Puheenvuoro
Pyhäjärvi Pirjo
,
edustaja
Otsikko:
Hautaustoimesta perittäviä maksuja koskevien kirkkolain 17 luvun muuttaminen ja kirkkojärjestyksen 17 luvun 5 §:n 3 momentin kumoaminen, lakivaliokunnan mietintö 1/2011 kirkkohallituksen esityksestä 9/2010
Täysistunto:
Keskiviikkona 4 päivänä toukokuuta 2011 klo 9.00
Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät kirkolliskokousedustajat. Jos nyt vaikuttaa siltä, että minä jotenkin itku kurkussa esittelen tätä asiaa, niin se ei johdu siitä, että tämä hautaustoimen maksuja koskeva asia aiheuttaisi minussa suurta epätoivoa, vaan se johtuu vain siitä, että aamuhartaus oli niin koskettava.
Kuten kaikki tiedämme, hautaustoimi on yhteiskunnallinen tehtävä, joka on uskottu seurakuntien toteutettavaksi. Hautaustoimilain mukaan on tarkoituksena, että syntyvät kustannukset katetaan toisaalta valtion maksamalla osuudella, mikä tarkoittaa tällä hetkellä seurakuntien saamaa yhteisövero-osuutta, ja toisaalta hautaustoimesta perittävillä maksuilla. Hautaustoimilain mukaan seurakunta tai seurakuntayhtymä voi periä maksuja hautasijan luovuttamisesta, hautaamiseen liittyvistä palveluista ja haudan hoidosta. Maksut saavat olla enintään aiheutuvien kustannusten suuruisia. Kirkkohallitus on jo hautaustoimilain perusteella antanut yleiskirjeellä ohjeita hautaustoimen maksujen perimisestä. Ongelmaksi on kuitenkin muodostunut, että kun laki ei varsinaisesti velvoita seurakuntia perimään maksuja, niitä ei kaikkialla peritä tai ne vastaavat huonosti todellisia kustannuksia. On arvioitu, että mikäli kirkkohallituksen ohjetta noudatettaisiin, maksuja kertyisi noin 10 miljoonaa euroa nykyistä enemmän. Viime vuosina hautaustoimen kustannuksia onkin osittain jouduttu kattamaan kirkollisverolla, mikä ei ole lain tarkoitus. Lisäksi verovarojen käyttö asettaa tosiasiallisesti seurakuntien jäsenet muita hautaustoimen asiakkaita huonompaan asemaan, kun he erikseen perittävien maksujen lisäksi osallistuvat kustannuksiin kirkollisveron kautta. Ei tunnu myöskään kohtuulliselta, että seurakunnat, jotka jättävät hautaustoimen maksuja perimättä, samanaikaisesti saavat tukea kirkon keskusrahastolta. Hautaustoimen kustannusten kattamiseen liittyvät ongelmat eivät tietenkään kokonaisuudessaan johdu seurakuntien maksupolitiikasta, vaan myös yhteisövero-osuus on osittain ollut riittämätön.
Esillä olevan lainmuutoksen tarkoituksena on siis, että seurakunnat ja seurakuntayhtymät velvoitetaan perimään maksua hautaustoimesta. Lisäksi edellytetään, että maksujen määrittelyssä otetaan huomioon hautaustoimesta aiheutuvat todelliset kustannukset. Talousvaliokunta on lausunnossaan seikkaperäisesti selvittänyt maksujen määräämisessä huomioon otettavia seikkoja. Talousvaliokunnan lausunnon kannanotot - osa on siteerattu kokonaisuudessaan lakivaliokunnan mietinnössä. Tietysti lausunto on kokonaisuudessaan mietinnön liitteenä. Sekä talousvaliokunta että lakivaliokunta ovat kuulleet asiantuntijoita. Se olikin tarpeen, sillä hautaustoimeen liittyvien kustannusten kokonaisuuden hahmottaminen ei ole aivan yksinkertaista. Lakivaliokunnan asiantuntijakuulemisissa kävi ilmi, että seurakuntien kirjaamiskäytännöt vaihtelevat, niinpä kaivataankin selkeitä ohjeita siitä, mitä kustannuksia otetaan huomioon hautaustoimen maksuja määrättäessä ja miten kustannukset kohdennetaan hautaustoimeen. Myös yhteisöveron kohdentuminen seurakuntiin on epätasaista ja se tekee tilanteen vielä monimutkaisemmaksi.
Lakivaliokunta puoltaa kirkkohallituksen esitystä. Lisäksi valiokunta edellyttää, että kirkkohallitus laatii hautaustoimen kustannusten laskemisesta uudet ajantasaiset ohjeet ennen lakimuutoksen voimaantuloa. Lakivaliokunta on tehnyt muutettavaan kirkkolain säännökseen laintarkastustoimikunnan esittämät kielelliset muutokset, sisällöllisiä muutoksia kirkkohallituksen esitykseen ei ole tehty.
Paluu