuuden ja innovatiivisuuden turvaamiseksi ja monopolin riskien välttämiseksi saatettava aitoon kilpailutilanteeseen. Kilpailu ja erityisesti uhka asiakkaan menetyksestä saa palvelukeskuksen toimimaan tehokkaasti. Tämä on ihan oikein sanottu. Nyt kuitenkin, niin kuin täällä on käynyt ilmi se, että tämä HeTa-palvelukeskus esitetään toteutettavaksi niin sanotusti pakolla, siis kirkkolain määräyksellä ja että kaikki seurakunnat tulevat siihen mukaan, turvaa sen, että arvonlisäverosäännöksiä ei siihen palveluun sovelleta, mikä antaa sille taloudellisesti erinomaisen aseman. Me lakivaliokunnassa kuitenkin ajattelimme, että sitä pitää hiukan ikään kuin valvoa, ja siksi täällä on tämä kohta 3.5, palvelukeskuksen toiminnan arviointi. Se on itse asiassa välttämätön, jotta tällainen, ei sinänsä kovin suuri, mutta kuitenkin monopoli-järjestelmä toimisi tehokkaasti, ja että kirkolliskokous tarvittaessa saisi selvät tiedot toteutuvatko nämä seitsemän miljoonan säästöt ja tavoitellut rakennemuutokset. Lakivaliokunta ei voi käskeä oikeastaan kenenkään sitä tekemään, mutta se lausuu, että sitä pidetään tärkeänä. Toivottavasti tämä viesti menee sitten eteen päin, kun uskon ja toivon, että tämä HeTa-hanke tänään hyväksytään.


Paluu