Puheenvuoro



Mäntyranta Mika, edustaja

Otsikko:
Kirkkolain, kirkkojärjestyksen sekä kirkon vaalijärjestyksen virkamiesoikeudellisten säännösten muuttaminen (Kirkkohallituksen esitys 2/2006)

Täysistunto:
Tiistaina 7 päivänä marraskuuta 2006 klo 9.00

Teksti:
Herra arkkipiispa, hyvät edustajat. Ensinnäkin kiitoksia puhemiesneuvostolle tästä äsken kuullusta päätöksestä. Haluan nostaa esille tästä erittäin laajasta kirkkohallituksen esityksestä erään yksityiskohdan, asian, johon piispa Vikströmkin äsken jo täältä viittasi. Tämä mainitsemani yksityiskohta on kanttorin virkaan valitseminen. Tässä kirkkohallituksen esityksessä sen yksityiskohtaisissa perusteluissa sivulla 28 todetaan, tämä on suora lainaus, "lehtorin ja kanttorin valintamenettelyä muutettaisiin, lehtorin ja kanttorin virkaan valitseminen tapahtuisi ilman tuomiokapitulin myötävaikutusta". Edelleen esityksen osassa c kirkkojärjestyksen ja kirkon vaalijärjestyksen muuttamista koskeva esitys, sivulla 2 todetaan, ja taas suora lainaus, "mainittujen kanttorin ja lehtorin virkaa koskevien säännösten kumoaminen merkitsee myös sitä, että kanttorin ja lehtorin viran täytössä ei enää poikettaisi siitä menettelystä, jota yleisesti noudatetaan seurakunnan viroissa papinvirkoja lukuun ottamatta. Täyttäminen olisi kokonaan seurakunnan viranomaisen asiana ja noudattaisi ehdotetussa kirkkolain 6 luvun 8 §:ssä sanottua julkista hakumenettelyä. Kanttorin ja lehtorin virat on tähän asti täytetty samalla menettelyllä kuin kappalaisen virka, jolloin hakemusasiakirjat on toimitettu tuomiokapitulille hakukelpoisuuden ja lausunnon antamista varten."

Mielestäni edellä ehdotettu kanttorin virkaan liittyvä muutos on kokonaisuudessaan suuri, vaikka se yksityiskohta onkin tässä kokonaisuudessa. Suuri siksi, että tässä on tosiasiassa kyse kanttorin viran hallinnollisesta asemasta, näin asian ymmärrän. Lukiessani tätä kirkkohallituksen esitystä jäin kaipaamaan perusteluja kanttorin virkaan esitetyille muutoksille, ainakaan minä en niitä tästä mietinnöstä löytänyt. Jäin miettimään, onko valmisteluvaiheessa pohdittu kanttorin viran sisältöä. Mietitty sitä, mikä virassa on keskeisintä. Omasta mielestä keskeisintä on se, että kanttori on seurakuntatyössään muusikkona täydellä valtuutuksella evankeliumin palveluksessa ja palvelijana. Ja viran keskus on jumalanpalveluksessa. Ja näin ollen mielestäni kanttorin virka on lähellä papin virkaa, siksi tässä virassa on tämä yhtymäkohta kappalaisen virkaan. Toiseksi mietin sitä, että miten jatkossa, jos nämä esitetyt muutokset toteutuvat, hoituu kanttorin virkaa hakevien pätevyyden tutkiminen. Tutkiminen ja toteaminen niin, että oikeudenmukaisuus toteutuu ja valituksilta vältytään. Tosiasiahan on nimittäin se, että kirkkomuusikkotutkinnot ja kanttorin viran pätevyysvaatimukset ovat olleet jatkuvassa muutoksessa aika pitkän aikaa ja toisaalta näyttää siltä, että muutoksessa tullaan elämään jatkossakin. Omaan kokemukseeni perustuen uskallan väittää, että pätevyyksien tutkiminen ja toteaminen ei ole aivan yksinkertaista. Jos nyt esitetyt muutokset toteutetaan tässä kohdin tulee se mielestäni joka tapauksessa lisäämään hallinnollista työtä seurakunnissa.

Herra arkkipiispa. Toivon, että lakivaliokunta mietintöä valmistellessaan pohtisi vielä tätä kanttorin virkaa ja kanttorin asemaa tässä uudistuksessa ja myöskin pohtisi ja miettisi niitä mahdollisia perusteluja. Edelleen toivon, että valiokunta tutkisi, mitä tämän esityksen valmistelun yhteydessä annetuissa lausunnoissa on todettu kanttorin virkaan liittyvistä asioista. Toivomukseni perusteluksi totean vielä lopuksi, että tuoreen tutkimuksen mukaan enemmistö kanttoreista pitää merkittävänä sitä, että kanttorin virka on ja säilyy tuomiokapitulin alaisuudessa.


Paluu