Puheenvuoro



Keskitalo Jukka, kansliapäällikkö

Otsikko:
Kyselytunti

Täysistunto:
Keskiviikkona 7 päivänä toukokuuta 2014 klo 14.30

Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja. Seuraava kysymys on sellainen, johon me mielellään vastaisimme kirkkoneuvos Piekkalan kanssa yhdessä. Minä aloitan ja sitten Vuokko Piekkala jatkaa. Eli kysymys kuuluu näin, edustaja Pekka Niiranen kysyy: "Kirkkohallitus ja työmarkkinakeskusjärjestöt selvittävät parhaillaan yhdessä vaikutuksia, jotka syntyvät, jos loppiaisen ja helatorstain vietto siirrettäisiin tuottavuussyistä pysyvästi lauantaille. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan tarkoituksena on kartoittaa arkipyhien teologinen tausta, yhteiskunnallinen ja taloudellinen merkitys sekä pyhiin liittyvä lainsäädäntö. Tekeillä oleva selvitys perustuu työmarkkinajärjestöjen vuonna 2013 solmimaan työllisyys- ja kasvusopimukseen, jossa on mukana myös Kirkon työmarkkinalaitos. Lehtitietojen mukaan kirkkohallitus on ollut sitä mieltä, että muutoksen läpivieminen veisi ainakin kaksi-kolme vuotta, koska se edellyttäisi kirkkolain muuttamista. Kirkon omien nettisivujen mukaan "Virallista kantaa kirkossa ei ole asiaan muodostettu". Missä vaiheessa nämä kirkon ja työmarkkinakeskusjärjestöjen arkipyhiä koskevat keskustelut ovat tällä hetkellä ja millaisia seikkoja asiassa on tähän mennessä tullut esille? Entä milloin asiassa muodostetaan kirkon virallinen kanta eli milloin arkipyhäasia tuodaan kirkolliskokouksen käsiteltäväksi?"

Kuten kysymyksessä todetaan, tämä ns. arkipyhäselvitys, joka käynnistyi viime vuoden joulukuun alussa, perustuu tuohon työmarkkinakeskusjärjestöjen sopimukseen. Siinä keskusjärjestöt sopivat yhdessä kirkon kanssa selvittävänsä helatorstain ja loppiaisen siirtämistä kiinteästi lauantai-päiville. Kirkkohallitukselle osoitettiin kutsu tulla mukaan tähän keskusteluun. Kirkkoa kokonaisuutena eli kirkon sisällöllisiä kantoja tässä selvitystyössä edustaa kirkkohallitus. Tälle selvitykselle laadittiin jo sen alussa karkea dispositio eli rakenne. Selvityksen on tarkoitus olla hyvin faktapohjainen tästä aihepiiristä. Pyritään siis välttämään tällaisia pitäisitehdä -tyyppisiä lausuntoja, vaan siinä selvitetään asioiden historia ja juridinen nykytila. Jos päätettäisiin siirtää, miten se tapahtuisi teoreettisesti jne. Tehdään kansainvälistä vertailua arkipyhien määrästä jne. Ehkä haastavin osa selvitystä, joka on siis jatkunut tässä kevättalven aikana ja on vielä kesken, haastavin osa selvitystä on tuon mahdollisen muutoksen taloudellisten ja yhteiskunnallisten vaikutusten arviointi, joka ainakin tässä vaiheessa työtä pyritään liittämään osaksi selvitystä. Nähtäväksi jää, mitä tästä osasta voidaan selvityksessä sanoa.
Tuossa kirkon kotisivuilla olevassa uutisessa viitattiin siihen, että tämä muutos veisi kaksi-kolme vuotta. Se on suora vastaus toimittajan kysymykseen, että jos päätettäisiin lähteä tekemään muutosta, niin kaunko se veisi aikaa. Siis aivan teoreettinen kysymyksen asettelu ja varmaankin se minimissään veisi ainakin tuon ajan.
On sovittu, että selvityksen yksityiskohtia sen ollessa kesken ei lähdetä julkistamaan vaan se sitten julkistetaan kokonaisuutena. Mutta kuvailemani teemat ovat karkeasti niitä, mitkä ovat työn alla. Voin kuitenkin sanoa, että tuo kansainvälinen vertailu on osoittanut, että Suomessa ei ole arkipyhiä ainakaan enemmän kuin EU-maissa ja muutamissa muissa tärkeimmissä kilpailijamaissamme keskimäärin. Itseasiassa meillä on niitä vähemmän. Tämä on merkille pantava seikka.

Kysymyksessä kysyttiin, milloin kirkon kanta tähän asiaan määritellään. Kirkon kanta on ollut mielestäni selvä siitä lähtien, kun kirkolliskokous päätti esittää 80-luvun alussa kirkkolain muutosta siitä, että nämä kyseiset kaksi kirkollista juhlapäivää siirretään takaisin perinteisille paikoilleen. Kirkon kanta tähän kysymykseen on 100 %:n selvä. Kirkon kanta on se, että niitä ei ole tarve siirtää pysyvästi lauantaille. Tämän on todennut mm. arkkipiispa tämän ehdotuksen tultua julkisuuteen. Näin ollen selvitys ei ole näillä tiedoilla tulossa kirkolliskokoukseen. Ainoa syy, jonka vuoksi se tulisi, jälleen teoreettisesti ajatellen, olisi se, että kirkko päättäisi ryhtyä siirtämään kirkollisia juhlapäiviä niiden nykyisiltä, perinteisiltä paikoilta lauantai-päivälle. Tällaista kannanmuutosta ei ole näköpiirissä. Eli ellei jotain ihmettä tapahdu, niin tämä ei ole tulossa kirkolliskokoukseen. Näin rohkenisin sanoa. Nyt ennakoidaan, että selvitys valmistuu kesään mennessä. Tosin kun työ alkaa lähestyä loppusuoraa, niin myöskin ehkä vaikeimmat kysymykset siilautuvat sinne loppupuolelle. Nähtäväksi jää, kuten sanonta kuuluu, valmistuuko se kesään mennessä, mutta se on tavoite. Ja kuten sanoin, selvitys pyrkii olemaan mahdollisimman faktapohjainen, josta kuka tahansa, mitä mieltä tahansa tästä peruskysymyksestä sitten onkin niin voisi olla yksimielisiä niistä faktoista, joita siihen selvitykseen tulee. Sen jälkeen sitten työmarkkinakeskusjärjestöt varmasti arvioivat sitä ja kirkkoneuvos Piekkala varmaan kertoo tästä puolesta enemmän.


Paluu