Puheenvuoro



Ojala Sami, edustaja

Otsikko:
Nuorten osallisuuden vahvistaminen kirkossamme (Edustaja-aloite 6/2009)

Täysistunto:
Keskiviikkona 6 päivänä toukokuuta 2009 klo 9.15

Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajat. Mukava nähdä, että olette innoissanne tästä aloitteesta. Yleensähän mitään ei tapahdu ilman velvoitetta ja ensisijaisesti siksi tämäkin aloite on tehty.

Kerron omasta mielestäni lyhyesti, miten nuorten osallisuutta heitä koskevissa asioissa arvostetaan Suomen kunnissa. 80 %:ssa Suomen kunnista on jonkinlainen nuorten kuulemisjärjestelmä ja 60 %:ssa se on nuorisovaltuusto, joka toimii nuorten vaikuttajaryhmänä. Valtioneuvoston hyväksymän lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelman tavoitteena on, että vuoden 2010 loppuun mennessä jokaisessa kunnassa on oltava vaikuttamis- ja kuulemisjärjestelmät 5-17-vuotiaille. Siellä ollaan siis vähän jäljessä. Mutta tavoite on ainakin luja. Nyt opetusministeriö on rahoittanut ja Allianssi isännöinyt hankkeen "Nuorten vaikutusmahdollisuuksien arviointi 2008". Raportin tekijät kysyivät kuntapäättäjiltä, eli luottamushenkilöiltä ja virkamiehiltä, että mitä asioita he pitävät nuorten asioina. Itse asiassa kysymyksen tarkka sanamuoto kuuluu näin: Nuorisolain 8 §:n mukaan nuoria on kuultava heitä koskevissa asioissa. Mitkä kunnan asiat ovat teidän mielestänne nuoria koskevia asioita? Hyvät edustajaystävät, kaikkien kuntien - tässä kyselyssä mukana olevien kuntien - päättäjät pitivät nuorten asioina kaikkia tai lähes kaikkia kunnan asioita. Ja nuorisovaltuustoista vain muutamilla oli nuorten asioiksi turhan tarkasti rajautuneet, kuten esimerkiksi vain kouluun ja harrastusmahdollisuuksiin liittyvät asiat.

Siteeraan teille nyt ikään kuin esimerkiksi muutamia ihan suoria lainauksia näiden kuntien päättäjien ja virkamiesten yhteisistä keskustelutyökirjoista. Ensin on Sotkamon kunnan päättäjien keskustelutyökirja. Eli vastaus kysymykseen, mitkä kunnan asiat ovat teidän mielestänne nuoria koskevia asioita. Sotkamossa päättäjät sanoivat, että kaikki asiat jotka koskevat täysi-ikäisiäkin. Ennen kaikkea se, mitä siinä elämäntilanteessa kokee tärkeäksi kun ollaan nuoria. Rovaniemellä päättäjät sanoivat, että nuoria koskevat aika pitkälle samat asiat kuin meitä muitakin: vapaa-aika, kuljetus, koulutus jne. Ja kysyivät, mitkä asiat eivät koskisi nuoria. Oulaisissa vastataan kysymykseen, että onko loppupeleissä mitään sellaisia asioita, jotka eivät kuuluisi nuorille. Samaa yhteiskuntaahan me elämme. Monilla päättäjillä on se käsitys, että vain vapaa-aikaan liittyvät asiat. Näin siis Oulaisissa. Sitten uudessa suuressa Jyväskylässä päättäjät vastaavat, että periaatteessa kaikki, mutta osa asioista kiinnostaa nuoria ainoastaan. Nyt siis Jyväskylän päättäjien mielestä aikuisia ei kiinnosta, vain nuoria kiinnostaa harrastusmahdollisuudet, liikuntapaikat, koulutilat ja kouluruoka. Himangalla kuntapäättäjät vastasivat vähän mäkihyppääjä Nykäsen tyyliin, että kaikki asiat jotka nuoria kiinnostavat. No, elämä on laiffia. Mutta kyllä siellä oli myös viisas ajatus, että esimerkiksi yksi nuorten aloite koski ympäristön siisteyttä. Mutta sitten kuitenkin toteavat, että hankala tätä on lopulta mihinkään rajata. Mutta veikkaavat kuitenkin Himangalla, että koulutukseen liittyvät asiat ovat kuntaliitoksen myötä nousseet myös nuoria koskeviksi asioiksi. Ranualla päättäjät sanovat, että kaikki asiat ympäristö, sosiaali- ja terveys, liikunta, koulu, harrastukset jne. Espoossakin oltiin sitä mieltä, että kaikki. Siinä muutamia esimerkkejä.

Loppujen lopuksi olen erittäin otettu näiden viisaiden kuntapäättäjien kommenteista. Kuten jo edellä mainitsin, kaikkien kuntien päättäjät - siis yhdessä ja yhteisesti - pitivät nuorten asioina joko kaikkia tai lähes kaikkia asioita. Jos nyt sovellamme tätä sitten kirkkoon, niin miten olisi asian laita tässä salissa? Tässä nyt kysymys mietittäväksi jokaiselle meistä. Mitkä kirkon asiat ovat sinun mielestäsi nuoria koskevia asioita? Ajattelen, että se, millaisen vastauksen me täällä kirkolliskokouksessa tähän kysymykseen annamme, kertoo lopulta erittäin paljon siitä, miten me olemme niin sanotusti kiinni tässä ajassa. Jos vastauksemme ovat toisenlaisia kuin edellä siteerattujen kuntapäättäjien vastaukset. Eli jos vastauksemme ei ole, että kaikki kirkon asiat koskevat nuoria, niin löytyisikö siitä kenties vastaus - siitä asenteesta ja vastauksesta - vastaus siihen, miksi juuri nuoret aikuiset mielellään eroavat kirkosta. No, jos olemmekin sitä mieltä, että kaikki kirkon asiat koskevat nuoria, niin mielestäni nyt on syytä ryhtyä pikimmiten toimenpiteisiin nuorten osallisuuden vahvistamiseksi kirkossamme. Tämän nuorisolain 8 §:n tarkoitus ei ole asettaa nuoria kuulemisen osalta muita kuntalaisia etuoikeutetumpaan asemaan, vaan vahvistaa nuorten oikeutta tulla kuulluksi ja osallistua nuoria koskevien asioiden käsittelyyn. Sama ajatus sisältyy myös tähän aloitteeseen. Sen tarkoituksena ei ole asettaa nuoria kirkkomme jäseniä muita seurakuntalaisia etuoikeutetumpaan asemaan, vaan vahvistaa heidän osallisuuttaan ja kuulluksi tulemistaan. Tässä aloitteessa esitetään ennen kaikkea sitä, että kirkko osoittaisi ottavansa nuoret ja heidän mielipiteensä vakavissaan, mutta sen lisäksi tässä aloitteessa annetaan myös ihan konkreettisia esityksiä ja toimenpide-ehdotuksia tämän tavoitteen saavuttamiseksi.


Paluu