Puheenvuoro
Aaltonen Heli
,
edustaja
Otsikko:
Seurakunnan pääjumalanpalveluksen alkamisajankohdan vapauttaminen seurakunnan itsensä ratkaistavaksi (Edustaja-aloite 8/2006)
Täysistunto:
Keskiviikkona 10 päivänä toukokuuta 2006 klo 9.00
Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, arvoisat kirkolliskokousedustajat. Hiippakuntamme alueella, jossa tällä hetkellä olemme eli Turun arkkihiippakunnassa, on erityisen paljon pieniä seurakuntia ja ne ovat useimmiten yksipappisia. Ja aivan kuten edustaja Siukonen mainitsi, vapaapäiväjärjestelyt ovat usein erittäin ongelmallisia. Täällä meillä päin seurakunnissa kirkkoherroilla on ainaisena päänvaivana mistä löytää sijainen, kun haluaisi edes joskus pitää viikonloppuvapaansa ja mistä löytää vuosilomasijainen. Puhelimessa oloon ja pyytelemiseen menee hyvin paljon aikaa kirkkoherroilta. Pätevien kanttorisijaisten löytäminen ei ole sen helpompaa. Jumalanpalvelusajan muuttaminen seurakunnan itsensä päätettäväksi helpottaisi huomattavasti tilannetta. Tällöin esimerkiksi juuri samassa rovastikunnassa tai muuten naapuriseurakunnissa neuvotellen voisi löytyä jumalanpalvelusaikataulu, joka voisi olla säännöllinen ja, joka palvelisi niin seurakuntalaisia kuin työntekijöiden jaksamista.
Seurakuntayhtymissä jumalanpalvelusaikojen porrastaminen mahdollistaisi vihdoinkin sen, että joku seurakunta voisi painottua ja keskittyä enemmän esimerkiksi perhemessuihin, toinen nuortenmessuihin, yksi työikäisiin ja toinen vanhempiin tai mitä muita painotuksia olisikaan esimerkiksi musiikin saralla tai muulla. Nyt kaupungeissa, joissa kirkkoja on useita, usein lähellä toisiaan, jumalanpalvelukset ovat samaan aikaan, eivätkä paljoa eroa toisistaan. Yhtenäiskulttuurin aika on todellakin ohi ja seurakunnilla tulisi itsellään olla oikeus päättää mikä kellonaika parhaiten heidän seurakunnalleen sopii pääjumalanpalveluksen ajankohdaksi. Kellonaika tuskin määrittelee jumalanpalveluksen ydinsanomaa, koska se kello 10 ei näytä olevan pyhä aika kaikissa luterilaisissa kirkoissa. Esimerkiksi Ruotsissa opiskeluaikana huomasin, että se pyhä kellonaika oli useimmiten kello 11. Puolassa joissakin luterilaisissa seurakunnissa seurakuntalaiset haluavat, että jumalanpalvelus on mahdollisimman aikaisin, jotta sen jälkeen pääsee perheen kanssa vaikkapa retkeilemään, niinpä se voi olla kello 9 aamulla tai 8.30.
Kannatan siis lämpimästi aloitetta seurakunnan pääjumalanpalveluksen alkamisajankohdan vapauttamisesta seurakunnan itsensä ratkaistavaksi.
Paluu